Alonso dok ga je Sajnc još jurio (©Reuters)
Alonso dok ga je Sajnc još jurio (©Reuters)

Kriv je! Sajnc bez poena u Australiji

Vreme čitanja: 2min | uto. 18.04.23. | 16:12

Ferarijeve nade o opovrgavanju Sajncove kazne su srušene, jer je žalba koju je italijanski tim uložio odbijena

Težak udarac za Karlosa Sajnca. Jer FIA je odbila žalbu Ferarija, koji je, trudeći se da iznese nove dokaze, želeo da ospori odluku da se 28-godišnjem Špancu oduzmu bodovi zbog sudara sa "aston martinom" Fernanda Alonsa na trci za Veliku nagradu Australije.

Ferari je u odbrani priložio telemetriju iz Sajncovog bolida, ali je FIA hladno odgovorila tvrdnjom da to “nije značajan niti relevantan novi element“ za poništenje odluke, jer su oni sami već imali pristup tim podacima. Takođe, dodali su da primedbe iz žalbe ne samo da nisu opravdale Sajncovu grešku, već su dodatno potvrdile prvobitnu odluku da je on u potpunosti kriv za incident.

Izabrane vesti

Nije pomoglo ni to što je Ferari žalbu potkrepio izjavom samog vozača u nadi da će moći da povrate četvrto mesto iz trke. Prvi argument Španca bio je da mu je smetalo sunce koje se probijalo kroz vizir te da je zbog njega imao smanjenu vidljivost, ali FIA smatra da to nije relevantno, jer je sunce uticalo na sve vozače podjednako. Drugo obrazloženje koje je Sajnc naveo je da je imao slabo prijanjanje usled hladnih guma zbog čega nije uspeo na vreme da prikoči pre nego što je udario i okrenuo na stazi zemljaka Fernanda Alonsa. Kao odgovor, FIA je u dokumentu navela da su uslovi na stazi i gume nešto o čemu svi vozači treba da vode računa u svakom trenutku.

Interesantna je bila odluka da se Sajnc kazni pre završetka trke, pa se on i pre poslednjeg restarta dok je sedeo u svom bolidu žalio timu i rekao im da zamole FIA da sačekaju kraj kako bi došao kod njih na razgovor. Međutim, iako u većini slučajeva FIA poziva aktere incidenata kako bi razgovarali o potencijalnim kaznama, oni su smatrali da nije bilo potrebe da pozovu vozača Ferarija jer je bilo jasno da je odgovoran za incident sa Alonsom.

Mada je Alonso uspeo da pokrene svoj "aston martin" i kasnije ipak završi na trećem mestu na kom je bio pre Sajncove greške, saosećao je sa Ferarijevim vozačem kome je dodeljena drastična kazna.

To je deo trkanja, iako nisam video ponovni snimak kako treba, ali po mom mišljenju je kazna isuviše gruba“.

Ferari tako iz Australije ne odnosi nijedan poen, nakon što je Leklerova trka trajala samo tri krivine pre kontakta sa "aston martinom" Lensa Strola kada je mladi Monačanin završio u šljunku bez mogućnosti vraćanja u trku. Tim iz Maranela će moći da se bori za poene za manje od dve nedelje u Bakuu, kada nas očekuje i prva sprint trka sezone.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Karlos SajncFernando AlonsoFerari

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara