Novak Đoković (AFP)
Novak Đoković (AFP)

Novak Đoković, Super Mario i promenjena klima pred Rolan Garos

Vreme čitanja: 4min | pet. 03.05.24. | 10:26

Srpski as bi za razliku od prošle sezone u Pariz trebalo da stigne kao prvi teniser sveta, a najozbiljniji izazivači se manje od tri nedelje pred početak Rolan Garosa muče sa povredama

Ima nešto manje od godinu dana kako su novinari posle četvrtfinalnog poraza od Holgera Runea na Mastersu u Rimu, upitali Novaka Đokovića da li u njemu još ima samopouzdanja za dolazeći Rolan Garos. I nisu dobili odgovor kao iz topa. Zastao je Novak na sekund, dve, shvatio da ne sme da pokaže slabost deset dana pre nego što će početi borba u Bulonjskoj šumi i izrekao potvrdan odgovor koji se u danima koji su dolazili tumačio na različite načine.

No, znate već šta je usledilo. Spuštanje na zemlju razgoropađenog i na krilima javnosti dodatno razmahanog Karlosa Alkarasa, te 23. grend slem pehar i apsolutni rekord u toj kategoriji. Priznao je Novakov tadašnji trener Goran Ivanišević, malo pošto je srpski as spustio ruke na Trofej Musketara, da Novak nije doputovao u Pariz sa cisternama samopouzdanja. Naprotiv, bilo je ono na rezervi. Samo što je kod najvećeg svih vremena i ta rezerva dovoljna da se pregaze daljine i daljine do narednih benzinskih stanica za ubrizgavanje tog čudesnog goriva.

Izabrane vesti

Nisu vlasnika gotovo svih najvećih teniskih rekora lani pokolebali svi neuspesi nakon osvajanja Australijan Opena. Ni poraz od Danila Medvedeva u polufinalu Dubaija, niti ispadanje u trećem kolu Monte Karla od Lorenca Muzetija. Svakako da nije prijala ni eliminacija od strane Dušana Lajovića na Srpska Openu, ni pomenuti pad pred Holgerom Runeom.

Teleportovaćemo se nazad u 2024. godinu i zaključiti - uvertira za Rolan Garos, trenutno je mršavija od prošlosezonske jer je pehar u Australiji izostao, a pride je došao i rani nokaut u Indijan Velsu. Jeste Novak dobacio do polufinala Monte Karla, ali i tu beše jedan od lošijih mečeva koji je odigrao dugo, dugo unazad. Ide sada i taj Rim, gde je 12. puta igrao finale, gde je podigao šest pehara, ali pouka je izvečena pre godinu dana - o šansama na Rolan Garosu nemojte mu suditi na osnovu igre i plasmana u Večnom gradu. Tako je, kada vam teniski kalendar postane kao Super Mario. Jednom godišnje uzmete Nintendo u ruke, a nevažno vam je da dominirate na lakšim nivoima, već da protutnjite samo kroz najzahtevnije. To prošle sezone, naročitno s kraja proleća i tokom leta beše Karlos Alkaras. A od jeseni '23, preko zime '24, i Janik Siner postade onaj džinovski stvor od kojeg Mario spasava princezu.

Novaka su godinama unazad, upravo godine (na)terale da teniskim kalendarom upravlja isključivo u svoju korist, dok mladi lavovi gladni pobeda, trofeja i teniskog trojna, od silne žilje počinju da ga uotrebljavaju u korist svoje štete. Igraju turnir za turnirom, bez usavršene veštine doziranja i otuda naiđu na otpor svojih mladih, mišićavih i samo naizgled neumornih tela.

Tako 17 dana pre početka Rolan Garosa Novakovi izazovaći u Parizu ne izgledaju adekvatno našpanovani da udare na najboljeg svih vremena, iako ni, on od zavšnog mastersa prošle godine nije demonstrirao tenis nepobedivosti.

Rubljov (1,60) - Fric (2,19)

Alkaras je u četvrtfinalu Madrida stao pred Andrejom Rubljovim i nastup u Rimu još je upitan za momka koji je uvertiru za prošlogodišnji Rolan Garos napravio sa četiri tiutle, tri na šljaci. Odmah nakon poraza od Rubljova požalio se Karlitos svom timu na bol u ruci, a tokom današnjeg dana i dodatnih ispitivanja, trebalo bi da bude obelodanjeno da li će igrati u Rimu.

Slična je priča sa Janikom Sinerom. Treći teniser sveta je bez borbe predao meč Feliksu Ože Aljasimu, Probleme Italijanu pravi kuk i zato nije želeo da rizikuje na pretposlednjem mastersu pred Rolan Garos. Siner će se u nedelju pojaviti u Rimu gde će nakon nekoliko dana odmora početi da trenira i testira svoje telo. Kako neće igrati meč pre 10. maja, imaće na raspolaganju dovoljno vremena za oporavak i odluku da li odmarati neposredno pred Frenč Open.

Danil Medvedev je posle prvog seta predao meč Jiržiju Lehečki i njegovi zdravstveni problemi su višestruki uoči turnira na kojem brani titulu. Muče ga prepona, kuk i primicač. Mada, budimo iskreni, Rus uprkos renkingu ne spada u najuži krug favorita na šljaci (prošle sezone ispao u prvom kolu Rolan Garosa od Brazilca Sejbota Vajlda).

Od ostatka konkurencije Holger Rune i Aleksander Zverev ne deluju kao konkurencija koja na najvećim turnirima može da eliminiše Đokovića, Rafa Nadal uprkos nekolicini pobeda u Madridu deluje da je bliži penziji nego skalpu svog najvećeg teniskog rivala.

Taman kada se verovalo da Kasper Rud, čovek sa najviše pobeda u 2024. godini (31) posle trofeja u Barseloni može da napadne duplu krunu u Španiji, demantovao ga je Feliks Ože Aljasim pokazavši da Norvežanin bez oscilacija ne može. Jeste dobio Novaka u polufinalu Monte Karla i jeste igrao finale protiv Đokovića prošle sezone, ali ga je rutinski izgubio i tek nedavno je osvojio prvi trofej jači od ATP 250.

Ne priča se kao lani uoči Rolan Garosa, o svemoćnom Karlosu Alkarasu sposobnom da završi tenisku eru Novaka Đokovića, a ni Siner igrom na šljaci (još) nije ubedio da je sazreo za najveću titulu na crvenom tucaniku.

Pred sam početak sezone na šljaci, mirisalo je na veliki rasplet za prvo mesto ATP liste na Rolan Garosu i ta pretpostavka gotovo da nije promenjena. Novak ima garantovan teniski tron bar do 37. rođendana što znči da će postati jedini igrač u istoriji koji je bio prvi na svetu i sa punih 37.

I ako ne bude ogromnih iznenađenja u Rimu, za razliku od prošle sezone na Filip Šatrije zakoračiće kao prvi reket sveta.


tagovi

Novak ĐokovićRolan Garos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara