Odbojkašice Srbije (FIVB)
Odbojkašice Srbije (FIVB)

Srbija obezbedila osmu vezanu medalju od 2015. godine! Prva za selektora Santarelija i dve igračice

Vreme čitanja: 4min | čet. 13.10.22. | 08:15

Neverovatni niz traje i trajaće...

Na svakom velikom takmičenju (OI, SP, EP) na kome je Bianka Buša igrala Srbija je uzimala medalju! Njeno ime je na najužem spisku zasijalo 2015. godine i od tog trenutka do danas može da se pohvali da ima osam osvojenih medalja na osam najvažnijih šampionata.

Tijana Bošković ima isti broj odličja, a jedina razlika je što je na debitantskom takmičenju 2014. godine doživela sa nacionalnim timom neuspeh (ako se tako može nazvati sedmo mesto na SP). Dobila je priliku sa samo 17 godina, što je značilo za budućnost i te kako... Ali, morala je da sačeka sledeću godinu kako bi počela da se raduje zbog osvojenih medalja.

Izabrane vesti

Njih dve su jedine bile deo svakog uspeha od te 2015. godine do danas. Ostaje da se vidi samo da li će u kolekciju dodati srebrno ili zlatno odličje u subotu uveče. Sinoć su Srpkinje ostvarile 11. pobedu na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu, savladale su u polufinalu Ameriku - 3:1, pa će u subotu protiv pobednika duela Brazil - Italija braniti svetski tron, osvojen pre četiri godine u Japanu. Danas će iz poljskih Gljivica krenuti put holandskog Apeldorna, gde je na programu finale i meč za bronzu.

Ono što je najbitnije - Srbija je nastavila neverovatni niz. On traje i trajaće... Deluje da većinu devojka i u budućnosti čekaju veliki rezultati, s obzirom na to koliko godina one imaju. Dok ih kapitenski bude predvodila Tijana Bošković, uvek će postojati velika mogućnost da se osvoji neko od prva tri mesta.

Sve je krenulo od 2015. kada je uzeta evropska bronza. Posle je stiglo olimpijsko srebro (2016), pa evropsko zlato (2017), svetsko zlato (2018), ponovo evropsko najsjajnije odličje (2019), olimpijska bronza (2021), evropsko srebro (2021) i sada će biti zlato ili srebro.

Ženska reprezentacija je sjajne uspehe napravila i 2006, 2007. i 2011. godine, ali ovo što se trenutno dešava je neverovatan kontinuitet. Biti toliko dugo pri vrhu, ili na samom vrhu, zaista je rezultat za svako poštovanje. Ne viđa se često da neki tim i pored promena, ne doživljava pad.

Nije slučajno Danijele Santareli odlučio da sedne na klupu Srbije. Italijan se na klupskoj sceni dokazao vodeći moćni Koneljano, ali je želeo da ostavi značajan trag i na reprezentativnoj pozornici. Nije mu vrhunac bio da se raduje medalji u Evropskoj ligi ili na Mediteranskim igrama. Opremu Hrvatske je zamenio srpskom i odmah osetio da je uradio pravu stvar. Prvo veliko takmičenje - prva medalja oko vrata! Prava uvertira je bilo osvajanje bronze u Ligi nacija.

Zajedno sa Santarelijem zbog prvog odličja na najvećim takmičenjima mogu da se raduju i dve igračice. Reč je o Sari Lozo i Aleksandri Jegdić. Sara je osvojila i bronzu u Ligi nacija, bila je već godinama deo reprezentacije, samo je tek sad dočekala da ode na značajniji turnir. Sa Aleksandrom je situacija drugačija, njeno ime se prvi put našlo na širem spisku, izborila se za mesto među 14 i osvojila prvo odličje na debitantskom takmičenju. Njima se definitivno ostvario san.

Po sedam medalja iz sadašnjeg sastava imaju Brankica Mihajlović (propustila EP 2021) i Ana Bjelica (nije bila na OI 2016). Bojana Milenković ima šest (2015. i 2016. nije bila), a po pet Bojana Drča, Mina Popović i Slađana Mirković. Četvrto reprezentativno odličje će u Holandiji osvojiti Maja Aleksić, Teodora Pušić i Jovana Stevanović. U subotu će se trećoj medalji radovati Katarina Lazović.

Kada se pogleda šira slika - Maja Ognjenović je prva sa devet medalja. Ukoliko se bude vratila u reprezentaciju naredne godine, imaće priliku da ode na dvocifreni broj odličja kad su najveća takmičenja u pitanju. Milena Rašić se zaustavila na sedam, a Stefana Veljković Lisinac na šest. Silvija Popović ima sedam. Jelena Nikolić i Tijana Malešević pet, Suzana Ćebić, Jovana Brakočević Kancijan i Jelena Blagojević četiri. Nataša Krsmanović i Brižitka Molnar tri...

REZULTATI ODBOJKAŠICA SRBIJE NA NAJVEĆIM TAKMIČENJIMA (SP, EP, OI)

2003. 9. mesto na EP (Srbija i Crna Gora)

2004. propuštene OI

2005. 7. mesto na EP

2006. bronza na SP

2007. srebro na EP (Srbija)

2008. 5. mesto na OI

2009. 7. mesto na EP

2010. 8. mesto na SP

2011. zlato na EP

2012. 11. mesto na OI

2013. 4. mesto na EP

2014. 7. mesto na SP

2015. bronza na EP

2016. srebro na OI

2017. zlato na EP

2018. zlato na SP

2019. zlato na EP

2020. nije bilo takmičenja zbog korone

2021. bronza na OI

2021. srebro na EP

2022. zlato ili srebro na SP


tagovi

Svetsko prvenstvo za odbojkašice 2022Svetsko prvenstvo u odbojciženska odbojkaška reprezentacija SrbijeTijana BoškovićBrankica Mihajlovićdanijele santareli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara