Bolid Mercedesa (Foto: AFP)
Bolid Mercedesa (Foto: AFP)

Mercedes na putu povratka, ali u Red Bulu misle drugačije

Vreme čitanja: 3min | sre. 14.06.23. | 08:46

Nova unapređenja nemačkog tima samo su prvi korak na putu za koji se nadaju da će ga vratiti u vrh Formule 1, ali šef Bikova, Kristijan Horner ne pridaje značaj njihovom napretku

U predsezonskom testiranju u Bahreinu Mercedes se našao daleko iza Red Bula, što je dovelo do odluke o promeni koncepta poda, bočnih otvora i oslanjanja. Novi koncept je uveden u Monaku, a prošlog vikenda u Španiji moglo se naslutiti da li je potpuna promena koncepta bila uspešna. Sama po sebi, nova unapređenja neće odjednom preokrenuti situaciju u Mercedesu, već su samo prvi korak na putu za koji se tim nada da će ga vratiti u vrh Formule 1 na kom su bili osam godina zaredom (2014-2021). Ono što je najvažnije, nijedna od ovih promena nije pokazala da utiče na pozitivne aspekte koji su već integrisani u bolid W14.

Nakon što se kvalifikovao na dvanaestoj poziciji za trku u Barseloni, Džordž Rasel je pokazao da je Mercedesov tempo u trci dovoljno dobar da na kraju završi na trećem mestu iza prvoplasiranog Maksa Verstapena i timskog kolege Luisa Hamiltona. Po mišljenju mladog Britanca, dupli podijum Mercedesa sugeriše da je tim na dobrom putu nakon unapređenja uvedenih u Monaku, a koja su dodatno korišćena u Španiji.

Izabrane vesti

"Pomalo sam iznenađen. Svaka čast timu jer su mi dali veoma dobar auto danas. Takođe je dobra trka za nas jer smo sa dvanaeste pozicije došli čak na treću. Nadam se da je ovo znak da dobre stvari predstoje nama kao timu,’’ izjavio je Rasel.

Luis Hamilton, koji se na startu trke na kratko našao u duelu sa Meklarenom u rukama Landa Norisa, obišao je Sainsa na stazi nakon prvih stajanja u boksu i do samog kraja nije bio ugrožen.

‘’Kakav rezultat za tim, definitivno nismo očekivali da imamo ovakav rezultat kakav smo imali danas’’ izjavio je Hamilton nakon trke.

Upitan da li Mercedes još uvek može da smanji razliku u odnosu na Red Bul, sedmostruki šampion je rekao:

‘’Mislim da su trenutno previše brzi, ali radimo na tome. Pa, korak po korak i ako bismo bili blizu na kraju sezone, to bi bilo fenomenalno. Ali ako ne, sledeće godine.’’

Po mišljenju šefa tima, Mercedesu je bila potrebna ‘’opomena’’ na početku sezone da bolid nije konkurentan kako bi došlo do uvođenja novog koncepta.

‘’Mislim da nam je samo bio potreban šok na početku sezone da bismo shvatili da ovo ne ide, nije bilo performansi. A onda nas je to prodrmalo i gurali smo napred. Doneli smo neke odluke da odemo u drugom smeru, promenili smo toliko delova da smo pomislili da su možda stvari koje ne razumemo u potpunosti. Bio je rizičan potez, i svi su samo gurali napred i dobili smo dobar trkački auto’’, objasnio je Toto Volf.

Suprotno mišljenju Volfa, šef Red Bula Kristijan Horner ne pridaje značaj Mercedesovom napretku. On poručuje da bi ozbiljne promene koje je Mercedes uveo mogle uticati na njihov razvojni budžet, što znači da im možda nije preostalo mnogo novca za dalja unapređenja. Zatim je uporedio zaostatak Hamiltona za Verstapenom u Španiji (24 sekunde) sa zaostatkom koji je Fernando Alonso imao u odnosu na Serhija Peresa u Bahreinu (26 sekundi), kao dokaz da se zaostatak rivala u odnosu na njegov tim ne smanjuje.

‘’Mislim da kada pogledam razliku na kraju trke, veoma je slično kao u Bahreinu. Sve što se dešava je da se redosled vozača iza nas menja iz trke u trku. Fernando prošlog vikenda (Monako), Mercedes ovog. Biće interesantno videti kako će se to odvijati u narednih nekoliko trka’,’ izjavio je Horner.

Mercedes i dalje ima dosta posla kako bi eventualno sustigao Red Bul, a prvi korak u toj nameri će biti provera ponašanja novih delova u Montrealu narednog vikenda (16-18. jun).

Piše: Maja Nakaradić


tagovi

MercedesLuis HamiltonDžordž RaselToto VolfKristijan Horner

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara