(©Reuters/MN Press)
(©Reuters/MN Press)

Kod Hrvata nema možda i ako: Idemo na Euro, idemo na Olimpijske igre! Dva velika pojačanja i završni glanc u Srbiji

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.11.23. | 12:02

Zlatko Dalić nije imao dilemu hoće li odvesti Vatrene na četvrto veliko takmičenje otkako je selektor, nema je ni Ivica Tucak po pitanju toga da li će Barakude izvaditi vizu za Pariz

Neće se prošetati kroz kvalifikacije, neće u njima bildovati statistiku i dobrano pre kraja biti sigurni. Često će biti drame i odluke će padati u posednjem kolu, ali Hrvati će na velika takmičenja otići. Na takve rasplete fudbalska reprezentacija svikla je čitav svet. Srebro u Rusiji, bronza u Kataru, pa ni ne čudi što je Zlatko Dalić bio poprilično samouveren kada je situacija bila daleko od idealne: “Odvešću Hrvatsku na Evropsko prvenstvo”. Tako i bi.

Dilemu nije imao hoće li odvesti Vatrene na četvrto veliko takmičenje otkako je selektor, a nema je ni Ivica Tucak po pitanju toga hoće li Barakude izvaditi vizu za Olimpijske igre u Parizu. Nema možda i ako, a ima i razlog da bude optimističan, jer za prvu od dve kvalifikacione tačke dobio je dva velika pojačanja: povreda je prošlost za Lorena Fatovića, a u državni tim vratio se – Luka Lončar.

Izabrane vesti

Na Olimpijskim igrama u Tokiju oprostila se Srbija od šestorice veličanstvenih, a opremu Hrvatske razdužili su Ćavi Garsija, Paulo Obradović, Andro Bušlje, Maro Joković i Luka Lončar. Odlasci se nisu osetili na prvu loptu kod Barakuda. Četvrto mesto na Svetskom prvenstvu, evropska titula u Splitu. Ali, zato jesu na novom planetarnom šampionatu u Fukuoki. Tu je do izražaja došlo koliko Loren Fatović znači reprezentaciji.

Oporavio se od povrede šake, u međuvrmeenu iz dubrovačkog Juga prešao u splitski Jadran, i biće ozbiljan plus u napadu za Hrvatsku na kontinentalnom prvenstvu, koje će se početkom januara održati u Dubrovniku i Zagrebu. Učestvovaće u odbrani zlata, a vredno pojačanje biće i Luka Lončar. Posle dve godine je odlučio da se vrati iz reprezentativne penzije, predstavljaće opciju više za Ivicu Tucka na centarskoj poziciji, ali i bekovskoj. Jer, dok je bio u Pro Reku, pre no što je zadužio opremu Olimpijakosa, počeo je Sandro Sukno da ga koristi i u odbrani na liniji dva metra.

Dva velika pojačanja za Evropsko prvenstvo, a još jedno za Olimpijske igre je na vidiku. Veruju u Hrvatskoj da će se plasirati u Pariz, možda već u Zagrebu osigurati mesto u avionu koji će u julu iduće godine poleteti ka Gradu svetlosti, i uveliko su razradili plan o povratku Mara Jokovića u reprezentaciju.

“U suštini smo postigli dogovor da se on stavi na raspolaganje za Olimpijske igre u Parizu na koje ćemo se verujem plasirati. Eventualno čak i za Svetsko prvenstvo u Dohi”, rekao je Ivica Tucak za Sportske novosti pre no što je objavio spisak.

Na listi je 20 igrača, tek treba da bude skraćen. Ali, ima vremena… do udaranja završnog glanca u Srbiji.

Vratiće se staroj praksi, ponovo će Barakude sparingovati sa Delfinima. U grupnoj fazi biće razdvojeni, ali bi u eliminacionoj, u slučaju da Hrvatska podbaci, mogli da se susretnu koliko već u osmini finala. Na prvu ne deluje kao da će do toga doći, ali ko zna…

“Odmah nakon Božića, od 26. do 28. decembra, mislili smo da održimo kraće pripreme. Iz Varaždina bismo otišli u Beograd na tri zajednička treninga sa Srbijom. Potom sledi najkraći mogući odmor, dan-dva, već 1. januara uveće bićemo u Dubrovniku”, izneo je planove selektor Hrvatske.

ŠIRI SPISAK HRVATSKE ZA EVROPSKO PRVENSTVO:

Golmani: Marko Bijač (Olimpijakos), Toni Popadić (Jug Dubrovnik), Mate Anić (Jadran Split)

Bekovi: Rino Burić (Jug Dubrovnik), Matijas Biljaka (Jadran Split), Marino Čagalj (Jadran Split), Marko Žuvela (Jug Dubrovnik)

Centri: Josip Vrlić (Jadran Split), Ivan Krapić (Noazi la Sek), Antonio Dužević (Jadran Split), Luka Lončar (Olimpijakos)

Spoljna linija: Andrija Bašić (Hanover), Filip Kržić (Jug Dubrovnik), Konstantin Harkov (Jadran Split), Franko Lazić (Jug Dubrovnik), Zvonimir Butić (Jadrn Split), Ante Vukičević (Marselj), Luka Bukić (Jadran Split), Jerko Marinić Kragić (Jadran Split), Loren Fatović (Jadran Split)



tagovi

vaterpolo reprezentacija HrvatskeEvropsko prvenstvo u vaterpoluLuka LončarLoren FatovićMaro JokovićIvica Tucak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara