(©Reuters)
(©Reuters)

Svetsko prvenstvo u ski letovima: Ajzenbihler najbolji u kvalifikacijama

Vreme čitanja: 3min | čet. 10.12.20. | 17:14

Austrijanac Mihael Hajbok najduže leteo i postavio lični rekord

Današnjim skokovima u kvalifikacijama otvoreno je 26. Svetsko prvenstvo u ski letovima na Planici. Na slovenčkoj letaonici se 1972. godine održalo prvo Svetsko prvenstvo u ski letovima, Planica je po sedmi put domaćin takmičenja, a najbolji u kvalifikacijama bio je Nemac Markus Ajzenbihler.

Leteo je Markus Ajzenbihler „samo“ 225,5 metara, ali je kada se uzme u obzir faktor vetar/ kapija i stil sakupio najviše poena. Mihael Hajbok preskočio je veličinu skakaonice, sleteo je na 242,5 metra i postavio novi lični rekord. Bio je to najbolji pojedinačni skok u kvalifikacijama. Iako je lider svetskog kupa, Halvor Egner Granerud, rekao da mu letaonice nisu omiljena mesta, kvalifikacije je završio kao trećeplasirani i nagovestio je da bi, ipak, mogao do zapaženog rezultata i možda i medalje na Planici.

Izabrane vesti

Prvog od četiri dana takmičenja (održava se od 10. do 13. decembra) na zaletištvu su bili odlični vremenski uslovi, što je omogućavalo letačima da se dugo zadrže u vazduhu, a pojedinim i da preskoče veličinu skakaonice. Svetsko prvenstvo prvobitno bilo je zakazano za mart, ali je pandemija virusa korona uticala na to da dođe do odlaganja i pomeranja za prvu polovinu meseca decembra.

Po prvi put je Svetski šampionat u ski letovima održan bez publike na tribinama, a ove godine će i tradicionalna turneja Četiri skakaonice proteći bez navijača u podnožju skakaonica. Ali, to nije jedino što se po prvi put u istoriji dogodilo danas na Planici. Takođe, letači su bili obasjani svetlima reflektora, a do danas je praksa bila da se letovi održavaju u dnevnom terminu.

Kao glavni favorit uoči početka takmičenja označen je Markus Ajzenbihler. Vodeći u Svetskom kupu, Norvežanin Halvor Egner Granerud, istakao je da ne voli Planicu, a među prve favorite da ponesu titulu šampiona svrstani su Poljaci Kamil Stoh i David Kubacki, branilac titule Danijel Andre Tande, Robert Johanson i Karl Gajger.

Opravdali su favoriti očekivanja i potvrdili su da su u dobroj formi stigli na Svetski šampionat. Pored Ajzenbihlera, Hajboka i Graneruda među najboljih 10 u kvalifikacijama mesto su našli i Gajger, Tande, Stoh, Johanson, Jukija Sato, Pjotr Žila i Pijus Paške.


Na treninzima uoči kvalifikacija na zaletištu se pojavio 61 letač, ali je u kvalifikacijama učestvovalo 47 takmičara. Svetski šampion iz 2010. godine, Simon Aman, nije doputovao na Planicu, gde je osvojio titulu u ski letovima, zbog loše forme u kojoj se nalazi duži period. Najboljih 40 takmičara plasiralo se u prvu seriju koja je na programu sutra od 16.00. U petak će se letači dva puta pojaviti na zaletištu, a treća pojedinačna serija zakazana je za subotu od 16.00.

Timsko takmičenje na programu je u nedelju. Prvi pobednik timskog takmičenja, koje je po prvi put održano na Planici 2004. godine, bila je Norveška, koja je četiri puta bila najuspešnija, dok su Austrijanci u tri navrata osvajali zlatnu medalju ekipno.


PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

PlanicaHalvor Egner GranerudMihael HajbokMarkus AjzenbihlerSvetsko prvenstvo u ski letovima

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara