Samo za ludo hrabre: Ko je Bolt na skijama?

Vreme čitanja: 3min | sub. 09.02.19. | 09:51

Muški spust na Svetskom prvenstvu alpskih disciplina u Oreu je ono što se čeka

Ono što je trka na 100 metara u atletici, to je spust u alpskom skijanju. S tim što su na snegu iznenađenja mnogo češća. I da je za danas planiran smak sveta, morao bi da bude odložen. Prvo treba da se održi takmičenje u spustu na 45. Svetskom prvenstvu u alpskom skijanju u Oreu (Švedska), pa tek onda može da se razmišlja o narednim koracima.

Takmičar starogrčkog prezimena Dominik Paris, drugoplasirani u Svetskom kupu kad je ovosezonski spust u pitanju, dokazivaće da je hrabriji od Parisa iz "Ilijade", a boriće se da umesto Jelene "ukrade" medalju. Po mogućstvu najsjajniju, a za to je italijanskom reprezentativcu - vicešampionu u ovoj disciplini s planetarnog šampionata 2013. godine i pobedniku čuvenog spusta u Kicbilu pre dve sedmice - potrebno da nađe Ahilovu petu stazi dugoj 3,1 kilometar (visinska razlika 871 m) i postane kralj alpskog sprinta, pošto specijalista već jeste.

Izabrane vesti

DOMINIK PARIS PL 1 - 4,00

Švajcarac Beat Fojc je tokom karijere imao problem s kolenima, ali zato s medaljama nije. Još kao junior vozio je spust "kao mator", branilac je titule svetskog šampiona, osvojio je spustaški globus prethodne sezone, na čelu liste je i u tekućoj (jedna pobeda u spustu), redovno je na podijumu u 2018/2019, pa sve u njegovoj karijeri teče kao mleko iz rodne mu zemlje, što ga svrstava u sam vrh potencijalnih pobednika.

Za dobrog spustaša je do ove sezone slovio Vinsent Krihmajer iz Austrije, a sad već može sebe zvati i majstorom, jer samo posebni beleže pobedu na jednom od klasika spusta u Vengenu, a to je dovoljno za trenutni plasman na četvrto mesto u Svetskom kupu i odličan podstrek u borbi za bolje ostvarenje od onog koje je imao 2017. godine, kad je u Sent Moricu zauzeo skromno 19. mesto.

BEAT FOJC PL 1-3 - 1,70

Od svih zemalja, najbolji tandem ima Norveška, pošto njene boje brane dvojica izvrsnih vozača skija, tata-mata za spust Aksel Lund Svindal i Aleksander Omot-Kilde. Svindalu je spust zanat, pokupio je sve zlatne alatke koje su bile na raspolaganju (Svetsko prvenstvo, Svetski kup, Olimpijske igre), činjenica da je u ozbiljnim godinama (36) malo ga udaljava od mogućnosti da se na istom mestu proslavi kao pre 12 godina, međutim, nikad ne otpisujte otpisane.

Omot-Kilde dobro vozi spust, zauzima petu poziciju u poretku spustaša u Svetskom kupu (pobeda u Val Gardeni), što znači da je i njemu mesto među odabranim kandidatima za visok plasman, pre dve godine se našao na šestoj poziciji u spustu na Mundijalu, sad ima priliku za popravni.

A. LUND SVINDAL PL 1-3 - 3,00

U obzir treba uzeti i drugog Azura - Krištofa Inerhofera, osvajača medalja u najbržoj disciplini. Veoma konstantan ove sezone, nekadašnji olimpijski vicešampion i bronzani sa SP, trenutno trećeplasirani spustaš u Svetskom kupu zbog povrede je propustio skup najboljih 2017. godine, sad sa 34 leta hvata poslednji voz koji vuče kompoziciju na pobedničko postolje.

Sportski fer-plej nalaže da se i učesnicima trke koji nisu svrstani u red najvećih favorita ostavi prostor za neku senzaciju, a među takvima je i naš Marko Vukićević, jedini predstavik Srbije u muškoj konkurenciji.

Spuštanjeeeeee...

Piše: Dragan STOJIĆ
Foto: Reuters


tagovi

Dominik Parissportsko klađenjeSpustzimski sportoviBeat FojcVinsent KrihmajerAksel Lund SvindalMarko Vukićević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara