Kristijan Manherc i Silard Janšik (©Reuters)
Kristijan Manherc i Silard Janšik (©Reuters)

Španija ostala bez krune, sa Srbijom za bronzu! Manherc pogodio uz zvuk sirene – VAR potvrdio finale za Mađare

Vreme čitanja: 3min | čet. 27.07.23. | 12:48

Unaju Agireu lopta u poslednjoj sekundi prošla ispod desne ruke i prešla imaginarnu gol-liniju...

Luđe ne može – Španiji je VAR skinuo krunu! Kristijan Manherc je sa zvukom sirene pogodio finale za Mađare, a tragičar je – Unaj Agire. Španskom golmanu je lopta prošla ispod ruke i ušunjala se u gol. Odmah se videlo da je prešla imaginarnu gol-liniju, arbitri su otišli da pogledaju situaciju na moniroru i potvrdili pogodak – 12:11.

Mađarska se vratila iz nokdauna, nadoknadila je dva gola u odlučujućoj četvrtini i zahvaljujući šutu Kristijana Manherca ušla u finale Svetskog prvenstva posle šest godina. Kardinalnu grešku napravio je Unaj Agire u završnici, ali i pre toga je Crvenoj furiji tlo počelo da se drma pod nogama. Nije ličila na sebe, nigde nije bilo Alvara Granadosa, a mladi Bernat Sanauha je protiv najodlikovanije vaterpolo nacije opet promašio bitan šut.

Izabrane vesti

Nikako Mađari ne leže Špancima, ponovo su im došli glave. Ostavili su iz bez svetske titule, ostavili su ih bez olimpijske vize za Pariz i poslali da sa Srbijom vode bitku za bronzu. Kako je šampionat za izabranike Uroša Stevanovića i Davida Martina počeo, tako će se i završiti – direktnim duelom.

Mađari su glavni krivci što Crvena furija nije osvojila bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju, ostavila ju je i bez evropskog zlata u Budimpešti pre tri godine, a sada i finala Svetskog prvenstva. Ono što je dug niz godina za Španiju bila Srbija, nekoliko poslednjih je – Mađarska. Zanimljivo, Mađari su baš u Barseloni osvojili poslednju svetsku titulu…

Veliki plan selekcije sa Iberijskog poluostrva je propao, neće biti prva zemlja koja je dva puta odbranila svetsku krunu. Sve dobro što su vanvremenski Felipe Perone i saigrači uradili za gotovo pola sata igre prosuli su u poslednja tri minuta. Kada je levoruki Blaj Maljarah odapeo strelu, činilo se da je to – to. A, onda je Španija počela da puca po šavovima. David Martin se nervozno šetao pokraj bazena od trenutka kada je levoruki bombarder Marton Vamoš projektilom pocepao mrežu, njegovom pogotku prethodio je precizan hitac Silarda Janšika, kao i odbrane Some Vogela.

Danijel Anđal (©Reuters)Danijel Anđal (©Reuters)

Golman mađarske reprezentacije imao je odbranu manje od Unaja Agirea (šest naspram sedam), ali je u odlučujućim trenucima sačuvao prisebnost. Bilo je situacija i kada Španci nisu uspeli da upute udarac u završnici, jer je odbrana tima Žolta Varge dobro funkcionisala. Čak šest puta Mađari su blokirali suparnike, imali su i više ukradenih lopti i agresivnošću pojedi rivala.

Igrali su na granici faula, ostali su bez Gerga Zalankija u finišu. Sakupio je tri isključenja, međutim, tada su do izražaja došli drugi igrači. Uvukao se Špancima strah u kosti, više nije uspevala rivala da otera od gola. U prvom poluvremenu je Mađarima propala akcija, ceo napad je lopta bila kod golmana Some Vogela, na kraju je morao da je baci u korner. Presing Španaca se izgubio, a mađarski majstori su počeli da pogađaju.

Deneš Varga je posle faula šraubom matirao Unaja Agirea, aktivirali su se Silard Janšik i Marton Vamoš, a specijalitet za kraj sačuvao je Kristijan Manherc. Biće zanimljivo videti hoće li se Španija do subote i meča za bronzu sa Srbijom u 06.00 oporaviti. Ovakvi porazi znaju da “ubiju” timove. Svakako bi srpski vaterpolisti trebalo da budu motivisaniji, jer ova generacija ništa još nije osvojila.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE – POLUFINALE:

Četvrtak

Grčka – Srbija 13:7

Mađarska – Španija 12:11



tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija MađarskeVaterpolo reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara