Luis Hamilton (©Reuters)
Luis Hamilton (©Reuters)

Najbolji vozač ili najbolji bolid svih vremena?

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.11.20. | 13:42

Hamilton i zvanično stigao Šumahera

Velika nagrada Turske vratila se u kalendar Formule 1 na mala vrata, ali u velikom stilu. Luis Hamilton je trijumfom na Istanbul parku prigrabio sedmu šampionsku titulu, izjednačio se sa Mihaelom Šumaherom kojeg je nedavno pretekao po broju pobeda i drugi put slavio na VN Turske.

Hamilton je trku započeo sa šeste pozicije, ali je do 37. kruga uspeo da obiđe sve vozače i zauzme lidersku poziciju koju više nije ispuštao. Na postolje su uz Hamiltona uspeli da se popnu vozač Rejsing Pointa Serhio Perez i vozač Ferarija Sebastijan Fetel.

Izabrane vesti

Bila je ovo 14. trka sezone i čak deseta Hamiltonova pobeda, što svedoči o Luisovoj dominaciji u najbržem cirkusu. Četvrti put uzastopno je najbolji u Formuli 1, šesti put u poslednjih sedam sezona, jedino je 2016. uspeo da ga nadmaši Niko Rozberg. Ukupno je zabeležio 94 trijumfa u karijeri, 163 puta se našao na podijumu, skupio 3738 bodova i pozicionirao se kao jedna od najboljih svih vremena.

I jedan je od najdominantniji sportista današnjice. Neprikosnoven je Britanac godinama u najbržem cirkusu, ali se stručnjaci pitaju da li su izvanredni rezultati plod individualnog kvaliteta ili performansi Mercedesovog bolida. Ljubitelji auto-moto sportova ne osporavaju Hamiltonova dostignuća, ali uprkos tome što beleži sjajna ostvarenja, smatraju da je tokom istorije bilo i boljih vozača od Britanca poput Ajrtona Sene, Mihalea Šumahera, Alana Prosta, Mike Hakinena, Huana Manuela Fanđa ili Nikija Laude.

Mada, tako su pojedinci osporavali Šumahera uveravajući da je na prelazu dva veka Ferari bio dominantno vozilo na stazama Formule 1.



Istanbul park je staza na kojoj Fetel uživa, a to je potvrdio i na današnjoj trci. Nemac nije uspeo da ponovi rezultat iz 2011. kad je zabeležio trijumf, ali je konačno odvezao dobru trku i našao se na podijumu. Ferari je imao dobru strategiju što je rezultiralo visokim plasmanom i Šarla Leklera. Završio je Lekler kao četvrtoplasirani, a među osvajačima bodova našli su se i Karlos Sainc, Maks Ferstapen, Aleksander Albon, Lando Noris, Lens Strol i Danijel Rikardo.

Vremenski uslovi na Istanbul parku priredili su jednu od najdinamičnijih trka ukrašenu veleobrtima. Veliki gubitnik na startu 14. trke ovogodišnjeg šampionata Formule 1 bio je Maks Ferstapen. Nije se Holanđanin snašao u kišovitom Instanbul parku i ispustio je drugu poziciju iz kvalifikacija. Već u prvoj krivini dogodio se trkački incident u kojem su učestvovale timske kolege iz Renoa, Danijel Rikardo i Esteban Okon, a sa Okonom je kontakt imao i Valteri Botas.

Nepovoljni vremenski uslovi uticali su na to da timovi brzo reaguju i svi vozači odu u boks, a kao i pre odlaska na promenu guma na čelu tabele bila su dva Rejsing Pointa. Valteri Botas i Maks Ferstapen mučili su se na stazi i u nekoliko situacija su na ciljnoj ravnini gubili kontrolu nad vozilom, okretali se i izletali sa staze. U ranoj fazi trke Aleksander Albon i Sebastijan Fetel su se pozicionirali visoko, tik iza dvojca iz Rejsing Pointa. Ipak, Lens Strol i Albon su podbacili u drugoj polovini trke, a to je znao da iskoristi neverovatni Luis Hamilton.

Luis Hamilton jedan je od najdominantniji sportista današnjice. Neprikosnoven je Britanac godinama unazad u najbržem cirkusu, ali se stručnjaci pitaju da li su njegovi izvanredni rezultati plod individualnog kvaliteta ili performansi Mercedesovog bolida. Ljubitelji automoto sportova ne osporavaju Hamiltonova dostignuća, ali uprkos tome što beleži neverovatne rezultate, smatraju da je tokom istorije bilo i boljih vozača od Britanca poput Sene, Šumahera, Prosta, Hakinena, Fanđa, Laude.



tagovi

Formula 1Luis HamiltonMihael ŠumaherSebastijan FetelSerhio Peres

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara