Odbojkaši Francuske (©FIVB)
Odbojkaši Francuske (©FIVB)

Ngapet i drugari favoriti protiv Japana, Holandiji veće šanse nego Ukrajini

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.09.22. | 10:37

Utakmice osmine finala Svetskog prvenstva na programu danas od 17.30 i 21.00 u Ljubljani

Specijalno veče bilo je u subotu u Ljubljani. Posle toga su se kamere prebacile u Gljivice, a večeras je ponovo sav fokus na glavni grad Slovenije. Večeras će se četiri ekipe u Stožicama boriti za dve karte za četvrtfinale. Od 17.30 sastaće se Holandija i Ukrajina, dok će od 21 čas na crtu izaći Francuzi i Japanci.

Do sada su četiri reprezentacije obezbedile mesto među osam najboljih - Slovenija, Italija, SAD i Poljska. Čekaju se još četiri...

Izabrane vesti

Trikolori koji su aktuelni olimpijski šampioni započeli su Svetsko prvenstvo sa jasnom željom - da prvi put u istoriji pokore planetu. U grupi su ostvarili sve tri pobede, a najviše ih je namučila Slovenija pred domaćim navijačima. Tek u petom setu su uspeli da slome otpor Klemena Čebulja i drugara.

Četa koju kao vođa predvodi Ervin Ngapet na teren će u osmini finala istrčati kao apsolutni favorit. Japan je prva ekipa koja im u eliminacionoj fazi stoji na putu ka cilju, a već znaju da je naredna prepreka veoma teška. U pitanju su evropski prvaci odbojkaši Italije, koji su u subotu izbacili Kubance - 3:1. Mikjeleto i saigrači u grupnoj fazi nisu izgubili nijedan set, tako da bi taj eventualni duel u četvrtfinalu bio prava poslastica za sve navijače u glavnom gradu Slovenije.

Francuzi imaju odličnu generaciju, koja ne samo da je prošle godine osvojila Olimpijske igre, nego je i ovo leto sjajno otvorila - zlatom u Ligi nacija. U završnici tog takmičenja rivali nisu imali lek za njihovu dominantnu igre. Prvo mesto im je samo donelo još veću dozu samopouzdanja za izazove koji ih čekaju na Svetskom prvenstvu.

Sa Japancima su tokom 2022. već imali dva zvanična međusobna okršaja. U ligaškom delu, a onda i u četvrtfinalu Lige nacija. Obe utakmice završene su maksimalnom pobedom Trikolora, uz po jedan odigran set na razliku.

U ranijem terminu od 17.30 igraće Holandija i Ukrajina. Već je poznato da pobednik tog okršaja ide na megdan domaćinu Sloveniji. Lale su na krilima najboljeg igrača Nimira Abdela-Aziza grupnu fazu prošle sa sva tri trijumfa. Slavili su protiv Irana, Argentine i Egipta.

Ukrajinci su do Svetskog prvenstva došli posle izbacivanja Rusije. Smešteni su u grupu sa Srbijom, Portorikom i Tunisom. Ostvarili su dve pobede i to je bilo dovoljno za drugu poziciju, ukupno desetu na rang-listi pred osminu finala.

Holanđani i Ukrajinci su se poslednji put sastali na Evropskom prvenstvu 2019. godine, kada su Lale slavile maksimalnim rezultatom. I sada su favoriti da prođu dalje i sastanu se sa Slovencima.

OSMINA FINALA SVETSKOG PRVENSTVA ZA ODBOJKAŠE

3. septembar - Ljubljana

Slovenija - Nemačka 3:1

Italija - Kuba 3:1

4. septembar - Gljivice

SAD - Turska 3:2

Poljska - Tunis 3:0

5. septembar - Ljubljana

17.30: (1,30) Holandija - Ukrajina (3,20)

21.00: (1,15) Francuska - Japan (4,70)

6. septembar - Gljivice

17.30: (1,30) Srbija - Argentina (3,20)

21.00: (1,15) Brazil - Iran (4,70)

ČETVRTFINALE

7. septembar - Ljubljana

(A) Slovenija - Holandija/Ukrajina

(C) Italija - Francuska/Japan

8. septembar - Gljivice

(B) Poljska - SAD

(D) Srbija/Argentina - Brazil/Iran

POLUFINALE

10. septembar - Katovice

A - C, B - D

***kvote su podložne promenama


tagovi

svetsko prvenstvo za odbojkaše 2022.Svetsko prvenstvo u odbojcimuška odbojkaška reprezentacija HolandijeMuška odbojkaška reprezentacija Francuskemuška odbojkaška reprezentacija UkrajineErvin NgapetNimir Abdel-Aziz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara