Marko Radulović (©Reuters)
Marko Radulović (©Reuters)

Sistemska greška u novom formatu: Srbija nagazna mina koju će svi želeti da preskoče

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.01.24. | 09:38

Podelom na dve divizije Evropsko vaterpolo prvenstvo dobilo je više kvalitetnih utakmica, ali je na prvu očigledno da olimpijski šampion ne pripada donjem domu

Jedan krug utakmica više je nego dovoljan da bi se potvrdilo da novi format Evropskog prvenstva ima i pozitivnu stranu, ali i ozbiljne manjkavosti zbog „greške u sistemu“ koja nije ukalkulisana. Podelom na dve divizije dobijeno je više kvalitetnih utakmica između najboljih svetskih timova, smanjen je broj onih koje podsećaju na jači trening, međutim, niko prilikom projekcija nije u kalkulaciju uneo mogućnost da će neka od velesila podbaciti pre pravljenja korenitih promena.

Srbija je krahirala na šampionatu u Splitu pre dve godine i završila tamo gde joj nije mesto – u grupi sa ekipama koje su po starom sistemu retko kad ulazile u završne borbe. Na prvu je očigledno da je olimpijski šampion zalutao u donji dom, tamo mu nije mesto i nagazna je mina koju će svi želeti da izbegnu u „lažnoj“ osmini finala. Neka od reprezentacija koje se tradicionalno bore za visok plasman neće imati sreće. Ni srpski vaterpolisti, koji sada plaćaju ceh za greške iz prošlosti. 

Izabrane vesti

Grupna faza neće bogzna šta otkriti Urošu Stevanoviću i saradnicima, poslužiće samo kao produžene pripreme, ali može biti mač sa dve oštrice. Dvostruki uzastopni olimpijski šampion biće bez ozbiljnih provera, neće moći da stekne pravi uvid gde škripi, šta ne valja u igri. To će tek spoznati kada dođe do „biti il ne biti“ utakmica, kada krene eliminacioni deo takmičenja i kada se suoči sa pretendentima na medalju i ekipama koje takođe nisu izborile olimpijsku vizu.

(8.00) Crna Gora (10.0) Španija (1.15)

Prvorazredna senzacija bila bi da Delfini ne dobiju i naredne dve utakmice – možda protiv Nemačke i Malte neće biti ubedljivi kao protiv Izraela, no gol-razlika neće igrati nikakvu ulogu – i kao prvi prođu u doigravanje, gde će ih čekati četvrtoplasirani iz grupe A. Potencijalni protivnioci su Hrvatska, Crna Gora, Španija i Francuska.

Sve četiri reprezentacije će prvenstveno gledati kako da se domognu prve dve pozicije u grupi, kako bi imale koji dan odmora više, izbegle jake utakmice i „lažnu“ osminu finala, jer najmanje što bi iko od njih želeo je da i pre borbe za medalje naleti na Srbiju. Na stranu što se srpska reprezentacija isprva nije najbolje snašla nakon smene generacije. Bilo je samo pitanje trenutka kada će u eliminacionom delu nekog velikog takmičenja odigrati dobar meč i dobiti nekod od članova evropske „velike sedmorke“. Na Svetskom prvenstvu izbacila je Italiju, pre toga u grupi nadigrala i Crnu Goru.

Na Evropskom prvenstvu u Zagrebu i Dubrovniku biće joj neophodna barem jedna pobeda u nokaut fazi kako ne bi došla u poziciju da i na narednoj kontinentalnoj smotri bude u drugoj diviziji. Suparnik bi mogao da se nazire posle večerašnjih utakmica u Gružu, gde će Crna Gora deliti megdan sa Španijom, a Hrvatska sa Francuskom. Mečevi prvog kola završeni su pobedama Ajkula i Barakuda posle peteraca, stekli su početnu prednost, ali sve se može okrenuti koliko danas.

U celokupnoj priči dobra stvar za srpske vaterpoliste je što utakmice grupne faze igraju u Zagrebu i što će tu i ostati. Četvrtoplasirani iz Grupe A će slobodan dan morati da utroši na tranzit, provešće ga u putu i zaigrati na nepoznatom terenu. Da to može da bude problem osetili su Delfini na svojoj koži pre dva leta na planetarnom šampionatu u Mađarskoj, gde su prvi deo turnira bili u Segedinu, prebacili se u Budimpeštu i na otvorenom bazenu zakazali u najbitnijoj utakmici.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U HRVATSKOJ:

PRVA DIVIZIJA

GRUPA A (DUBROVNIK)

Četvrtak

Crna Gora – Francuska 10:10, petercima 10:9

Španija – Hrvatska 9:9, petercima 3:5

Subota

17.45: (8.00) Crna Gora (10.0) Španija (1.15)

20.15: (1.10) Hrvatska (13.0) Francuska (9.00)

Ponedeljak

17.45: Španija – Francuska

20.15: Crna Gora – Hrvatska

GRUPA B (ZAGREB)

Četvrtak

Gruzija – Italija 5:22

Mađarska – Grčka 8:10

Subota

17.00: (1.85) Gruzija (hen 10,5) Mađarska (1.85)

19.00: (2.70) Grčka (7.00) Italija (1.75)

Ponedeljak

17.00: Gruzija – Grčka

19.00: Mađarska – Italija



tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija Crne GoreVaterpolo reprezentacija FrancuskeVaterpolo reprezentacija Grčkevaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija ItalijeVaterpolo reprezentacija Španijevaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Gruzije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara