Horhe Martin (©AFP)
Horhe Martin (©AFP)

Martin preleteo stazu u Le Manu, Banjaja slomio Markesa

Vreme čitanja: 3min | sub. 13.05.23. | 15:48

Binder sa desete na drugu poziciju

Nadimak mu glasi Martinator, mada bismo posle današnjeg vožnje Horhea Martina slobodno mogli da preimenujemo u Dominator! Španski vozač preleteo je stazu u Le Manu i ubedljivo slavio i sprint trci za Veliku nagradu Francuske, završivši je skoro dve sekunde pre drugoplasiranog Breda Bindera. Podijum je kompletirao aktuelni šampion i vodeći u generalnom plasmanu Frančesko Banjaja, koji je tokom većeg dela trke vodio ličnu borbu sa Markom Markesom.

Sedam puta je Horhe Martin vozio u Le Manu i nikad ranije nije osvojio ni bod. Danas je pak bio njegov dan! Imao je start iz snova, jednog za drugim redom obilazio trojicu vozača ispred sebe, sve dok u četvrtom krugu nije pretekao i Banjaju i izbio na čelo kolone na kojem se zadržao do kraja. Nije doduše ni bio pod pritiskom, sve vreme je imao veliku prednost i "samo" je trebalo da ostane na motociklu.

Izabrane vesti

Isti zadatak imao je i Bred Binder, koji je posle pobede na sprintu u Heresu, te drugog mesta u glavnoj trci za Veliku nagradu Španije, još jednom vozio sjajno i završio na drugoj poziciji, iako je današnju trku započeo kao deseti.

Ipak, i jedan i drugi duguju zahvalnost Banjaji i Markesu što su se umesto na prvo mesto fokusirali na pobedu u međusobnom okršaju. Tako ujedno ljutitom borbom u senci ostavili odličnog Bindera i još boljeg Martina.

Postalo je lično između Markesa i Banjaje ove nedelje u Le Manu. Krenulo je na treningu, nastavilo se u kvalifikacijama, dobilo novu epizodu i u sprint trci. Banjaja ju je dobro počeo, ali je potom upao u problem, nije uspevao da isprati tempo koji su postavili Martin i Binder, da bi ga potom pretekao i Markes. I dugo je bivši šampion odolevao aktuelnom, blokirao mu put ka podijumu, ali ga je Peko, kao što je to činio njegov sunarodnik Andre Doviciozo prethodnih godina, "slomio" u finišu trke.

Vozio se deseti krug kada je Banjaja dobio ljutu borbu sa Markesom i ostavio Mrava Servere u prašini toliko velikoj da ga je do kraja zaobišao i Luka Marini.

Domaći vozači se nisu proslavili. Fabio Kvartararo je trku počeo sa 13. pozicije i mada je u jednom trenutku izbio na osmo mesto u 11. krugu je pao sa motocikla, dok je Žoan Zarko šesti prošao kroz cilj. Osim Diabla, trku nije završio ni Džek Miler koji je takođe imao odličan start, ali je već u drugom krugu izgubio kontrolu nad motociklom.

Kada je reč o generalnom plasmanu, Banjaja je i dalje prvi sa 94 poena, dok je Binder preskočio Marka Becekija i trenutno je drugi sa 71 poenom. Pomenuti Beceki ima ih 68, a slede Martin sa 60, Marini sa 54 i Zarko sa okruglo 50.


tagovi

Moto gpMoto GPMotoGPFrančesko BanjajaMark MarkesHorhe MartinBred Binder

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara