Konstantin Harkov (©Reuters)
Konstantin Harkov (©Reuters)

Slika sve jasnija: Hrvatska grabi ka četvrtfinalu, Francuska najbliža Srbiji

Vreme čitanja: 3min | sub. 06.01.24. | 21:21

Delfini bi u osmini finala mogli da udare na dužnike sa prethodnog Evropskog prvenstva

Daleko je sve od definitivnog, ali slika se polako kristališe. Sve je jasnija. Hrvatska na najbolji mogući način koristi vruć teren u Dubrovniku, grabi ka četvrtfinalu. Na dobrom je putu da sebi obezbedi nekoliko dana mira za prelazak sa krajnjeg juga države u Zagreb, da izbegne utakmice osmine finala i ima više vremena za taktičku pripremu završnice Evropskog prvenstva.

Jedno je sigurno: vaterpolo El Klasiko neće biti viđen na startu nokaut faze. Barakude nikako ne mogu da budu četvrte u grupi. Dobile su Španiju na peterce, održale čas Francuskoj i približile je Srbiji – 12:7. Trenutno je situacija takva da će Trikolori najverovatnije biti rival Delfina u osmini finala kontinentalnog šampionata. Ipak, sve je podložno promeni u gornjem domu u poslednjem kolu, a hoće li olimpijski šampion uopšte u taj deo kostura zavisiće od sutrašnjeg duela protiv Nemačke.

Izabrane vesti

Sve lađe su potonule Francuzima već u prvom poluvremenu, kao da je poraz od Crne Gore u penal-ruletu ostavio trag. U prvom meču na šampionatu bili su pred pobedom, imali dva gola viška u odnosu na rivala u završnici i – posustali. Nisu se nagradili za dobru predstavu, došli su u poziciju da moraju da se vade protiv selekcija koje imaju bolje rezultate u proteklim godinama protiv Ajkula i nisu bili ni bleda senka onog tima sa premijere.

Nije sve ni do Francuza, znatno više je do – Hrvatske. Gruž je bio prepun, slobodnih mesta u drubrovačkom hramu vaterpola nije bilo. Atmosfera je bila uzavrela, a Francuska vrlo brzo – pročitana. Samo su centri Toma Vernu i Mišel Bodegas tu i tamo znali kako da se izbore sa agresivnom hrvatskom odbranom i Markom Bijačem, koji je dočekao da u svom gradu na velikom takmičenju buide kapiten državnog tima. Svakim promašajem francuskim vaterpolistima se činio sve veći i veći i jedino su sidrašu do odlaska na poluvremen uspeli da ga matiraju.

Ali, i Mišel Bodegas, povratnik pod francusku zastavu, i Toma Vernu su pogađali sa distance. Uveli su Florijan Bruzo i Vjekoslav Kobešćak novitete u igru, sve češće su pokretljivi centri u spoljnoj liniji. Imaju kvalitetan šut, vole da potegnu i bez ikakve dileme te akcije će forsirati i u nastavku prvenstva. Uostalom, to je jedna od retkih stvari koja je štimala.

Hrvatski bekovi su za razliku od protivničkih šutera dobro krenuli. Razmahali su se univerzalci Marko Žuvela i Rino Burić, doneli su dubinu u igri i primorali Francuze da ih usko čuvaju. Na osnovu toga stvorilo se više prostora za centre, a jedan od lepših momenata bio je lob Luke Lončara. Sidraš Olimpijakosa je sa puno osećaja pogodio suprotan ugao. Nemoćan je bio Ugo Fontani.

Marko Bijač osujetio je brojne pokušaje Francuza dok Hrvatska nije kreirala prednost od šest golova, a potpuno van ritma bio je Ugo Kruzija. Nije ni gledao ka hravtskom golu, tek jednom je uputio udarac i – završilo se neuspešno. U potpunosti su nadigrani Francuzi u Dubrovniku.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U HRVATSKOJ:

PRVA DIVIZIJA

GRUPA A (DUBROVNIK)

Četvrtak

Crna Gora – Francuska 10:10, petercima 10:9

Španija – Hrvatska 9:9, petercima 3:5

Subota

Crna Gora  Španija 12:14

Hrvatska Francuska 12:7

Ponedeljak

17.45: Španija – Francuska

20.15: Crna Gora – Hrvatska

GRUPA B (ZAGREB)

Četvrtak

Gruzija – Italija 5:22

Mađarska – Grčka 8:10

Subota

Gruzija – Mađarska 11:15

Grčka – Italija 8:15

Ponedeljak

17.00: Gruzija – Grčka

19.00: Mađarska – Italija



tagovi

Ivica TucakVaterpolo reprezentacija Francuskevaterpolo reprezentacija HrvatskeEvropsko prvenstvo u vaterpoluRino BurićMarko ŽuvelaMarko BijačLuka LončarToma VernuMišel BodegasUgo KruzijaUgo Fontani

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara