(©Reuters)
(©Reuters)

Verstapen najbrži u kišnim kvalifikacijama u Kanadi

Vreme čitanja: 3min | ned. 18.06.23. | 08:16

Hulkenberg kreće drugi

Nastavlja se sjajni niz Maksa Verstapena. Na trci za Veliku nagradu Kanade će treći put uzastopno startovati sa pol pozicije.

Niko Hulkenberg će mu se na startu trke pridružiti u prvom startnom redu, što mu je najbolji rezultat još od Brazila 2010. godine kada je osvojio svoju jedinu pol poziciju. Vozač Aston Martina Fernando Alonso je kvalifikacije završio na trećoj poziciji.

Izabrane vesti

Jaka kiša obeležila je trening koji je bio nešto ranije u toku dana, a zatim se za početak kvalifikacija smirila zbog čega su svi vozači bili na gumama za promenljive uslove. Na samom početku kvalifikacija kada su krenuli prvi brzi krugovi, Gvanju Džo je prijavio probleme sa svojim Alfa Romeom i parkirao bolid pored staze. Usledile su crvene zastave, a Džo je uspeo da pokrene bolid i sam ga doveze u garažu. Posle kraće pauze kvalifikacije su nastavljene, a kineski vozač se ponovo našao na stazi, ali je završio na poslednjem mestu.

Prve brze krugove postavljao je dvojac iz Red Bula, iako su bili daleko od tempa zbog staze koja još nije bila dovoljno suva. Iz tog razloga bilo je dosta grešaka, a naročito u prvoj i poslednjoj krivini. Kako su se uslovi na stazi poboljšavali, većina je sve više popravljala vremena. Ipak, niko nije bio dovoljno hrabar da pređe na gume za suvo, pa čak ni Verstapen koga su preko radio komunikacije upitali šta misli o toj opciji. Kraj ovog dela kvalifikacija obeležila je gužva na stazi, a najviše je uticala na vozača Alpine Pjera Gaslija. On je bio na dobrom krugu kada je pred poslednje dve krivine naišao na Karlosa Sainsa. Istraga za ovaj incident uslediće nakon kvalifikacija. Pod istragom su još i incidenti u kojima je glavni akter bio Juki Cunoda koji je u više navrata ometao druge vozače.

Iz Q1 su ispali: 16. Juki Cunoda, 17. Pjer Gasli, 18. Nik de Fris, 19. Logan Sardžent, 20. Gvanju Džo.

U drugom delu kvalifikacija ponovo su svi izašli na gumama za promenljive uslove, izuzev Aleksa Albona (Vilijams) koji je bio na mekim. Pošto je Albon odvezao solidan krug na mekim pneumaticima, većina je povukli isti potez i odmah prešla na istu strategiju. Međutim, kiša se ponovo pojavila, a profitirali su oni koji su na vreme promenili gume. Poslednji pokušaj za prolazak dalje imali su Lekler, Peres i Strol, ali ipak nisu uspeli da se nađu među najboljih deset. Vozač Ferarija je na samom kraju zvučao nezadovoljno u razgovoru sa svojim timom sa porukom "Gume nisu bile spremne", zbog čega se nastavlja njegova agonija sa italijanskim timom. Takođe, Peres treću trku za redom neće započeti sa vodećih deset pozicija, što ne ide u prilog njegovim šampionskim ambicijama.

Iz Q2 su ispali: 11. Šarl Lekler, 12. Serhio Peres, 13. Lens Strol, 14. Kevin Magnusen, 15. Valteri Botas.

Poslednji deo kvalifikacija vožen je po jakoj kiši, ali nedovoljno jakoj da bi se vozilo na plavim pneumaticima. Maks Verstapen je postavio najbrže vreme, a u stopu ga je pratio Fernando Alonso. Sedam minuta pred kraj kvalifikacija, Oskar Pjastri je izgubio kontrolu nad svojim Meklarenom i završio u zaštitnoj ogradi, zbog čega je na stazi ponovo bila istaknuta crvena zastava. Niko Hulkenberg je u trenucima pred isticanje crvene zastave uspeo da zabeleži drugo najbolje vreme, a zbog pogoršanja uslova na stazi niko nije uspeo da popravi vremena postavljena pre prekida.

Trka za Veliku nagradu Kanade je na programu u nedelju u 20h.

Prvih 10 na startu trke:

1. Maks Verstapen

2. Niko Hulkenberg

3. Fernando Alonso

4. Luis Hamilton

5. Džordž Rasel

6. Esteban Okon

7. Lando Noris

8. Karlos Sains

9. Oskar Pjastri

10. Aleks Albon

(Piše: Maja NAKARADIĆ)



tagovi

Maks VerstapenNiko HulkenbergFormula 1VN Kanade

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara