Radomir Drašović (©Vaterpolo savez Srbije)
Radomir Drašović (©Vaterpolo savez Srbije)

Na kraju lavirinta sija medalja: Za povratak u vrh neophodno da padne bar jedna svetska sila

Vreme čitanja: 6min | pet. 30.06.23. | 16:39

Vaterpolo reprezentacija Srbije od Olimpijskih igara u Tokiju nije bila na pobedničkom podijumu, od tada su prošle bezmalo dve godine, a plasmanom u finale približila bi se Parizu i napumpala samopouzdanjem pred Svetsko prvenstvo

Srpski vaterpolisti su krenuli na put oko sveta od 40 dana, evropski deo turneje su ostavili iza sebe i kvalitetno odradili posao. Potukli su sve rivale u Istanbulu, čekirali kartu za kontinentalnu smotru, no taj deo se niti jednoga trenutka nije dovodio u pitanje. Sada sledi daleko teži deo: izlazak iz lavirinta u kome olimpijski šampion duži vremenski period tumara po mraku. 

Tokio se pozlatio Srbiji, generacija pred kojom su svi drhtali potvrdila je da je besmrtna i nesalomiva. A, to je ujedno bio i poslednji uspon na pobednički podijum za Delfine. Od tada su prošle bezmalo dve godine, promenila se generacija, zatim i selektor, Srbija se u valovitom moru nije najbolje snašla, pa tako na Svetskom kupu u Los Anđelesu ide po prvu medalju u novoj eri, i nada se konačno velikoj pobedi i povratku u svetski vrh. 

Izabrane vesti

Pred Srbijom su - što za vreme šefovanja Dejana Savića posle Olimpijskih igara u Japanu, što pod komandom Uroša Stevanovića - padali Grci, Italijani, Španci dva puta, međutim, sve pobede ostvarene su na kvalifikacionim turnirima. Kada bi došlo do bitaka na velikim takmičenjima, gledani su neželjeni scenariji. Srbija je ostajala bez borbe za medalje, najdalje je dogurala do četvrtfinala, pa tako više ni Svetski kup nije za bacanje. 

Negde led mora da se probije, neko od direktnih konkurenata i ekipa koje pucaju na podijum baci pod noge, jer sve dok do toga ne dođe - biće nervoze u srpskim redovima. I neće se javljati bojazan kod suparnika, neće biti situacija kao u Rio de Žaneiru kada su svi favoriti naprasno izgubili od autsajdera. Sve kako bi izbegli reprezentaciju koja je obeležila prethodnu dekadu. 

(2.00) Srbija (6.25) SAD (2.40)

Aktuelnom olimpijskom šampionu verovatno nikada bitnije nije bilo šta će uraditi na završnici Svetskog kupa, nego što je to sada. Srbija u četvrtfinalu igra protiv domaćina Amerike, koju predvodi Dejan Udovičić, začetnik zlatnog doba srpskog vaterpola, čovek koji je proteklih godina sve podredio stvaranju nove sile i građenju tima za Olimpijske igre u Los Anđelesu. Više od jedne decenije srpski strateg radi “preko bare” i uveliko priprema ekipu za iduća planetarna prvenstva i Olimpijske igre. 

NIKOLA JAKŠIĆ PRVA ZVEZDA SRBIJE, BEN HALOK DALEKO NAJBOLJI AMERIKANAC I CENTAR NA KOME SE BAZIRA PRO REKOVA IGRA 

Nikola Jakšić (©MN Press)Nikola Jakšić (©MN Press)

Fizički gledano Amerikanci su u samom vrhu, iako brojni igrači po godinama pripadaju mlađim uzrastima. Malo je reprezentacija koje plivački mogu da im pariraju, ali se i na Svetskom prvenstvu za juniore videla jedna manjkavost: tehnički još nisu dorasli evropskim selekcijama. Kada dođe do zamora materijala - sledi pad. Upravo tako su mladi Delfini okrenuli Amerikance u Bukureštu, a iz tog sastava koji je uzeo bronzu u seniorskom timu bi trebalo da igraju Čejs i Rajan Dod

Dejan Udovičić je pogurao vaterpoliste ka Starom kontinentu, više ne igraju samo odabrani u Evropi, već Amerikanci teže da prođu i kroz drugačiju školu vaterpola i sviknu se na igranje sa najboljima, te pokupe poteze i usvoje sistem rada. Sve kako bi bili konkurentni. Bez ikakve dileme u igri će im se mnogo toga vrteti oko jednog od najdominantnijih centara današnjice - Bena Haloka. Godinama je u Pro Reku, na njemu se, između ostalog, bazira igra slavnog italijanskog kluba I brdo posla imaće srpski bekovi na liniji dva metra. 

Neće biti lako Radomiru Drašoviću, Savi Ranđeloviću i Nikoli Jakšiću, prvoj zvezdi srpske reprezentacije da se izbore sa okretnim Benom Halokom, ali suiI te kako kroz Ligu šampiona i reprezentativne akcije upoznati sa njegovim mogućnostima. Najveća pretnja jeste, ali daleko od toga da je jedina, jer Amerikanci imaju odlične šutere u vidi Aleksa Bouvena, Meta Farmera, Hanesa Daubea… 

Uroš Stevanović je na put oko sveta poveo 17 igrača: golmane Branislava Mitrovića (Turkoan), Vladimira Mišovića (Crvena zvezda), Radoslava Filipovića (Oradea), zatim centre Nemanju Ubovića (Vuljagmeni), Đorđa Lazića (Breša) i Bogdana Gavrilovića (Radnički), kao i  Savu Ranđelovića (Vašaš), Nikolu Jakšića (Novi Beograd), Strahinju Rašovića (Vašaš), Radomira Drašovića (Novi Beograd), Marka Radulovića (Novi Beograd), Filipa Jankovića (Radnički), Đorđa Vučinića (Novi Beograd), Marka Radovića (Crvena zvezda), Vuka Milojevića (Crvena zvezda), Vasilija Martinovića (Novi Beograd)i Marka Dimitrijevića (Partizan).

Na tri kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo veliki uticaj u napadu imao je Radomir Drašović, lopta je često spuštana na centarski dvojac Nemanja Ubović - Đorđe Lazić, a komforno se sa loptom osećao i Sava Ranđelović. Ipak, kvalifikacije i bitke sa “Liliputancima” nisu nikakav reper. Pravu sliku daće tek četvrtfinalni dvoboj sa Amerikancima. 

SRBIJA ILI AMERIKA UKRŠTAJU SA ŠPANCIMA, SVETSKI PRVACI APSOLUTNI FAVORITI U ČETVRTFINALU, KAO I ITALIJANI 

Alvaro Granados i Andrea Fondeli (©Reuters)Alvaro Granados i Andrea Fondeli (©Reuters)

Pobednik duela između Srbije i Amerike će u borbu za medalje, a tamo će ga čekati - Španija. Svetski prvak je apsolutni favorit u polufinalu, nemaju Nemci šta da traže, jer David Martin je uputio pozive igračima koji su bili deo posade koja je na planetarnom šampionatu u Budimpešti izvojevala zlato. 

Crvena furija bi trebalo da se prošeta do polufinala, a glavne uzdanice biće joj: golman Unaj Agire, Alvaro Granados, Felipe Perone, Blaj Maljarah, Alberto Munaris, Bernat Sanauha, Martin Famera, Mark Larumbe, Serhi Kabanjas, te dugogodišnji centarski tandem Rođer Taulj - Migel de Toro. Slove za prve favorite, a podjednako lak posao - ako ne i lakši - imaće Italijani. 

Zbog specifičnog formata takmičenja pored Nemačke u završnicu se ugurala i Rumunija. Te dve zemlje neće biti učesnice Svetskog prvenstva u Fukuoki, a u Los Anđelesu su, sva je prilika, u turističkoj poseti. Kvalitetom dobrano zaostaju, a izvukli su najjače reprezentacije na svetu. Alesandru Kampanji će duel sa Rumunima poslužiti za uigravanje, a samo neki od superstarova koje je poveo u Kaliforniju su: Frančesko di Fulvio, Gonsalo Ečenike, Đakomo Kanela, Edoardo di Soma, Luka Damonte, golman Marko del Lungo, Andrea Fondeli...

GRCI ILI MAĐARI MORAJU U BESMIDSLENO RAZIGRAVANJE 

Konstantinos Genidunijas (©Reuters)Konstantinos Genidunijas (©Reuters)

U četvrtfinalu najkvalitetniji par čine Grčka i Mađarska. Neka od dve evropske sile će morati da igra besmislene utakmice u razigravanju. Ništa ne donose, a ekipe će gubiti vreme, umesto da krenu put Japana. Ni meč za bronzu neće imati veliki značaj, jer samo će finalisti obezbediti mesto na Svetskom prvenstvu u Dohi, koje će biti igrano odmah posle Evropskog prvenstva u Izraelu i ujedno će biti poslednja šansa da se izvadi karta za Olimpijske igre u Parizu. 

Stoga će Amerikanci i evropske selekcije imati motiva na Svetskom kupu, ali će on rapidno opasti posle prvog poraza. Bilo da je reč o izgubljenoj bici u četvrtfinalu ili polufinalu. Zalomilo se Grcima i Mađarima, osvajačima sredbra i bronze sa prethodnih Igara u Tokiju, da ukrste koplja na startu superfinala. Žolt Varga će pokušati da i na drugom takmičenju osvoji medalju, a ovoga puta će za razliku od Splita moći da se osloni na Deneša Vargu i Martona Vamoša. Ozbiljni aduti Mađara biće i Gergo Zalanki, Silard Janšik, Kristijan Manherc, Adam Nađ, a šansu posle fenomenalnih partija na Svetskom prvenstvu za juniore dobio je i Vins Vigvari

I Teodoros Vlahos je pozvao proverene snage, igrače koji su proteklih godina bili odlikovani. I dalje je tu veteran Janis Funtulis, kao i njegov klupski kolega Konstantinos Genidunijas. Iz Olimpijakosa su pozvani i Jorgos Dervisis i golman Emanuil Zerdevas, a od nosioca tu su i Angelos Vlahopulos, Dimitrios Skumpakis, Konstantinos Kakaris, Stilijanos Argiropulos, Aleksandros Papanastasiju i duo koji je sazreo pod komandnom palicom Vladimira Vujasinovića: sjajni centar Dimitrios Nikolaidis i otkrovenje Lige šampiona - Efstatios Kalogeropulos.  

KO NEDOSTAJE U LOS ANĐELESU? 

Konstantin Harkov (©Vaterpolo savez Srbije)Konstantin Harkov (©Vaterpolo savez Srbije)

Od sedam evropskih sila nema evropskog prvaka Hrvatske i Crne Gore, a ni Australijanci se nisu izborili za plasman na superfinale. Reprezentacije iz regiona su višak vremena iskoristile za sprovođenje priprema na Starom kontinentu. Ivica Tucak je poveo Barakude na pripreme na Apenine, gde su Hrvati igrali protiv Italijana na Foro Italiku u Rimu pred čak 6.000 navijača. Neverovatno interesovanje vladalo je i za meč Hrvatske i Crne Gore na Škveru u Herceg Novom, tribine na otvorenom bazenu su bile dupke pune. 

SVETSKI KUP - ČETVRTFINALE: 

Petak 

22.00: (1.85) Nemačka (hen 10,5) Španija (1.85)

Subota 

00.00: (1.85) Italija (hen -8,5) Rumunija (1.85)

02.00: (1.95) Mađarska (6.25) Grčka (2.40)

04.00: (2.00) Srbija (6.25) SAD (2.40)



tagovi

Svetski kupvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija GrčkeVaterpolo reprezentacija Italijevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija NemačkeVaterpolo reprezentacija RumunijeVaterpolo reprezentacija ŠpanijeVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara