Gislija Kristjansona moraju dvojica da čuvaju (©Reuters)
Gislija Kristjansona moraju dvojica da čuvaju (©Reuters)

Nemačka prevara godine i Gisli kao prototip igrača budućnosti

Vreme čitanja: 4min | pon. 19.06.23. | 07:08

Magdeburg slavi titulu šampiona Evrope, ponosi se mladim stručnjakom Benetom Vigertom i lucidnim asom koji je objedinio nagrade za najkorisnijeg rukometaša (MVP) u Ligi šampiona i Bundesligi

Tako je to na završnom turniru rukometne Lige šampiona u Kelnu. Favorita nema, David često dobija Golijata. Vardar je dva puta dolazio do trona (2017 i 2019. godine), a imao je najmanje šanse prema bukmejkerima. Prognoze padaju u vodu, Lankses arena rađa nove heroje, šampione. Magdeburg je bio autsajder proteklog vikenda, prežaljen u duelu sa moćnom Barselonom u polufinalu, imao najveću kvota za titulu (13,0), ali je nemački vicešampion srušio poredak, stigao do trofeja. Slavi tim mladog stručnjaka Beneta Vigerta, četvrtu krunu najboljeg tima Evrope, prvu posle 21 godine, koju mu je tada doneo srpski bombarder Nenad Peruničić.

U epicentur je Gisli Kristjanson, prototip rukometaša budućnosti. Brz, kao od gume, lucidan, 1 na 1 gotovo neodbranjiv. Sve vidi, sve zna, jednostavno nema mana. Tek su mu 23 godine i vreme je pred njim. U finišu drugog poluvremena polufinala sa Barselonom, muk u Lankses areni, pogotovo za one kojima je u srcu Magdeburg. Gisli se povredio, pet minuta je ležao na terenu.

Izabrane vesti

U pitanju je bila povreda šuterskog ramena. Bio je „izgubljen“ za finale, za meč sezone.

Ne moram nikom da objašnjavam šta znači iščašenje ramena za rukometaša. Očekujem dužu pauzu. To je već treća povreda ramena Gislija u karijeri. To mi slama srce, ali on će se vratiti jači“, rekao je trener Benet Vigert posle pobede protiv Barselone u subotu.

Da li je ovo bia „igra“ Vigerta i nemačkog tima ili je jednostavno Gisli od čelika, verovatno nikada nećemo da saznamo. Vodeći nemački mediji, specijalizovani rukometni portali javili su da Kristjansona neće biti u meču odluke sa poljskim Kjelceom koji je imao ulogu blagog favorita. Mnoge je zbunilo jer se zagrevao pre finala. Mislilo se da nema šanse da se nađe na terenu, ali u 16. minutu meča sa četom Talanta Dujšebajeva, eto Kristjansona. U prvom dodiru s loptom finta, odbrana Kjelcea „ukopana“, gol i ekstaza navijača Magdeburga.

Vratio se Gisli na volšeban način posle 24 sata, videlo se da nije 100 odsto spreman, da ima drugačiju mehaniku šuta, ali majstor je to – velemajstor, rukometni čarobnjak iz Rejkjavika.

Vodio je svoj tim do velike pobede, zajedno sa Dancem Mikaelom Damgardom, Holanđaninom Kajom Smitson i sjajnim u drugom poluvremenu i produžecima golmanu Nikoli Portneru, švajcarskom reprezentativcu koji je pre desetak godina mogao da brani i za našu selekciju.

Gisli je budućnost svetskog rukometa, verovatno jedan na jedan najbolji rukometaš današnjice. Gotovo je nemoguć za čuvanje, ima nešto što drugi nemaju, lucidnost, rukometnu estetiku kao nekad Ivano Balić ili Nikola Karabatić.

Znaju u Magdeburg kakvog bisera imaju u svojim redovima, pa su ga vezali čak do 2028. godine. Činiće u narednim sezonama pakleni tandem sa zemljakom Omarom Ingijem Magnusonom, koji se povredio početkom godine, a koga je još bolje na desnom beku zamenio „leteći“ Lala Kaj Smits.

Visok je samo 186 centimetara, a pažnju na sebe je skrenuo na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina u Hrvatskoj 2018. Bio je prvi strelac svoje selekcije sa 53 gola. Svaka čast fudbalerima, imali su bum pre nekoliko godina, ali nacionalni sport koji su proslavili Ribari, zemlja sa samo 380.000 stanovnika, ipak je rukomet. Nekada je Olafur Stefanson bio „bog“, sada je to Gisli Torgeir Kristjanson.

Počeo je rukometnu karijeru u Hefnerfjorduru gde je sa samo 17 godina osvojio Kup Islanda. Moćni, veliki Kil kupio ga je 2018. godine, stavio paraf na saradnju do 2021. godine, ali na Baltiku nisu imali „njuh“ za Gislija, kao svojevremeno i za Danca Rasmusa Laugea. Česte povrede su ga poremetile, pa su ga Zebre pustile. Sa Kilom je osvojio Kup Nemačke 2019. i titulu 2020, a onda prelazi u Magdeburg , dva puta je osvajao Superglob, nezvanično Svetsko klupsko prvenstvo, a sad ima i najvredniju titulu u klupskom rukometu, pehar šampiona Evrope.

Gisli sa peharom za šampiona Evrope (©Reuters)Gisli sa peharom za šampiona Evrope (©Reuters)

U proteklom prvenstvu Bundeslige, najačeg na svetu, Kil je bio bolji, Magdeburg je ostao bez trona, ali je Gisli pokupio nagradu za MVP šampionata. Isto je osvojio i sada u Kelnu, pa je objedinio oba laskava priznanja za dva najjača takmičenja na planeti. Imao je jaku konkurenciju u saigračima Damgardu i Smitsu, ali je priznanje otišlo u prave ruke. Sa Magdeburgom ima i titulu u Ligi Evrope 2021. godine, dok je prošle sezone stao u finalu u Lisabonu od Benfike u istom takmičenju, drugorangiranom na Starom kontinentu.

Umalo je Gisli postao fudbaler. Pre devet godina izabran je u reprezentaciju Islanda na Olmpijskim igrama mladih. Odigrao je dve utakmice i osvojio sa Ribarima bronzu. Ipak, kopačke je zamenio za patike, očevi geni su bili jači. Kristjan Arason je bivši rukometaš selekcije Islanda i nemačkog Gumersbaha. Majka Katrin je političarka na Islandu, bila je ministar obrazovanje, nauke i kulture, kao i ribartstva i poljoprivrede u ovoj malenoj zemlji na krajnjem severu Evrope.

Gislija ćemo u januaru da gledamo protiv Srbije u grupnoj fazi Evropskog prvensrtva u Minhenu. Već na startu takmičenja tim Tonija Đerone imaće najtežeg rivala, Ribare predvođene lucidnim MVP-om Bundeslige i Lige šampiona. Imaće naša odbrana pakleno težak zadatak da zaustavi maestralnog asa Magdeburga.


tagovi

RK MagdeburgEHF Liga šampionaGisli Kristjanson

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara