(©Starsport)
(©Starsport)

Rašović: U nas ne veruje više od jedan odsto ljudi, ali smo mi optimisti

Vreme čitanja: 4min | pet. 23.06.23. | 09:36

“Glavni cilj je Svetsko prvenstvo, a kroz utakmice pre njega treba da se iskristališu uloge i uobliči igra”, poručio je Branislav Mitrović, daleko najiskusniji član srpske ekspedicije

Svetsko prvenstvo je prioritet, svima pomalo misli lete ka Fukuoki, ali da bi srpska ekspedicija u Japan stigla tip-top spremna i suparnici ponovo redovno uz nju dodavali kaznena, moraće na najbolji način da iskoristi predstojećih mesec dana. Počev od čiste egzotike na Bosforu. 

Ako se izuzme period posle sankcija, nikada Delfini nisu igrali kvalifikacije za Evropsko prvenstvou vaterpolu. Ovoga leta će se suočiti i sa tim, zbog devetog mesta na kontinentalnom šampionatu u Splitu primorani su da odmeravaju snage sa timovima koji - uz dužno poštovanje i bez obzira na sve probleme - nisu njihova liga. 

Izabrane vesti

Srbija izvesno vreme nije boravila na pobedničkom podijumu, nije se okitila nijednom medaljom od Olimpijskih igara, alisilne promene ne bi smele da dovedu u pitanje nastup na Evropskom prvenstvu u Izraelu. Uostalom, taj šampionat biće im jedna od tri šanse da se domognu Igara u Parizu, ukoliko pre toga u Japanu ne čekiraju kartu. 

Neće stručni štab na čelu sa Urošem Stevanovićem i ekipa brdo sati potrošiti na analizu igre Velike Britanije, Slovačke i domaćina Turske. Zapravo će ih utrošiti minimalno, biće okrenuti sebi i otklanjanju manjkavosti igri. 

“U suštini kvalifikacije za Evropsko prvenstvo gledamo kao pripremu za Svetski kup. Potrebne su nam utakmice, biće zanimljivo igrati protiv Velike Britanije, jer je nepoznanica. Mislim da ćemo prvi put igrati protiv njih, takođe slede i utakmice sa Slovačkom i Turskom, tako da biće to jedan fint turnir da osetimo gde smo i šta smo”, rekao je Strahinja Rašović

Dvostruke uzastopne olimpijske šampione pre Svetskog prvenstva očekuje i završnica Svetskog kupa, gde će u četvrtfinalu igrati protiv Amerikanaca. U neku ruku biće to generalna proba pred odlazak u Kašivazaki, staru bazu srpske vaterpolo reprezentacije. 

“U Los Anđelesu će biti muške utakmice, prave. Sa Amerikom igramo u četvrtfinalu i po mom mišljenju to je najteži mogući protivnik. Biče to odličan turnir. Što se tiče Svetskog prvenstva, možda jedan odsto ljudi veruje u nas. Mi ovde sa trenerima i vi koji ste došli da nas ispratite. Stvarno sam optimista, kao što sam uvek i bio, ali atmosfera je zaista odlična. Radi se muški, istinski i duboko verujem da će nam se vratiti. Ekipa ima kvalitet, svi smo se predali ovome, imamo isti cilj i verujemo da će nam se isplatiti. Znam da možemo da idemo do kraja, svakim da igramo, što smo pokazali u Podgorici, gde smo išli od sjaja do očaja”, podvukao je olimpijski šampion iz Tokija. 

Euforija i sigurnost u medalju su u Srbiji splasnuli. Što zbog rezultata od prošlog leta, što zbog niza negativnih stvari u klupskom vaterpolu, međutim, to se nije odrazilo na atmosferu u ekipi i očekivanja reprezentativaca. 

“Atmosfera je i dalje dobra, treba nam još malo vremena da se uigramo. Svi momci su jako dobri i vredni, radili smo kako treba i na nama je sada da se uigramo, da ispoštujemo zahteve selektora i verujem da ćemo jedan za drugog poginuti u bazenu i da ćemo dati svoj maksimum”, završio je Nemanja Ubović

Za Srbiju će tokom leta najbitnije biti da tim poprimi konture, igra dobije obrise i svako unutar reprezentacije zna gde mu je mesto. Kada na koga ide akcija, da se smanji improvizacija i dođe do automatizma. I, ako je ikako moguće, probije barijere u vidu izimanja mere nekom od direktnih konkurenata za medalju. 

Kada suparnici više ne budu osećali da Srbija krvari u bazenu i kada budu imali bojazan i pri vođstvu da stvari mogu da se okrenu, biće to znak da je branilac olimpijskog zlata na pravom putu. Da se vratio na stari kolosek. 

“Dobro smo trenirali, ali mi još imamo vremena za trening i uigravanje kroz naredna dva takmičenja. Verujem da ćemo potpuno spremni dočekati Svetsko prvenstvo. Glavni ciljevi su Svetsko prvenstvo, ali i da se izgradi i uobliči igra, koja je potrebna za postizanje zavidnih rezultata. Kroz rad i utakmice treba da postanemo bolji, a ako u tome uspemo, onda možemo očekivati uspeh i medalju”, poručio je Branislav Mitrović i potencirao da je najbitnije da se iskristališu uloge, što minulog leta nije bio slučaj: 

“Prvi put je ova ekipa malo duže zajedno, treba da se podele uloge i ja se nadam da će se iskristalisati koji je to broj igrača koji stvarno treba da igra. Nakon toga treba da gradimo igru i sistem, to je put do uspeha”. 

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO:

GRUPA C (ISTANBUL)

Petak

18.00: Srbija - Velika Britanija 

Subota

16.00: Slovačka - Srbija 

Nedelja

12.30: Turska - Srbija


tagovi

Strahinja RašovićNemanja UbovićBranislav Mitrovićvaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara