Goran Šprem u periodu kada je nosio dres Kauboja (©AFP)
Goran Šprem u periodu kada je nosio dres Kauboja (©AFP)

INTERVJU – Goran Šprem: Ono što je Srbija za Hrvatsku u košarci, to je Hrvatska za Srbiju u rukometu

Vreme čitanja: 6min | pon. 21.03.22. | 06:53

„Atmosfera i energija oko reprezentacije i dalje kod nas postoje. To vama fali. I dalje ćemo biti u svetskom vrhu, ali biće sve teže da osvajamo medalje“, rekao je nekadašnji trofejni član Kauboja u intervjuu za Mozzart Sport

Bio je član najtrofejnije generacije u istoriji hrvatskog rukometa koju je maestralno vodio Lino Červar, osvajač zlata na Svetskom prvenstvu u Portugaliji 2003. godine i Olimpijskim igrama u Atini 2004. Stasavao je uz Ivana Balića, Igora Vorija, Blaženka Lacković, Petra Metličića... U pitanju je Goran Šprem, nekadašnje levo krilo Kauboja.

Rođen u Dubrovniku, afirmisao se u Zagrebu, karijeru gradio u Bundesligi, igrajući za Flenzburg, Melsungen, Nordhorn i Gumersbah. Za reprezentaciju Hrvatske je igrao do 2009. godine. Posle srebra na SP u Zagrebu i poraza od Francuske u finalu više nije bio deo šampionske reprezentacije. Posle bankrota njegovog tadašnjeg kluba Nordhorna, dugo je bio bez kluba, imao je povredu ramena, ali se vratio na teren posle dve i po godine u Gumersbahu. Karijeru je završio 2013. godine. Sada je uspešan poslovan čovek, radi u sportskom turizmu.

Izabrane vesti

Jedan od najboljih krilnih igrača u istoriji hrvatskog rukometa bio je gost Beograda 12. i 13. marta. Na poziv Žike Bogdanovića, tvorca najboljeg rukometnog portala na našim prostorima, ali i šire - Balkan-handball, govorio je o svojim iskustvima po završetku karijere, kako se snašao u „drugom životu“ van rukometa. Bio je govornik na panelu – "Karijera posle karijere", gde je sa nekadašnjim našim reprezentativcima Draganom Škrbićem i Brankom Kokirom pričao o iskustvima u biznisu.

Šprem je indirektno ostao u rukometu. Njegova kompanija sarađuje sa Hrvatskim rukometnim savezom, a za vreme velikih događaja ima ulogu stručnog komentatora na RTL-u.

U intervjuu za Mozzart Sport, Šprem se dotakao aktuelnog trenutka hrvatskog i srpskog rukometa, duelu Orlova i Kauboja na Evropskog prvenstvu u Segedinu...

"U januaru se dogodilo nešto što se sada desilo i više nikada neće. Ekstremi o kojima niko nije mogao da sanja da će se dogoditi. Menjala su se pravila u toku prvenstva da bi se nekako završilo. Ne govorim da li je Evropsko prvenstvo bilo regularno ili ne. Meni je drago da se održalo. Ostaće upamćeno kao veoma čudno. Samo se nadam da ovako nešto više neće da se dogodi. Nadamo se da ćemo u narednim velikim takmičenjima više da govorimo o kvalitetu rukometa. Sada se do početka meča nije znalo ko će da igra, o ima koronu, ko ne... Neverovatna situacija. Radio sam Evropsko prvenstvo iz studija iz Zagreba. Mi sedimo pre početka utakmice i ne znamo sastave. Užasna situacija. Na kraju će se pamtiti ko je bio šampion i kao korona prvenstvo“, rekao je Šprem na početku razgovara za naš portal.

20.00: (1,55) Holstebro (8,50) Esbjerg (2,95)

Evropsko prvenstvo je bilo čudno, ali se poredak nije menjao. Kako gledate na to da su četiri polufinalista ista kao i pre godinu dana na Svetskom prvenstvu u Egiptu, dok su tri selekcije bile i na Olimpijskim igrama u Tokiju (Egipat igrao umesto Švedske)?

"Taj vrh će ostati isti i narednih godina. Iznenađenje u Mađarskoj je bila Holandija. Tih sedam, osam reprezentacije će ostati i dalje najbolji. Mislim da nekih velikih promena neće biti u budućnosti. Ulaganja u sport se vide posle 10-15 godina“.

Goran Šprem (©Printscreen)Goran Šprem (©Printscreen)

Hrvatska je pobedila Srbiju u grupnoj fazi. Obe reprezentacije su imale velikih problema s koronom. Kako ste videli taj dvoboj?

"Moramo da kažem da smo pre početka šampionata imali strah od Srbije. Nismo očekivalo da možemo da dobijemo Francusku. U svim varijantama smo morali da pobedimo Srbiju koja je odlična reprezentacija, iznenadila je Francusku u kvalifikacijama. Bila je u euforija u vašem taboru. Novi selektor Đirona je razmrdao selekciju, doneo novu atmosferu. Međutim, ono što se dogodilo Srbiji događa joj se već nekoliko godina. Prvi kiks i... Raspad sistema. Meni je tako izgledalo. Mi smo mislii da će dvorana da bude puna srpskih navijača, a bilo je obrnuto. Razgovarali smo pre utakmice, a to je bio faktor Bogdan Radivojević. On pali dvoranu, eksplozivan je. Ne daj mu da skoči. On je dao prvi gol, drugi… Hrvatska je uspela da zaustavi Srbiju na početku, preuzela igru koja njoj više odgovara i tu je Srbija stala. Odmah je bila frka i kola su krenula nizbrdo. Nije odigrala kako je umela, kako je trebalo. Mi smo pobedili na kraju lakše nego što smo očekivalo“.

Srbija nema ekstra klasu na bekovskim pozicijama, Hrvatska je imala Luku Cindrića koji je povezao redove kada je ušao u igru sredinom poluvremena. Da li je as Barselone bio ključ?

"Šta je ekstra klasa? Ne bih se složio. Luka Cindrić igra u Barseloni, odličan je igrač, ali nikada hrvatska reprezentacija nije zavisila od jednog igrača. Nije bilo ni Duvnjaka. Razlika između srpskog i hrvatskog rukometa je kao između srpske i hrvatske košarke. Ono što ste vi za naš u košarci, mi smo za vas u rukometu. Ta atmosfera, energija oko reprezentacije i dalje kod nas postoje. To Srbiji fali. U Hrvatskoj je rukomet daleko ispred košarke po popularnosti. Navijači u stopu prate selekciju, bodre je. To ne smemo da izgubimo".

Da li je Hrvatska izašla iz evropskog krema?

"Mi nismo više top reprezentacija, ali jesmo opasna, koja može da iznenadi, ali treba dosta toga da se dogodi. Godinama je to bila Švedska. Trebalo je vremena da počne da osvaja medalje. Hrvatska je napravila korak nazad. Ono što mi dalje optimizam je da ulažemo dosta u mlađe kategorije, imamo odlične rezultate. Nekse dosta ulaže, nije Zagreb sam. Ako sada ulažeš, ne može odmah da se vrati, ali vratiće se za 10 godina. Mislim da će Hrvatska opet da bude u vrhu, ali biće sve teže da se osvajaju medalje, zlata… Mi pričamo o Hrvatskoj kao rukometnoj supersili. Jeste, ali smo mi poslednju zlatnu medalju osvojili 2004. godine. Uspeh je bilo srebro na EP 2020. godine. Kada gledamo tu medalju, to je bio skok. Nismo bili na Olimpijskim igrama u Tokiju prošle godine. To je bio veliki udarac. To je trebalo da nas otrezni. Ne bih rekao da je to bio fijasko, ali jeste otrežnjenje koje ti je možda i trebalo. Ako iz toga izvučemo dobre stvari, nismo izgubili, ako ne naučimo, mnogo smo izgubili“.

Čini se da selektor Hrvoje Horvat nema podršku javnosti?

"Ne bih se složio. O selektoru govore rezultati. Horvat ima neki svoj stil koji nije standardan i javnost i struka ga je uzela „na zub“. Ono što je brinulo javnost i struku se pokazalo kao pravi problem. To su zamerili Horvatu bez obzira na njegovu hrabrost“. 

Odrekao se nekih bitnih igrača – Karačića, Šega...

"To su odluke trenera i u to ne bih ulazio. On je odgovoran za rezultate, taktiku. Na kraju, kada se završi, mora da se analizira. Horvat mora da odgovori na ta pitanja. Moje mišljenje... Biću sada kao političar, ostaviću to za sebe“.

Mnogo je Hrvatskoj nedostajao Domagoj Duvnjak, vođa Kauboja u prethodnih 10 godina. Da li bi rezultat s njim bio bolji, da li bi selekcija bila konkurentnija?

"Naravno da bi on pomogao, a da li bismo napravilo više s njim? Mislim da ne bi“.

Hrvatsku očekuje na papiru lak zadatak, dvomeč u baražu za Svetsko prvenstvo sa Finskom, dok će Srbija imati težak posao protiv Slovenije. Kako vidite budućnost ove dve selekcije?

Mnogo važno takmičenje jer je kvalifikacijsko za Olimpijske igre u Parizu 2024. Mi imamo Finsku u baražu, trebalo bi da prođemo, vi imate Sloveniju. Biće vam teže. Nadam se da će obe selekcije da odu na SP“.

Ivano Balić – rukometni Mocart, uz koga ste stasavali. Kako je igrati pored takvog asa?

"Ma, savršeno. On je bio pet koraka ispred svih, s njim na terenu ste bolji rukometaš bar 30 odsto. On uvek donosi najbolje odluke, vidi sve unapred. Najbolji igrač svih vremena“.

Nikola Karabatić, Mikel Hansen, Domagoj Duvnjak, Sander Sagosen... Ko je najbolji rukometaš današnjice?

"Gotfridson je bio MVP Evropskog prvenstva. Odličan igrač, ali, meni se nešto ne sviđa. Za mene je Sander Sagosen najkompletniji, rukometaš budućnosti", zaključio je Šprem.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------


tagovi

Goran Špremrukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara