(©RSS)
(©RSS)

Orlići pucaju na medalju, pršti od talenata, aduti – Kos, Zečević, Rogan, Mateja Dodić...

Vreme čitanja: 5min | uto. 20.06.23. | 09:36

Juniorsko rukometno Svetsko prvenstvo u Nemačkoj i Grčkoj: Tim Đorđa Teodorovića danas (14.45) u Atini otvara planetarni šampionat sa autsajderom Čileom. Island najozbiljniji rival u grupi. Portugalija i Španija favoriti za zlato

Klupska sezona je završena spektakularnim finalom Lige šampiona u Kelnu, a misli rukometnih zaljubljenika okrenute su ka juniorskom Svetskom prvenstvu u Nemačkoj i Grčkoj. Srbija ima velike ambicije na planetarnom šampionatu. Prošle godine četa Đorđa Teodorovića je obradovala naciju bronzanom medaljom na Evropskom prvenstvu u Portugaliji. S pravom se od naših nada, rođenih 2002. godine i mlađih, očekuje veliki dometi i na ovom šampionatu.

Prvu fazu i verovatno drugu igramo u Atini. Ne bi trebalo Orlići da imaju problema da prođu grupu u kojoj su Island, Čile i Maroko (idu dve najbolje selekcije). Sa Ribarima ćemo verovatno da se borimo za prvo mesto. Nažalost, na SP neće biti najboljeg juniora Evrope, srednjeg beka Stefana Dodića koji je početkom januara bio deo najbolje selekcije Tonija Đerone na Svetskom prvenstvu u Katovicama. Novi igrač slovenačkog Celja ima povredu kolena, nije mogao da se stavi na raspolaganju selekciji koja je prošlog leta osvojila prvu medlaju u istoriji Srbije (od samostalnosti).

Izabrane vesti

Umesto Dodića, organizator igre biće kapiten Partizana Nikola Zečević, još jedan junior koji je osetio šta znači igranje za najbolju reprezetaciju (debitovao protiv Norveške u Bergenu). On prošle sezone nije bio deo bronzane generacije jer je imao povredu. Sada je spreman i biće jedan od najvećih Teodorovićevih aduta.

14.45: (1,01) Srbija (25,0) Čile (22,0)

Na levom beku očekujemo mnogo od bombardera iz Kozarske Dubice Miloša Kosa. Rukometaš Zagreba je veći deo sezone propustio zbog teške povrede leđa, ali se pre dva meseca vratio u tim hrvatskog prvaka i sada je spreman za nove izazove. Na desnom beku igraće igrač Radničkog iz Kragujevca Boško Stanisavljević. Na spoljnim pozicijama igraće i jedan od najboljih igrača pančevačkog Dinama Veljko Čabrilo i supertalentovani Simo Šijan, prošle sezone igrač Kikinde gde je proveo na pozajmici iz Vojvodine. Naredne sezone vraća se na Slanu baru u redove šampiona Srbije. Prošle godine je bio najbolji igrač naše selekcije na kadetskom Evropskom prvenstvu u Podgorici.

Ima Teodorović mnogo aduta, veliki roster na bekovskim pozicijama. Šansu traži i nekadašnji srednji bek Metaloplastike Vukašin Antonijević koji je sada igrač Celja. Na spoljnim pozicijama je i Aljoša Damjanović iz Metaloplastike i novi igrač Tuluza Vojin Čabrilo.

Snaga Srbije su i pivotmeni i krila. Na crti će biti Luka Rogan iz Vojvodine i Branko Predović iz Gorenja. Rogan ima već nekoliko utakmica u dresu najbolje selekcije. Prošle sezone je doživeo potpunu afirmaciju u redovima Lala sa kojima je osvojio triplu krunu i pokazao da je budućnost srpskog rukometa. Predović se pre nekoliko godina iz Crvenke preselio u Velenje. Protekle sezone gledali smo ga u dresu Gorenja protiv Partzana i Vojvodine u EHF kupu. Alternativa ovom tandemu kružnih napadača je Igor Milovanović, novi rukometaš Metaloplastike koji je stigao u grad na Savi iz Pari Sen Žermena.

Na krilima udarni tandem činiće rukometaši Metaloplastike Mateja Dodić i Uroš Simić. Obojica već imaju nekoliko sezona u nogama u Arkus Superligi. Mateja je starosedelac u Šapcu, dok mu pre nekoliko nedelja pridružio Uroš iz Crvene zvezde. Rezerva krila biće Dušan Šmigić iz Crvene zvezde i Milija Papović iz Metaloplastike.

U odnosu na prošlu sezonu jači smo na poziciji golmana za Luku Krivokapića, koji se pre nekoliko dana iz PIK Segeda preselio u španski Puerto Sagunto. On će da pojača konkurenciju Marku Mrdoviću iz Šamota i Savu Zekiću iz Vrbasa.

Zbog teških povrede ligamenata kolena nema prošlogodišnjih stubova odbrane Igora Tasića iz Dubočice i Nikole Stamenkovića iz pančevačkog Dinama.

Stručni štab Srbije (©RSS)Stručni štab Srbije (©RSS)

Prvi protivnik izbranika Đorđa Teodorovića u Atini je za ovu generaciju nepoznanica – Čile (14.45), ali značaj i težina otvaranja prvenstva pozivaju na oprez.

Ove utakmice su po nepisanim pravilu uvek najteže. Svi dolaze na prvenstvo sa velikim nabojem, sa velikim ambicijama i te nacije koje nemaju rukometnu kulturu žele da se profilišu na najbolji mogući način. Moramo biti veoma oprezni, nema mesta ”klizanju” zbog planova koje imamo za dalji plasman. Mislim da je ekipa potpuno spremna, nema nikakvog kalkulisanja, u prvu utakmicu se mora ući punim intenzitetom. Ubeđen sam da imamo veći kvalitet od Čilea, ali i od njihove igre dosta zavisi“, oprezan je selektor Teodorović i dodaje:

Bavimo se takmičenjem i znamo koja su pravila, bilo bi neozbiljno da zanemarujemo bilo koji aspekt pa čak i momenat da gol razlika može da odredi našu sudbinu. Primarni fokus je dobra igra, a iz nje će potom doći i golovi. Idemo korak po korak“.

Što se tiče favorita za titulu, u prvom planu su selekcije sa Iberijskog poluostrva, Španija i Portugalija, prošlogodišnji finalisti Evropskog prvenstva. Furija je bia prvak Starog kontinenta. Pojačanje u odnosu na prošlu godinu je Leskovčanin Aleksandar Cenić, koji je odlučio da igra za Španiju umesto za Srbiju. Talentovani levoruki rukometaš je novi igrač Dinama iz Bukurešta.

Portugalce predvode maestralna braća Kosta iz lisabonskog Sportinga, levoruki 19-godišnji desni bek Kiko i dve godine stariji Martim. Najperspektivnija braća svetskog rukometa su na meti najboljih timova Evrope, ali imaju ugovor sa lisabonskim Lavovima do 2027. godine.

Ne treba da se otpišu ni skandinavske selekcije, posebno Danska i Švedska, kao i tradicionalne rukometne sile Francuska, Nemačka i Hrvatska. Van Evrope najviše se očekuje od Egipćana.

SPISAK ORLIĆA ZA SP

Golmani: Marko Mrdović (Šamot), Luka Krivokapić (Seged, Mađarska), Savo Zekić (Vrbas)

Leva krila: Uroš Simić (Crvena zvezda), Dušan Šmigić (Crvena zvezda)

Desna krila: Mateja Dodić (Metaloplastika), Milija Papović (Metaloplastika)

Pivotmeni: Branko Predović (Gorenje, Slovenija), Luka Rogan (Vojvodina), Igor Milovanović (PSŽ, Francuska)

Levi bekovi: Nikola Zečević (Partizan), Miloš Kos (Zagreb, Hrvatska), Vojin Čabrilo (Tuluz), Simo Šijan (Kikinda/Vojvodina)

Srednji bekovi: Veljko Čabrilo (Dinamo), Vukašin Antonijević (Celje, Slovenija), Aljoša Damjanović (Metaloplastika)

Desni bek: Boško Stanisavljević (Radnički)

Stručni štab: Đorđe Teodorović (selektor), David Rašić (pomoćnik selektora), Rodoljub Kurundić (trener golmana), Aleksandar Petković (fizioteraput) i Zoran Tijanić (vođa delegacije).

Sve utakmice Svetskog prvenstva možete da gledate na youtube.com kanalu IHF-a. Ovo je link za prvi meč Srbije sa Čileom danas (14.45).


RUKOMETNO SVETSKO PRVENSTVO ZA JUNIORE (NEMAČKA I GRČKA) – 1. KOLO

Utorak

GRUPA A

13.15: (1,90) Poljska (hen -16,5) SAD (1,80)

19.30: (2,55) Francuska (8,00) Hrvatska (1,70)

GRUPA B

13.15: (4,90) Alžir (10,0) Tunis (1,25)

19.30: (1,85) Nemačka (hen -28,5) Libija (1,85)

GRUPA C

11.00: (1,01) Portugalija (25,0) Kuvajt (22,0)

17.15: (1,85) Brazil (hen -25,5) Kostarika (1,85)

GRUPA D

11.00: (1,10) Farska Ostrva (14,0) Angola (9,00)

17.15: (1,02) Španija (23,0) Japan (19,0)

GRUPA E

12.15: (1,03) Mađarska (20,0) Argentina (16,0)

17.00: (1,05) Danska (18,0) Norveška (13,0)

GRUPA F

10.00: (1,85) Slovenija (hen -28,5) Grenland (1,85)

14.45: (1,02) Švedska (23,0) Bahrein (19,0)

GRUPA G

10.00: (1,80) Island (hen -13,5) Maroko (1,90)

14.45: (1,01) Srbija (25,0) Čile (22,0)

GRUPA H

12.15: (1,85) Egipat (hen -14,5) Kuba (1,85)

17.00: (1,20) Grčka (11,0) Saudijska Arabija (5,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

muška juniorska rukometna reprezentacija SrbijeĐorđe TeodorovićMiloš KosNikola Zečević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara