Odbojkašice Uba (MN Press)
Odbojkašice Uba (MN Press)

Klupska odbojka daleko od evropske: Pred srpskim ekipama padale samo Mađarice, Bugarke i Francuskinje

Vreme čitanja: 5min | sub. 25.12.21. | 08:15

U poslednjoj deceniji u grupnoj fazi Lige šampiona naši timovi zabeležili samo četiri pobede

Često se od trenera može čuti da je potrebna jaka domaća liga, da bi reprezentacija mogla da pravi vrhunske rezultate. Međutim, kad je srpska odbojka u pitanju - to pravilo i dalje ne važi. Nacionalni tim već godinama donosi veliku radost naciji, a klubovi su prilično daleko od najjačih evropskih. Liga teško da može i da se uporedi u bilo kom segmentu sa italijanskom, turskom ili poljskom.

Pre tri dana Ub je zabeležio istorijsku pobedu u Ligi šampiona. Izabranice Marijane Boričić su slavile protiv mađarske Niređhaze maksimalnim rezultatom i tako došle do prvih bodova u elitnom društvu. To je bio tek četvrti trijumf jedne srpske ekipe u najjačem klupskom takmičenju u poslednjoj deceniji!

Izabrane vesti

Krenimo od reprezentacije... Odbojkašice su 2015. godine osvojile evropsku bronzu. Narednog leta im je oko vrata zasijalo olimpijsko srebro. Na evropski tron su zasele 2017, svetske šampionke su postale 2018, a odbranile su kontinentalne krune 2019. godine. Usledila je pauza zbog korone, a onda je ovog leta u kolekciju dodata olimpijska bronza i evropsko srebro. U finalu EP u Beogradu igrale su pred više od 20 hiljada ljudi. Tačnije, na tribinama je bilo 20.565 gledalaca - što je apsolutni rekord po broju posmatrača na utakmici ženske odbojke.

Odbojkašice Vizure, sezona 2017-2018 (MN Press)Odbojkašice Vizure, sezona 2017-2018 (MN Press)

Zbog dugogodišnje dominacije, javnost je od Tijane Bošković i drugarica očekivala dvostruko zlato u 2021. Takav rezultat se nije desio, ali ova godina će se svakako pamtiti. Nastavljen je uspešan niz, održao se kontinuitet, publika je uživala u kvalitetnoj odbojci... Ubrzo su reprezentativke otišle preko granice, svaka na svoju stranu. Od 14 srebrnih devojaka samo je jedna ostala, i to najmlađa - Sara Carić, koja nosi dres TENT-a.

Kad je spuštena zavesa na reprezentativno leto, došlo je vreme za klupske predstave. Ili povratak u surovu realnost. Mnogo praznije tribine, znatno slabiji nivo igre, lošiji uslovi, manje novinara i pažnje medija... Mnogi će reći da je liga jača nego ranije, da su se vratili odlični iskusni igrači, da ima perspektivnih tinejdžerki, kvalitetnih trenera. Sve to stoji. Može u Srbiji da se pogleda veoma dobra odbojkaška utakmica. Ali, tek kada se posle toga baci pogled na jedan obračun iz Serije A ili derbi turskog prvenstva - vidi se ogromna razlika. Dovoljno je videti nekoliko poena i brzo će sve biti jasno čak i onima koji nisu stručnjaci.

Odbojkašice Crvene zvezde, sezona 2012-2013 (MN Press)Odbojkašice Crvene zvezde, sezona 2012-2013 (MN Press)

Tu razliku zapravo najbolje oslikava Liga šampiona. Takmičenje najjačih evropskih klubova može da se prevede i u borbu između liga. Nije samo pitanje da li je jači Koneljano ili Vakifbank, već da li je italijansko prvenstvo kvalitetnije od turskog? U pozadini se vodi i ta bitka.

Ako se pogledaju četvrtfinalisti iz prethodne sezone - odmah može da se zaključi u kojim zemljama se igra najbolja klupska odbojka. Među osam su bili: Novara, Koneljano, Skandići, Busto Arsizio (Italija), Vakifbank, Fenerbahče i Ezačibaši (Turska), Hemik (Poljska). Sve se vrti oko italijanskog i turskog šampionata, donekle i poljskog.

U poslednjih deset godina pobednik će se skoro uvek naći u Italiji ili Turskoj. Samo je jednom na tu listu "zalutao" ruski Dinamo iz Kazanja (2014). Do finala su stizale i ekipe Albe Blaž, Rabite Baku, Kana... Ali, dominacija klubova iz Serije A i Sultanlar lige je konstantna. Nije da su tu, pa nestanu. Nego drže nivo i samo nadograđuju kvalitet iz godine u godinu.

Partizan Vizura, sezona 2014-2015 (MN Press)Partizan Vizura, sezona 2014-2015 (MN Press)

Gde su u celoj toj priči srpski klubovi? Tokom poslednjih deset sezona u grupnoj fazi Lige šampiona naša zemlja je imala šest puta predstavnika. Sada je to Ub, a nekada su bile Vizura ili Crvena zvezda. Te tri ekipe zajedno do ovog trenutka imaju upisane četiri pobede!

Veoma skroman učinak koji oslikava gde je srpska klupska odbojka u odnosu na najjaču evropsku. Ub je savladao Niđerhazu, Vizura je dva puta srušila Maricu iz Plovdiva i jednom Kan. To bi značilo da pred domaćim ekipama može da položi oružje samo bugarski, mađarski ili francuski tim.

Lake pobede protiv naših godinama unazad upisivali su Koneljano, Hemik, Pjaćenca, Dinamo Moskva, Lokomotiva Baku, Fakro Mušina, Uraločka, Volero iz Ciriha, Vakifbank... Situacija je takva da je svaki osvojen set za srpske klubove uspeh.

Ub je ove sezone napravio iznenađenje kada je u kvalifikacijama srušio grčki Olimpijakos, pa sada svaka pobeda u grupnoj fazi predstavlja fantastičan rezultat. Ulazak u četvrtfinale za tim iz naše lige bio bi ravan osvajanju SP. O tome ne sme čak ni da se sanja... Uslovi i budžeti (iako mnogo bolji nego ranije) daleko su od evropskih, pa ni domaći ni strani vrhunski igrači nemaju čime da se privole da dođu da igraju u nekom srpskom gradu.

Naravno, ima trenutno u ligi odbojkašica koje mogu da igraju na višem nivou, ali su odlučile da ostanu u Srbiji jer trenutno mogu i ovde da zarade mesečno dve ili tri hiljade evra i da žive pristojno. Nije ih mnogo, ali postoje. Imaju lične razloge zbog kojih žele da budu kod kuće i igraju u domaćem prvenstvu. Međutim, svesne su i one same da je sve ovo daleko od evropskog krema.

Italija je novi šampion Starog kontinenta, a Koneljano je prvak u Ligi šampiona. Vakifbank je igrao finale ovog takmičenja, nedavno je osvojio i Svetsko klupsko prvenstvo, a Turska je bronzana na poslednjem EP. Srbija je uzela srebro, ali sa uspehom nekog kluba van domaćih okvira ne može da se pohvali. Očigledno da mi prkosimo pravilima, ali ostaje pitanje do kada će biti tako...

POBEDE SRPSKIH KLUBOVA U LIGI ŠAMPIONA - ODBOJKAŠICE

SEZONA 2021-2022

Ub - Niređhaza 3:0 (22. decembar 2021)

SEZONA 2020-2021

TENT ispao u kvalifikacijama za LŠ od Skandićija

SEZONA 2019-2020

Nismo imali predstavnika

SEZONA 2018-2019

Nismo imali predstavnika

SEZONA 2017-2018

Marica Plovdiv - Vizura Ruma 1:3 (11. januar 2018)

Vizura - Marica Plovdiv 3:0 (20. februar 2018)

Vizura 2-4 u grupnoj fazi (sedam osvojenih bodova)

SEZONA 2016-2017

Vizura ispala u kvalifikacijama od Dinama iz Krasnodara

SEZONA 2015-2016

Vizura - Kan 3:0 (28. oktobar 2015)

Vizura 1-5 u grupnoj fazi (četiri osvojena boda)

SEZONA 2014-2015

Partizan Vizura bez pobede u grupi, skor 0-6 (dva boda)

SEZONA 2013-2014

Crvena zvezda bez pobede u grupi, skor 0-6 (nijedan bod)

SEZONA 2012-2013

Crvena zvezda bez pobede u grupi, skor 0-6 (jedan bod)


tagovi

CEV Liga šampionaOK VizuraŽOK Ub

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara