Frančesko Banjaja (©Reuters)
Frančesko Banjaja (©Reuters)

Pekova dupla pobeda u Portugaliji: Markesov nesmotren potez "ubio" prvu trku u sezoni (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.03.23. | 15:46

Šampion u velikom stilu započeo odbranu trona

Početak sezone kakav je Frančesko Banjaja mogao samo da sanja! Na prvoj stazi nove sezone Moto GP šampionata aktuelni prvak ostvario je duplu pobedu u Portimau. Posle jučerašnjeg trijumfa u istorijskoj sprint trci, popularni Peko slavio je i u glavnoj trci za veliku nagradu Portugalije, započevši misiju odbrane trona u velikom stilu!

Ovakvom epilogu prve trke u sezoni u ogromnoj meri kumovala je velika greška Marka Markesa u trećem krugu. Usled slabijeg starta, šestostruki svetski prvak izgubio je vodeću poziciju, ali iako je pao na četvrto mesto, potreba (ili pre navika) da je uvek u samom vrhu nije mu dala mira. Poželeo je da se što pre vrati u borbu za prvo mesto i odmah svima pokaže kako se vratio u staru formu, pa je u trećem krugu izveo riskantan potez kojim je "ubio" trku i navukao na sebe gnev domaćih navijača. Jer Migel Oliveira je imao idealan start, u jednom trenutku izbio na čelo i delovalo je da bi mogao da napravi dobar rezultat u domovini.

Izabrane vesti

Ipak, Markes mu je ambicije sasekao u korenu, odlučivši da već u trećem krugu izvrši dvostruko preticanje. Neuspešno, na žalost svih onih što su se u Algarveu nadali uzbudljivoj trci.

Juče mu je isti manevar prošao i doneo mesto na podijumu, ovog puta, međutim - nije. Promašio je kočenje na trećoj krivini, prvo zakačio Horhea Martina, a potom potpuno izgubio kontrolu i sa staze izbacio Oliveiru, a zbog riskantnog poteza gotovo sigurno mu sleduje kazna za sledeću trku. I mada je grešku priznao i izvinio se publici u Portimau, teško da su mu oprostili.

Banjaja je bez ikakve sumnje apsolutni pobednik prvog vikenda, ali su incident sa početka trke maksimalno iskoristili i Maverik Vinjales (krenuo kao šesti), koji je na kraju završio na drugoj poziciji, te Marko Beceki (počeo sa sedme pozicije), treći na podijumu u Algarveu, a kapa dole i Žoanu Zarku što je u poslednjem krugu sa sedmog skočio na četvrto mesto (pretekao Džeka Milera, Aleksa Markesa i Aleša Espargara)!

Seča u izvedbi španskog vozača dala je njegovom sunarodniku Vinjalesu vetar u leđa da napadne i Banjaju, čak je u jednom trenutku i uspeo da istopi prednost Italijana, ali Frančesko nije podlegao pritisku, ponovo se izdvojio i na ubedljiv način stigao do druge pobede na stazi u Portimau u karijeri.

I dok Banjaja slavi, Fabio Kvartararo nikako ne može da bude zadovoljan učinkom tokom prvog vikenda u sezoni. Sprint trku završio je na desetom mestu, danas napravio blagi pomak i osmi prošao kroz cilj, pa već posle prve trke ima 29 bodova zaostatka za čovekom zbog kojeg je u finišu prošle sezone ostao bez titule.

Martin, jedna od dve Markesove "žrtve", izdržao je pomenuti kontakt sa Markom na startu trke, ali je šest krugova pre kraja ipak izleteo sa staze. Kada na to dodamo i odsustva zbog povreda - Pol Espargaro i Enea Bastijanini - te ostale padove tokom trke, dolazimo do brojke od svega 14 vozača koji su prošli kroz cilj...

Moto GP šampionat se nastavlja trkom u Argentini koja je na programu 2. aprila.


tagovi

MotoGPFrančesko BanjajaMark Markes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara