Šarl Lekler (©Reuters)
Šarl Lekler (©Reuters)

Lekler izvukao Ferari iz trogodišnjeg začaranog kruga - 45 trka čekana dupla pobeda i Fratelli d'Italia

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.03.22. | 14:16

Prethodni put italijanski tim zauzeo je prve dve pozicije 2019. godine na Velikoj nagradi Singapura

Tri godine agonije su iza Ferarija, posle 45 trka u najbržem cirkusu na svetu odzvanjali su taktovi italijanske himne. Pustinjom Sahir prolamalo se „Fratelli d‘Italia“, golgoti je stao na kraj čovek koji je bio na podijumu i kada je najbolji tim u istoriji Formule 1 ostvario trijumf na Velikoj nagradi Singapura.

Šarl Lekler prekinuo je crnu seriju Ferarija, probudio je optimizam kod simpatizera italijanskog tima da gigant može da se vrati i označi kraj duopola Mercedesa i Red Bula. U Bahreinu je Ferari prošao prvi kroz cilj još od 2019. godine i to tako što je stigao do duple pobede. Najbliži Šarlu Lekleru na pobedničkom postolju bio je Karlos Sajnc. Profitirao je španski vozač od problema sa kojima su se suočili aktuelni svetski šampion Maks Verstapen i njegov timski kolega Serhio Perez.

Izabrane vesti

Od prvog do poslednjeg kruga Lekler je bio vodeći – pre toga bio najbolji 2019. a trkama u Italiji i Belgiji – ponovio je dominaciju iz kvalifikacija kada je stigao do 10. pol-pozicije u karijeri i ubeležio je treći trijumf i 14. podijum u Formuli 1. U prvoj trci sezone Lekler je bio na nivou svetskog šampiona, sjajnim manevrom odbranio je poziciju od Maksa Verstapena i postao je prvi lider najbržeg cirkusa na svetu koji dolazi iz Kneževine Monako.

Ferari nije uspeo da izjednači najduži negativni niz, koji je datirao iz prošlog veka. Italijanski tim je u periodu od 1990. i trke u Španije do 1994. i Nemačke bio bez pobede na 59 trka u nizu. Izborio se Ferari sa neslavnom statistikom, oterasio se stega, a sada je na Lekleru da se izbori da postane šampion. Nijednom pobedniku prve trke to nije poštlo za rukom od 2017. godine, svi su bili vicešampioni.

Ferari (©Reuters)Ferari (©Reuters)

Od velike nagrade Singapura i boravka Sebastijana Fetela na najviše stepeniku pobedničkog postolja Ferari nije ostvario duplu pobedu, a poslednji put vodio je u svim krugovima još na Velikoj nagradi Belgije 2018. godine. Brojne negativne rekorde srušio je Šarl Lekler u pustinji Sahir, koja je jedno od četiri mesta na kojem je italijanski tim ostvarivao duple pobede u protekloj deceniji i kusur.

DUPLE POBEDE FERARIJA OD 2010:

VN Bahreina 2022. - Lekler i Sajnc

VN Singapura 2019. - Fetel i Lekler

VN Monaka 2017. - Fetel i Raikonen

VN Mađarske 2017. - Fetel i Raikonen

VN Bahreina 2010. - Alonso i Masa

Čeka Ferari na titulu konstruktora još od perioda kada su timske kolege bili legendarni Kimi Raikonen – nedavno se penzionisao – i Felipe Masa. Ledeni Finac je doneo poslednju pojedinačnu titulu svetskog šampina Ferariju, koji je 2007. i 2008. bio najbolji u konkurenciji konstrukotora, a pomenuti tandem je u sedam navrata stizao do duplih pobeda (dva puta Francuska, Španija, Turska, Belgija, Bahrein i Brazil).

Koliko je opala moć Ferarija i koliko je godinama na margini u Formuli 1 govori podatak da je Mihael Šumaher učestvovao u 28 duplih pobeda italijanskog tima – što kroz pobede, što osvajanjem drugog mesta – sa Rubensom Barikelom i Felipeom Masom.

Napravili su Šarl Lekler i Ferari prvi korak, pomakli su se sa mrtve tačke i izašli iz začaranog kruga. Ali da bi titula završila u Maranelu, moraće španski vozač Karlos Sajnc da čuva leđa Lekleru, kao na otvaranju sezone. Velika nagrada Bahreina je samo početak...


tagovi

Formula 1FerariŠarl LeklerKarlos SajncSebastijan FetelKimi RaikonenMihael ŠumaherFelipe MasaRubens Barikelo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara