Karlos Sainc (Reuters)
Karlos Sainc (Reuters)

Kakve su ambicije Ferarija posle najgoreg starta sezone u poslednjih 14 godina?

Vreme čitanja: 3min | sub. 15.04.23. | 08:57

Sa samo 26 bodova u uvodne tri trke, ovo je najslabiji start italijanskog tima još od 2009. godine

Nakon tri trke ovogodišnjeg šampionata, Ferari ima 26 od moguća 132 boda, od kojih je Šarl Lekler osvojio samo 6 sedmim mestom u trci u Saudijskoj Arabiji, a ovaj start sezone njihov je najgori još od 2009. godine, kada u prve tri trke nisu osvojili niti jedan poen.

U poređenju sa 2022. godinom, Ferari prilično zaostaje. Šarl Lekler je prethodnu sezonu započeo na isti način kao Maks Verstapen ovu - sa dve pobede i jednim drugim mestom, dok je ove godine potpuno drugačije, jer na prve tri trke ima dva odustajanja i sedmo mesto. Problem u Bahreinu je bio tehničke prirode, dok je u Australiji Monačanin ispaštao u trkačkom incidentu sa Lensom Strolom u prvom krugu trke. "Za sada, umesto da razmišljamo o ciljevima na duge staze, mislim da je prioritet završavanje trke bez kazni i bilo kakvih problema", rekao je nezadovoljno Lekler.

Izabrane vesti

Dok je Lekler iskusio tehničke probleme, njegov timski kolega Karlos Sainc je u Australiji dobio vremensku kaznu. Ekipa Ferarija smatra da je FIA bila nedosledna u svojim odlukama u ovoj trci, jer je kaznila samo Sainca, a ostali vozači koji su učestvovali u incidentima na poslednjem restartu su prošli čak i bez istrage. Pošto je Sainc molio da razgovara sa FIA-om dok je još sedeo u svom bolidu, tim je nakon trke uložio žalbu kako bi se poništila odluka, a o njoj će se razgovarati u okviru virtuelnog sastanka 18. aprila, više od dve nedelje nakon sporne trke. Osim ispadanja iz grupe vozača koji osvajaju poene u trci u Melburnu, Sainc je na druge dve trke bio na pozicijama četiri i šest, koje su slaba uteha za najtrofejniji tim u istoriji Formule 1.

"Malo smo neraspoloženi zbog svega", izjavio je Vaser govoreći o trci u Australiji. "Sve u svemu, atmosfera je pozitivna jer smo učinili veliki korak ka boljim performansama u trci. Bili smo frustrirani nakon kvalifikacija, jer smo imali osećaj da nešto nismo uradili kako treba, ali je tempo ipak postojao. Sveukupno uradili smo dobar posao."

Iako trenutno ima brojne probleme, onaj koji bi Ferari trebalo najpre da reši je nedostatak potisne sile koji ima u odnosu na Red Bul, koji ne samo da je veoma brz na pravcu tokom korišćenja DRS-a, već je i povećao prednost u krivinama u odnosu na Ferari. U Džedi su stavili novi pod koji je korišćen i u Australiji, a ono što se na njemu videlo su geometrijske promene na obodima, dok se promene koje nisu vidljive golim okom nalaze sa donje strane poda.

U toku ove jednomesečne pauze između dve trke kada vozači odmaraju, timovi koriste priliku da pronađu rešenja za svoje probleme. Tako je Ferari odlučio da prvu od tri faze unapređenja donese za narednu trku u u Bakuu, a u pitanju su rešenja koja služe za smanjenje otpora vazduha. Očekuje se da će doneti novo zadnje krilo, koje će imati manji ugao i biće većinski horizontalno postavljeno. Za novo zadnje vešanje će sačekati Imolu, a za bočne otvore Barselonu, kada se očekuje da će bolid izgledati potpuno drugačije i biti vrlo sličan Red Bulu. Sva unapređenja koja za cilj imaju poboljšanje aerodinamičkog otpora biće nakon trke u Bakuu, dok se ne očekuje da će biti radikalnih promena koje se tiču koncepta bolida. "Na svakoj trci ćemo imati unapređenja. Napravili smo neka podešavanja vezana za stabilnost i ponašanje bolida, a trka u Melburnu je pokazala da je to bila dobra odluka, te ćemo nastaviti u ovom smeru. Ovo neće biti B verzija automobila. Nećemo doneti nešto potpuno drugačije, već ćemo raditi na ovom i truditi se da ga što više poboljšamo", izjavio je Vaser.

Slično Mercedesu, Ferari se trudi da razume kako je Red Bul toliko ispred svih. "Oni imaju veliku prednost sa DRS-om, više nego ostali. Treba da razumemo kako tako nešto rade", kaže Vaser. "Mislim da smo nadoknadili deo razlike, a ona je bila još veća prošle godine. Sada imamo mesta za veći napredak, radimo na tome."

Italijanski tim tako insistira da je ove sezone cilj ipak pobediti Aston Martin i Mercedes i vratiti se na nivo na kom su bili prošle godine - a to je drugo mesto u šampionatu .

PIŠE: Maja Nakaradić


tagovi

Formula 1FerariKarlos Sajnckarlos sainsŠarl Lekler

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara