Dejan Milosavljev, Domagoj Duvnjak, Patrik Vinček, Nikola Portner i Simon Pitlik (©Reuters, ©AFP)
Dejan Milosavljev, Domagoj Duvnjak, Patrik Vinček, Nikola Portner i Simon Pitlik (©Reuters, ©AFP)

Počinje najjača liga na svetu: Flensburg pobednik prelaznog roka, Kil bez dvojice asova, Magdeburg dugo bez Gislija, Berlin na srpski pogon

Vreme čitanja: 7min | čet. 24.08.23. | 08:19

Rukometna Bundesliga kreće večeras. Zebre s Baltika oslabljene ove sezone, a imaće žestoke konkurente u silno pojačanim komšijama, šampionu Evrope i timu iz prestonice za koji igraju Dejan Milosavljev i Mijajlo Marsenić

Pre nekoliko godina je Francuska pretila da ugrozi primat Nemačkoj, ali u rukometnim krugovima postoji saglasnost da je Bundesliga najjači šampionat na svetu. I ranije je bila najteža, favoriti često padaju na uvek neugodnim gostovanjima, a sada je sigurno najkvalitetnija. Dok Barselona nema dostojnog rivala u Španiji, PSŽ dominira u zemlji Galskih petlova, Kjelce u Poljskoj, Vesprem i Seged se smenjuje na čelu u Mađarskoj, u Nemačkoj ključa od neizvesnosti.

Prošle godine je Magdeburg skinuo s trona Kila, ali su se Zabre vratila na čelo i ove sezone, koja kreće večeras (19.00), brane titulu. Osim Magdeburga i Kila, kandidati za krunu su i Flensburg, Fukse Berlin i Rajn Nekar Leven.

Izabrane vesti

Naredne sezone gledaćemo šestoricu Srba u najjačoj ligi na svetu. Boje Fukse Berlina dugo već brane Dejan Milosavljev i Mijajlo Marsenić. Nekadašnji srpski reprezentativac Nemanja Zelenović je novi igrač Veclara. Biće mu to deveta sezona u Nemačkoj. Prošle je malo igrao u Gumershahu. On je stigao početkom meseca kao zamena za povređenog Jovicu Nikolića koga neće biti na terenu do kraja godine. Na golu Gumersbaha je bivši srpski reprezentativac Tibor Ivanišević. Tu je i desni bek, nekadašnji igrač Metaloplastike, Uroš Todorović, koji je sa Balingenom ušao u najbolje društvo.

ZEBRE OSTALE BEZ SAGOSENA I LANDINA JAKOBSENA, ELEFSEN ZAMENA ZA NORVEŽANINA

Navijači Kila uvek osmi igrač Zebri s Baltika (©Reuters)Navijači Kila uvek osmi igrač Zebri s Baltika (©Reuters)

Kil ulazi oslabljen u novu sezonu, bez dvojice superstarova, Norvežanina Sandera Sagosena (Kolstad) i Danca na golu Niklasa Landina Jakobsena (Olborg). Češki stručnjak Filip Jiha imaće težak posao da sačuva krunu na Baltiku. Zebre su u sredu uveče osvojile Superkup Nemačke posle trijumfa posle penala protiv Rajn Nekar Levena sa 37:36 (33:33 posle 60 minuta). Nikada ne sme da se potceni nemački gigant, 23 puta šampion zemlje, četiri puta prvak Evrope, ali čini se da u šampionat ne ulazi kao prvi favorit. Povrede muče Kil. Na startu šampionata neće biti novajlija iz San Rafaela, francuskog čuvara mreže Vensana Žerara. Povređen je i nemački desni bek Štefan Vajnhold. Da problem bude veći i njegova zamena, iskusni Španac Eduardo Gurbindo je doživeo peh, pa će na početku sezone na desnom beku teret morati da iznese Norvežanin Harald Rajnkind.

19.00: (2,10) Erlangen (8,00) Hanover (2,00)

Nedostajeće i uvek pouzdani Slovenac Miha Zarabec koji je nastavio karijeru u Visli iz Plocka. Najveće pojačanje, odavno kaparisano, je čudesni Faranin Elijas Elefsen a Skipegetu, momak rođen 2002. godine. Stigao je iz švedskog Savehofa, a ovog leta igrao je i protiv Srbije u četvrtinalu juniorskog Svetskog prvenstva. U budućnosti Elefsen, srednji bek, mogao bi da bude nova zvezda svetskog rukometa. Dolazi da zameni Sagosena.

Hrvat Domagoj Duvnjak i ove sezone će imati pre svega defanzivne zadatke. Na spoljnim pozicijama najviše se očekuje od Šveđana Karla Valinijusa i Erika Johansona, Austrijanca Nikole Bilika i pominjanog Haralda Rajnkinda. Na crti su sjajni Hendrik Pekeler i Patrik Vinček, dok je najbolji krilni igrač Šveđanin Niklas Ekberg. I dalje je to ekipa kadra za trofeje u svim takmičenjima, ali videćemo kako će da funkciniše bez, po mnogima najboljeg rukometaša današnjice, Sandera Sagosena.

POVREDE ISLANĐANA BRINU ŠAMPIONA EVROPE

Magdeburg nije uspeo da sačuva nemačku krunu, ali je osvojio vredniji pehar Lige šampiona u čudesnom finalu protiv Kjlelcea u Kelnu. Pre toga je na sedmerce eliminisao dvostrukog uzastopnog šampiona Starog kontinenta Barselonu. Benet Vigert, trofejni trener i tvorac renesanse tima iz nekadašnje Istočne Nemačke, u prvom delu sezone, sigurno bar do kraja godine, biće lišen fenomenalnog srednjeg beka, Islanđanina Gilsija Kristjansona. On je odmah posle finala Lige šampiona, gde je igrao sa povređenim ramenom, morao na operaciju i čeka ga bar šest meseci pauze (neizvestan i za Evrospko prvenstvo u Nemačkoj u januaru).

Od povrede se oporavlja još jedan sjajni Islanđanin na desnom beku Omar Ingi Magnusen. Vigert veruje Ribarima, pa je iz Kolstada kao zamena za Gislija stigao Janus Dadi Smarason koji nije želeo da prihvati smanjenjen plate u norveškom „Potemkinovom selu“, Kolstadu, projektu koji preti da se uruši pre nego što je i zaživeo. Nema više u timu ni „letećeg Holanđannina“ Kaja Smitsa koji je pojačao Flensburg, dok je iskusni Slovenac Marko Bezjak posle decenije u GETEK areni otišao u hrvatski Nekse.

Na golu će starosedeocu Nikoli Portneru društvo da pravi Španac ruskog porekla Sergej Ernandez koji je dosad branio boje Benfike. Značajno pojačanje na spoljnim pozicijama je i Šveđanin Feliks Klar iz danskog Olborga. Na desnom beku umesto Smitsa igraće Šveđanin Albin Lagergen, novajlija iz Rajn Nekar Levena.

LISICE SA STARIM SNAGAMA NAPADAJU BAR LIGU ŠAMPIONA

Dugo je Fukse iz Berlina prošle sezone bio lider, ali nije uspeo da stigne do titule, čak ni da izbori Ligu šampiona kao drugoplasirani. Opet se u prestonici neće igrati najjače evropsko takmičenje, a uteha je stigla u vidu trofeja u Ligi Evrope. Perjanice tima i dalje će biti srpski repezentativci, golman Dejan Banda Milosavljev i pivotmen Mijajlo Marsenić. Brigu o čuvarima mreže imaće legendarni Dejan Perić.

Nije se mnogo menjao tim. I dalje će prva zvezda da bude Danac na desnom beku Matijas Gidsel. Od raspoloženja i forme MVP Svetskog prvenstva u Poljskoj i Švedskoj ove godine zavisiće igra i rezultati Berlina. Problem je povreda srednjeg beka Pola Druksa koga neće biti prvi deo šampionata. Na desnom krilu ostao je danski veteran Hans Lindberg, dok je novajlija mladi Faranin, juniorski repezentativac ove malene zemlje sa nešto više od 50.000 stanovnika, Hakun Vest av Tejgum. Odlazak Danca Jakoba Holma u Pari Sen Žermen biće problem na spoljnim pozicijama. Umesto Crnogorca Miloša Vujovića (Gumersbah) na levom krilu je stigao Šveđanin Jeri Tolbring. Čini se da Lisice imaju manji fond kvalitetnih igrača od konkurencije, pa će biti bitno da nosioci igre Gidsel, Milosavljev, Marsenić, Lindberg ostanu zdravi.

FLENSBURG "OPELJEŠIO" DANSKOG PRVAKA GOG GUDMEA

Flensburg je definitivno pobednik prelaznog roka. Najveća bomba bio je dolazak iz danskog prvaka Gumdea nove zvezde svetskog rukometa, levog beka Simona Pitlika. Iz istog kluba je došao i mladi trener Nikolaj Krikau i pivotmen Lukas Jorgensen. Stub odbrane biće robusni slovenački pivotmen Blaž Blagotinšek. Umesto Larsa Kristijansena ulogu sportskog direktora imaće nekadašnji selektor Srbije Ljubomir Vranješ koji je prošle sezone predvodio s klupe francuski Nim.

---------------------------------------

ŠAMPIONI NEMAČKE

Kil 23

Gumersbah 12

Gepingen 9

Grosvalštad 6

Policaj Hamburg 4

Flensburg i Tusem Esen po 3

Lemgo, Mazenhajm, Minden, Berliner i Magdeburg po 2

Hamburg i Lojtershauzen po jednu

------------------------------------------

Veliko pojačanje je i Holanđanin na desnom beku Kaj Smits, pa će tim sa severa Nemačke, na samoj granici sa Danskom da ima možda i najjači bekovski trio na svetu. Osim novajlije Pitlika i Smitsa na srednjem beku je starosedelac, dvostruki MVP Evropskih prvenstava, Šveđanin Jim Gotfridson. Kapiten, pivotmen Johanes Gola je produžio saradnju sa klubom, dok će uzdanica na golu da bude reprezentativac Bosne i Hercegovine Benjamin Burić. Kevin Meler mu je alternativa.

19.00: (1,10) Flensburg (4,00) Hamburg (9,00)

Rajn Nekar Leven je poslednji pretendent na krunu u Nemačkoj. Osvajača Kupa predvodiće mladi Nemac Juri Knor, koji nam je zadavao mnogo muka na Svetskom prvenstvu u Katovicama prošlog januara. Od najboljeg nemačkog igrača, lucidnog srednjeg beka, očekuje se i da ove sezone podigne Lavove iz Mahnhajma. Kapiten, levo krilo Uve Genshajmer je u poznim igračkim godinama, a poslednjih sezona muče ga i povrede, pa nije više tako produktivan kao ranije. Igrao je i za Pari Sen Žermen.

Na golu će biti švedski i nemački reprezentativac Mikael Apelgren i Joel Birlem, pouzdano desno krilo Patrik Grecki, odlični pivotmen Janik Kolbaher. Očekuje se mnogo i od Hrvata Halila Jaganjca, nekadašnjeg najboljeg strelca Liga Evrope, koji je veći deo prošle sezone propustio zbog povrede.

Melsungen je ekipa od koje svake godine u Nemačkoj se očekuje eksploziija, ali sredina tabele, osmo, deveto mesto je bio maksimum. Na klupu ovog tima sedi španski trener, šampion Evrope sa Vadarom 2019. godine, Roberto Garsija Parondo. Najveće pojačanje ovog leta je gorostasni Letonac Dainis Krištopans koji je stigao iz Pari Sen Žermena. Paronda ga zna iz perioda u skopskom velikanu kada su zajedno pokorili Evropu pre četiri godine. Na golu je iskusni Crnogorac Nebojša Simić, levi bek je nekada velika nemačka nada Julijus Kun. Mađar Adrijan Sipoš je stigao iz Vesprema, drugu godinu je tu i Brazilac Rožerio Moraes koji je takođe sarađivao s Parondom u Vardaru, a boje ovog kluba brane čak trojica Hrvata, David Mandić, Domagoj Pavlović i Ivan Martinović.

Od Hanovera se očekuje gornji deo tabele Bundeslige. Na bekovskim pozicijama je nekadašnji tandem poljskog Kjelce, Belorus Uladisalu Kuleš i Crnogorac Branko Vujović. Klubovi koji ne bi smeli da brinu oko opstanka su Lajpcig, Lemgo, Gepingen i Hamburg, dok ostali moraju da strepe za status u elitu.

Prvak i drugoplasirani idu u Ligu šampiona, timovi iz treće do šeste pozicije igraće u Ligi Evrope, dok ispadaju dva kluba. Novi članovi najboljeg društva su Balingen i Ajzenah.

Od ove sezone utakmice šampionata Nemačke možete da gledate na kanalima Sport Kluba.

BUNDESLIGA – 1. KOLO

Četvrtak

19.00: (2,10) Erlangen (8,00) Hanover (2,00)

19.00: (1,10) Flensburg (4,00) Hamburg (9,00)

Petak

19.00: (5,60) Veclar (11,0) Magdeburg (1,20)

***kvote su podložne promenama

Subota

19.00: Ajzenah - Bergišer

Nedelja

15.00: Balingen – Kil

16.30: Gumersbah – Lemgo

16.30: Melsungen – Gepingen

Ponedeljak

19.00: Lajpcig – Fukse Berlin

TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Rukometna BundesligaRK KilFukse BerlinRK FlensburgRK MagdeburgMijajlo MarsenićDejan Milosavljev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara