Dušan Mandić (©MN Press)
Dušan Mandić (©MN Press)

Savić na Tantalovim mukama: Mandić rovit, Jakšić i Lazić vuku povrede, selektor sutra seče za Split

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.08.22. | 16:44

Situacija u taboru olimpijskog šampiona nije bajna pred početak Evropskog prvenstva, ali postoji mogućnost da sva trojica budu na spisku

Dani do početka Evropskog prvenstva u Splitu prolaze u neizvesnosti, tim se nije iskristalistao, a razlog su – povrede. Još od završetka Svetskog prvenstva u Budimpešti pokušavaju da ih zaleče Nikola Jakšić i Đorđe Lazić, sve vreme radili su odvojeno od ekipe, a turnir pred sam polazak u Dalmaciju propustio je i Dušan Mandić.

Stavljen je Dejan Savić na Tantalove muke, pripremni period između velikih takmičenjima definitivno ovako nije zamišljao. Umesto da se u potpunosti posveti dotezanju ekipe, radu sa najboljim igračima koje ima i u hodu ispravi greške – njih je bilo na pretek u mađarskoj prestonici – mnogi planovi su pali u vodu. Selektor je morao da se dovija, nacionalni tim da radi u krnjem sastavu. Tri dana pre poletanja, a sedam pre prvog meča na kontinentalnom šampionatu, spiska nema. Preseći će Dejan Savić sutra.

Izabrane vesti

Mnogo briga ima selektor Srbije, ali i jednu olakšavajuću okolnost – promenjena su pravila o broju igrača koje može da povede na Evropsko prvenstvo. Do predstojećeg prvenstva 13, a sada – 15. S tim da će i dalje u protokolu biti isti broj kao i pre, ali će dvojicu moći da menja od meča do meča. Situacija u taboru olimpijskog šampiona nije bajna, ali upravo novo pravilo rovite igrače približava mestu u avionu.

Srbija ima luksuz da sačeka Dušana Mandića, Nikolu Jakšića i Đorđe Lazića, jer prolaz grupe u konkurenciji Mađarske i dva vaterpolo “Liliputanca” - Slovenije i Izraela, trebalo bi da bude formalnost. Pitanje je samo koliko će igračima koji izlaze iz povreda biti potrebno da postignu radnu temperaturu i hoće li se selektor opredeliti da ih čeka ili da u Split povede zdrave… Mnogo je nepoznanica i otvorenih pitanja, skoro sva će biti “uklonjena” sutra, kada Dejan Savić saopšti na koga će se osloniti u Spaladium areni.

Ono što je sigurno – Srbija nije ista sa i bez pomenutog terceta. Šutera kao Dušana Mandića nema. Na turniru Svetske lige u Strazburu videlo se koliko igra trpi i mora da se menja kada na nezgodnoj strani nedostraje levoruki šuter. Isto važi i za igrača kalibra Nikole Jakšića, dok se od Đorđa Lazića očekuje da u budućnosti u reprezentaciji zaigra na nivou iz Breše. Centralni bek vuče povredu još od Budimpešte, tada je razmatrana opcija da preskoči meč za peto mesto sa Amerikancima, Lazić još duže. I po dolasku u Segedin, na prvu fazu planetarne smotre, nije bio fit.

Ukoliko se Dejan Savić ne bude odrekao olimpijskih šampiona – ako to i učini biće kako im se ne bi pogoršalo zdravstveno stanje – sasvim je realno da tim “ojača” na centarskoj i bekovskoj poziciji. Osigurači će mu biti potrebni…

PRIPREME MALO TOGA OTKRILE I DONELE PRVI PORAZ OD HRVATSKE U BEOGRADU

Učestvovala je Srbija na dva turnira u sklopu priprema za Evropsko prvenstvo u Splitu i na šest utakmica imala polovičan učinak: tri pobede, dva poraza i remi. Na Sardiniji je nastupajući u jačem sastavu, ali takođe bez Jakšića i Lazića, savladala Grke i Hrvate, i pretrpela poraz od Italijana. Na turniru koji je organizovala na “matičnom” bazenu remizirala je sa Italijanima, dobila Francuze i doživela istorijski poraz od Hrvatske. Nikada ranije u prethodne tri decenije nije kod kuće izgubila od Barakuda.

No, ishod i nije iznenađujuć kada se u obzir uzme da je igrala bez većine nosilaca – od olimpijskih šampiona iz Tokija u bazenu su bili samo Sava Ranđelović i Strahinja Rašović, što je ozbiljna promena za period od godinu dana – dok je Hrvatska izašla u najjačem sastavu, onom koji će sasvim izvesno Ivica Tucak izabrati za Split.


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluDejan SavićDušan MandićNikola JakšićĐorđe Lazić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara