Đorđe Lazić okružen Grcima (©Reuters)
Đorđe Lazić okružen Grcima (©Reuters)

Rasplet u grupama na Euru: Kalkulišu li Grci, ima li proračunatih i šta čeka Srbiju?

Vreme čitanja: 4min | pon. 08.01.24. | 12:34

Odmotava se klupko u Zagrebu i Dubrovniku...

Još jedno kolo ostalo je do kraja grupne faze Evropskog prvenstva i selidbe najboljih iz Dubrovnika u Zagreb, gde će pasti odluka kome ide trofej i olimpijska viza. U gornjem domu sve će biti poznato večeras, u donjem – sutra. Tada će kostur dobiti konačnu formu.

Klupko se polako odmotava, došlo je do raspleta u prvoj fazi takmičenja, a to je ujedno i poslednja prilika svima da naprave računicu i sve stave na papir pred eliminacione bitke. Pojedini možda već jesu. Pitanje svih pitanja glasi: Da li su Grci portiv Italijana kalkulisali? A, ono drugo, koje se tiče olimpijskog šampiona: Šta čeka Srbiju?

Izabrane vesti

Krenimo redom...

GRUPA A

Najzamršenija situacija je u grupi A. Sve može da se izokrene naglavačke u poslednjem kolu. Ali, trenutno je situacija takva da je Hrvatska u najboljoj poziciji. Jedina je ostvarila dve pobede – ubedljivu protiv Francuske i na peterce protiv Španije.

Evropski prvak bi trijumfom nad Crnom Gorom u poslednjem meču grupne faze u Dubrovniku, bez obzira na ishod duela između Crvene furije i Francuske, osigurao prvu poziciju i direktan prolaz u četvrtfinale. Verovatno na taj način imala i čistiji put među četiri najbolja, ukoliko u drugim grupama ne dođe do veleobrta.

Dve prvoplasirane reprezentacije iz prve divizije će pravac u četvrtfinale, a Crnoj Gori će biti potrebna i pobeda protiv Barakuda, ali i pomoć Francuske, koja je u ovom momentu najbliža obračunu sa prvim timom iz grupe D, odnosno Srbiji. Posle današnjih utakmica Delfini će tačno znati ko im je protivnik.

Ponedeljak

17.45: (1.10) Španija (13.0) Francuska (9.00)

20.15: (4.00) Crna Gora (8.00) Hrvatska (1.40)

GRUPA B

Daleko manje nepoznatica u gornjem domu je u grupi B. Italijani su do sada savršeno odradili turnir, dobili su Gruziju i direktne konkurente za prvo mesto – Grke. I to glatko. Svetski viceprvaci su bili anemični u derbiju, pravili previše tehničkih grešaka, nisu koristili situacije sa igračem više, niti ih je bar malo prodrmalo isključenje Edoarda di Some.

Nije im strano da sporije otvore turnir, nisu blistali ni u grupnoj fazi Svetskog prvenstva, a kasnije su stigli do finala i posle izvođenja peteraca izgubili od Mađara. Može biti i da je do taktike i proračunatosti, ali i da nešto definitivno ne funkcioniše kod Grka. Kako god, trijumfom nad Gruzinima će obezbediti četvrtfinale.

Mađari su podmladili sastav, došli su u Zagreb bez prvih violina. Cela prva postava dobila je produženi odmor i zauzimanje trećeg mesta u grupi realan je sled događaja. Prostora za rokade ima, ali su malo verovatne kada se uzme u obzira da Italijani igraju sa Mađarima, kojima je preko potrebna pobeda, a Grci sa Gruzijom.

Ponedeljak

17.00: (1.85) Gruzija (hen 9,5) Grčka (1.85)

19.00: (9.00) Mađarska (13.0) Italija (1.10)

GRUPA C

Srbija je kažnjena za loš rezultat sa prethodnog kontinentalnog šampionata u Splitu. Prvo je za ovaj morala da igra kvalifikacija, a zatim je smeštena u donji dom. Ne pripada ekipama iz druge divizije, za klasu je jača od svih i to je demonstrirala u grupnoj fazi.

Jedino pitanje koje je ostalo otvoreno jeste sa koje pozicije, odnosno na koju stranu kostura će otići... U prošlosti su, dok je Srbija bila na vrhuncu, mnogi kalkulisali i gledali da je izbegnu. To im se obijalo o glavu. Teško je i zamisliti da će se olimpijski šampion igrati sa ugledom i dopustiti sebi da izgubi od Malte i ne bude prvi, te ukrsti sa najslabiju plasiranim iz grupe A.

Najverovatnije će uz Srbiju dalje Nemačka. Ima jedank broj bodova kao Malta, identičnu gol-razliku i bolja je u međusobnom duelu od ostrvske selekcije. Pride u poslednjem kolu igra sa Izraelcima, koji su do sada najmanje prikazali.

Utorak

17.00: Nemačka – Izrael

19.00: Srbija – Malta

GRUPA D

Kao i Srbija, i Rumunija ima dve pobede u donjem domu i ići će u baraž za četvrtfinale Evropskog prvenstva. Izvesno sa prve pozicije, jer je kvalitetom odskočila od rivala u grupi. Dobila je Holanđane i Slovence, predstoji joj da odigra još meč sa Salovačkom.

Bore se Slovaci za prolaz, no šanse im nisu izgledne. Neophodna im je pobeda protiv najbolje reprezentacije u grupi, ali i da Slovenija otkine barem bod Holanđanima. Ili da trijumfuje, pa bi u tom slučaju Slovacima igrao i poraz posle izvođenja peteraca.

Kako god, malo je verovatno da će timovi iz ove grupe biti u stanju da pokvare planove nekoj od ekipa iz gornjeg doma koje se ne kvalifikuju direktno za četvrtfinale Evropskog prvenstva.

Utorak

17.45: Slovačka – Rumunija

20.15: Holandija – Slovenija

TRENUTNA PROJEKCIJA KOSTURA

Kako sada stvari stoje, Srbija će u osmini finala igrati protiv Francuske. Biće to ubedljivo najkvalitetniji par i poraženi će na narednom kontinentalnom šampionatu biti smešten u drugu diviziju. Ulog je ogroman.

A, trenutna projekcija kostura izgleda ovako:

OSMINA FINALA ILITI BARAŽ ZA ČETVRTFINALE: Gruzija – Rumunija, Crna Gora – Nemačka, Francuska – Srbija, Mađarska – Holandija

ČETVRTFINALE: Hrvatska – Gruzija/Rumunija, Grčka – Crna Gora/Nemačka, Italija – Francuska/Srbija, Španija – Mađarska/Holandija

***NAPOMENA: Parovi osmine finala još nisu 'zakucani', ali su poprilično realni, dok bi kod direktnih putnika u četvrtfinale večeras moglo da dođe do promena.


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Italijevaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija Grčkevaterpolo reprezentacija Crne GoreVaterpolo reprezentacija FrancuskeVaterpolo reprezentacija GruzijeVaterpolo reprezentacija RumunijeVaterpolo reprezentacija NemačkeVaterpolo reprezentacija Holandije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara