Mark Markez (©Reuters)
Mark Markez (©Reuters)

Povratak u pravi čas: Mark Markes se vraća na istorijskoj trci u Le Manu

Vreme čitanja: 2min | sre. 10.05.23. | 12:27

Legendarni Španac dobio je zvanično zeleno svetlo od doktora i može opet da se takmiči u kraljevskoj klasi

Trenutak koji su svi fanovi legendarnog Španca čekali konačno je došao. Mark Markes će se, posle povrede ruke koju je doživeo na prvoj trci sezone u Portugalu, vratiti ovog vikenda na stazi Le Man.

Vozač sa brojem 93 će u karavan Moto GP šampionata vratiti u petoj rundi, pošto su mu doktori posle pregleda dali zeleno svetlo.

Izabrane vesti

Osmostruki šampion do sada je propustio tri trke. Jedna od tih je bila na njegovom domaćem terenu, tačnije na stazi Heres gde je slavio tri puta. Ovaj povratak značiće puno Hondi, koja je u velikoj krizi rezultata. Nisu osvarili pobedu u kraljevskoj klasi skoro dve godine.

"Vrlo sam srećan što se vraćam. Hvala mom medicinskom timu na profesionalnosti i savetima koji su mi dali u poslednjih nekoliko nedelja. Kao vozač, želiš da se vratiš što pre, ali sa ovakvom vrstom povrede moraš da joj daš vremena da se zaleči".

Ovo nije kraj dobrim vestima za “Mrava iz Servere“. Kaznu koju je dobio još u Portimau neće morati da odsluži. Takozvani dugi krug neće morati da odvozi u Francuskoj jer je dobio spor sa FIM-om (regularnim telom za Moto GP).

Markes je prvobitno kažnjen zbog incidenta koji je izazvao u Portugalu i povredio sebe i domaću nadu Migela Oliveiru. Takođe je tom prilikom izbacio iz konkurencije i Horhea Martina. Kazna se na kraju smatrala odsluženom jer se osmostruki šampion nije takmičio na sledećoj trci u Argentini.

Pred trostrukim pobednikom na stazi Le Man je veliki izazov. Trenutni lider u šampionatu i aktuelni svetski šampion Frančesko Banjaja beži mu čak 80 poena, ali u igri su još 592 boda i 16 trka, plus novi format sprint trka koji se takođe boduje. Ako Markes misli da ga stigne do vrha moraće da ređa niz dobrih rezultata. To će biti komplikovana misija, ali ne i neostvariva za broj 93.

Honda RC213V ne ispunjava očekivanja i trenutno je daleko iza bržih Dukatija, ali potencijal svakako postoji za tim iz zemlje izlazećeg sunca što je dokazao Aleks Rins u Herezu, gde je pobedio vozeći LCR Hondu (satelitski tim ekipe iz Tokija).

Takođe predstojeći Grand Pri će biti istorijski. Peta trka sezone će biti hiljadita pod okriljem Moto GP. Počevši od 1949. proizvođači i vozači širom sveta takmiče se za najprestižniju nagradu u svetu motociklizma. Markesova ekipa, Honda, priključila se sportu 1959, a prvu pobedu je zabeležila dve godine kasnije. Ostalo je istorija. Honda je najuspešniji tim Moto GP-a sa 817 pobeda u svim klasama.

Mogu li ovog vikenda da iznenade? To je veoma teško za reći sa sigurnošću, ali pošto su sada kompletni sigurno će moći opet da se takmiče bar za podijumska mesta. I da pokušaju da počnu da nižu dobre rezultate.


tagovi

Moto GPMark MarkesHonda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara