Odbojkaši Srbije (©FIVB)
Odbojkaši Srbije (©FIVB)

Orlovi probili led: Srbija dominirala sa servis linije, Luburić pokazao klasu i poveo tim ka prvoj pobedi

Vreme čitanja: 3min | čet. 08.06.23. | 09:26

Izabranici Igora Kolakovića ostvarili ubedljiv trijumf u drugom kolu Lige nacija

Na drugoj stanici u Ligi nacija odbojkaši Srbije su probili barijeru i upisali prvu pobedničku recku. Izabranici Igora Kolakovića su jedva slomili otpor upornih Kineza u završnici prvog seta, a posle toga je sve bilo lakše - 3:0 (34:32, 25:16, 25:20). Posle dva kola kola naš nacionalni tim ima polovičan učinak 1-1.

Veoma dominatni Orlovi su bili sa servis linije - zahvaljujući tom elementu napravili su prevagu u ključnim trenucima i okrenuli meč na svoju vodenicu. Napravili su deset direktnih poena, naspram samo jednog protivnika.

Izabrane vesti

Posebno se na meču istakao kapiten Srbije Dražen Luburić, koji ne samo da je bio prvi poenter (21), već je bio pravi vođa ekipe. Kad god je bilo potrebno, pravio je razliku i gurao tim ka pobedi. Koliko je željan igre u voljenom dresu posle propuštenog prošlogodišnjeg SP zbog operacije, pokazao je i jednim potezom u odbrani - kada je istrčao za loptom, preskočio reklamu i vratio je u igru.

Svaki trijumf u ovom takmičenju važan je zbog svetske rang liste, koja će u jednom trenutku odlučiti poslednje učesnike Olimpijskih igara u Parizu. Ukoliko odbojkaši ne budu pronašli svoje mesto kroz kvalifikacije u oktobru, onda će im biti potrebna što bolja pozicija na listi, da bi se ugurali među putnike. Zbog toga je veoma važno da i ovaj kombinovani sastav zabeleži što više trijumfa...

Naša reprezentacija je morala dobro da se pomuči da bi došla do prvog perioda. Nije sve bilo glatko na početku... Dok su samo ubacivali servis, Kina je bila u boljoj poziciji. Tek kada su krenuli da udaraju iz sve snage početni udarac, onda su i preuzeli inicijativu. Ispostavilo se da su momci prelomili utakmicu u završnici prvog seta. Bio je taj period veoma uzbudljiv i dramatičan, propuštali su i jedni i drugi set lopte - tek šestu je Srbija iskoristila. Kad je to preživela, mogla je malo da predahne i da se oslobodi početnog pritiska.

U drugom i trećem setu je došla do izražaja jasna razlika u klasi. Odlično je Srbija servirala, sve sigurnija je bila u napadu, ređala je i blokove, a znatno manje je i grešila u odnosu na protivnika. Luburić se izdvajao, ali su ga dobro pratili i ostali saigrači.

Na kraju meča statistika je pokazala da je drugi poenter našeg tima bio Miran Kujundžić sa 17 poena. Upisao je deset iz napada, dva bloka i čak pet as servisa. Njegovi početni udarci su bili najopasniji, znatno su pomogli da se izbace iz ritma Kinezi.

Odličan je bio i srednji bloker Aleksandar Nedeljković sa 12 poena (napad 12-9). Petar Krsmanović je nanizao sedam poena, a Milan Katić pet. U poraženom taboru najbolji je bio Jin Žang sa 18 poena.

Srbija u narednom kolu igra protiv Japana u petak (12.40), dok će u nedelju izaći na megdan Poljskoj na čijoj klupi sedi Nikola Grbić.

LIGA NACIJA ZA ODBOJKAŠE - PRVI VIKEND

Četvrtak

Brazil - Nemačka 3:1

Slovenija - Bugarska 0:3

Srbija - Kina 3:0

11.00: Poljska - Iran

17.00: Holandija - Kuba

22.30: Italija - SAD



tagovi

Muška odbojkaška reprezentacija SrbijeLiga nacija za odbojkašeIgor KolakovićDražen Luburić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara