(©European Water Polo Championship 2024/Reuters)
(©European Water Polo Championship 2024/Reuters)

Kad si klasa, ne biraš mesto i vreme: Majstori svog zanata zasijali punim sjajem

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.02.24. | 08:12

Svetske zvezde povukle već na startu planetarnog šampionata, nisu se čuvali Jakšić, Zalanki, Vernu, Genidunijas, Mandić, Granados, Tešanović...

Antologijski dueli poput onog u polufinalu Olimpijskih igara između Srbije i Španije, velika finala, čarobni potezi nalik šraubi Alvara Granadosa, pamte se i prepričavaju. Sve ostalo vrlo brzo bledi iz sećanja, potrebna su premotavanja snimka za prisećanje pojedinih rola u ’malim’ utakmicama. Takve su bile skoro sve na početku Svetskog prvenstva u Dohi. U njima uglavnom do izražaja dolaze igrači iz drugog plana, ali u Persijskom zalivu svetske zvezde nisu se štedele. Majstori svog zanata su zasijali u punom sjaju.

Kada si klasa, ne biraš mesto i vreme, niti utakmice. Čak ni kada planetarni šampionat dođe samo dve sedmice posle kontinentalnog. Nisu to činili ni oni koji su se nedavno u Zagrebu okitili medaljama i koji mogu da nakrive kapu, jer su već na Olimpijskim igrama. Kamoli oni koji tek treba da kamen na kome je ispisano Pariz skinu sa leđa. Nisu se na startu svetske smotre čuvali ni Alvaro Granados, Toma Vernu, Gergo Zalanki, Konstantinos Genidunijas, koji pripadaju prvoj grupaciji, a ni Nikola Jakšić, Dušan Mandić, Petar Tešanović...

Izabrane vesti

Svi odreda su u prvom kolu zauzeli stav kao da je završnica, kao da je počela borba za raspored na pobedničkom podijumu. Gergo Zalanki je all-around partijom po povratku u državni tim podsetio sve ko je bio najbolji igrač prethodne godine i ko je zapravo lider Mađarske, svetskog prvaka. Spakovao je tri gola na premijeri i popunio sve kolone, dok je drukčiji primer bio Konstantinos Genidunijas. Kapiten Grčke je uskočio u bazen, pet puta zanjihao mrežu i završio posao. Toma Vernu i Alvaro Granados su se u Španiji, odnosno Francuskoj, nametnuli kao dominantne figure, Petar Tešanović bio je junak jedinog derbija sa pet odbranjenih peteraca, dok Uroša Stevanovića pred odlučujuće utakmice za odlazak u Pariz može da raduje kako pristupaju daleko najraznovrsniji napadači.

Dušan Mandić je na Evropskom prvenstvu bio jedan od najboljih golgetera, prvi strelac Alvaro Granados pobegao mu je za dva pogotka. I u Dohi bi mogao visoko da se kotira, jer će završavati gro napada. Silno je motivisan bombarder iz Boke Kotorske da Srbija napravi pomak, da ponovo osvoji medalju i prekine post. Za tako nešto biće kadra samo ukoliko igrač Ferencvaroša i kapiten Nikola Jakšić budu imali obilatu pomoć saigrača. Njihov doprinos nije i neće biti sporan.

Nikola Jakšić (©European Water Polo Championship 2024)Nikola Jakšić (©European Water Polo Championship 2024)

Jedan od najboljih poteza koji je povučen u bliskoj prošlosti je imenovanje Nikole Jakšića za kapitena Srbije. Evidentno je da dvostrukom olimpijskom šampionu prija liderska uloga, da zna da je iznese, jer njemu nema šta da se stavi na teret. Bilo da je reč o ’velikim’ ili ’malim’ utakmicama. Pun elana je ulazio u svaku. I u ’unapred dobijenu’ protiv Južne Afrike u Fukuoki, i u četvrtfinalnu sa Italijanima – što je najveća pobeda ove generacije – ali i u jučerašnju sa Japancima.

Bek Novog Beograda je na premijeri pored četiri gola popunio kolone sa iznuđenim isključenjima, asistencijama, ukradenim loptama, blokadama. Takva izdanja je najčešće i pružao otkako je postavljen za kapitena srpske reprezentacije. Kada se sve sabere, ne računajući jedino utakmice razigravanja u kojima selektori najbolje igrače često ne forsiraju, pokušavaju da implementiraju nešto novo ili provere pojedince, Nikola Jakšić je na prethodna dva velika takmičenja u proseku postizao ravno tri gola po meču. I ima poprilično zavidnu statistku iza sebe.

Sada preostaje još samo da sve to, kao vođa novog tima, potkrepi medaljom.

UČINAK NIKOLE JAKŠIĆA NA PRETHODNA DVA VELIKA TAKMIČENJA:

GRUPNA FAZA EVROPSKOG PRVENSTVA 2024:

Izrael – tri gola, tri iznuđena isključenja

Nemačka – dva gola, dva iznuđena isključenja, dve ukradene, blok

Malta – tri gola, asistencija, ukradena

ELIMINACIONA FAZA EVROPSKOG PRVENSTVA 2024:

Francuska – tri gola, tri iznuđena isključenja, ukradena

Mađarska – tri gola, dve ukradene, dva bloka

GRUPNA FAZA SVETSKOG PRVENSTVA 2023:

Španija – četiri gola, pet iznuđenih isključenja, dve ukradene

Južna Afrika – šest golova, dva iznuđena isključenja, dve ukradene, dve asistencije

Crna Gora – četiri gola, dve asistencije, dve ukradene, blok

ELIMINACIONA FAZA SVETSKOG PRVENSTVA 2023:

Japan – dva gola, dva iznuđena isključenja, ukradena

Italija – tri gola, tri iznuđena isključenja, dve asistencije, ukradena

Grčka – dva gola, dva iznuđena isključenja

Španija – gol, iznuđeno isključenje, asistencija, ukradena


tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluNikola JakšićDušan MandićAlvaro GranadosGergo ZalankiPetar TešanovićKonstantinos GenidunijasToma Vernu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara