Vreme je za poređenje Mercedesa i Red Bula

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.04.23. | 17:16

Prvi podijum u sezoni za slavni nemački tim obećava napredak i nagoveštava smanjenje razlike u odnosu na dominantnog rivala

Nakon dobrih kvalifikacija u kojima se Džordž Rasel našao u prvom startnom redu pored osvajača pol pozicije Maksa Verstapena i treće startne pozicije za Luisa Hamiltona, iskusniji u timu Mercedesa uspeo je da u trci za Veliku nagradu Australije stane prvi put na podijum posle Brazila 2022. godine. Takođe, podijumom u ovoj sezoni Hamilton došao je do rekorda od 17 uzastopnih sezona u kojima je stajao na pobedničkom postolju, što niko pre njega nije uspeo da uradi. Mada je nakon drugog restarta trke delovalo da će Alonso prestići Hamiltona, ubrzo je kod sedmostrukog šampiona nestao strah od gubljenja pozicije, pa smo tako ostali uskraćeni za još jedan fenomenalan duel dva velika svetska šampiona.

Iako Rasel nije stigao do cilja zbog problema sa pogonskom jedinicom, rekao je da se oseća zadovoljno.

Izabrane vesti

"Imamo dobra podešavanja iz nedelje u nedelju. Mislim da ne možemo više ništa da uradimo", poručio je mladi Britanac.

Sa druge strane, jasno je rekao da su oni tu da pobeđuju, kao što su i radili svih ovih godina u hibridnoj eri, a ne da budu bolji od ostalih. Međutim, drugo mesto na trci u Melburnu za nemački tim ne znači i da je na putu da se približi dominantnom Red Bulu, već su za dobar rezultat umnogome bile zaslužene podloga i konfiguracija staze. Šef tima Toto Volf je to i potvrdio.

"Mislim da je to definitivno bila prednost za nas. Našem bolidu nedostaju performanse na zadnjem kraju. Mislim da zbog trke u Australiji izgledamo malo bolje nego što bi trebalo. Bilo je lepo videti da smo u mogućnosti da se trkamo protiv Ferarija i Aston Martina. Što više naučimo o autu i donesemo unapređenja, nadamo se da možemo još više da se suprotstavimo vodećima", rekao je Toto Volf.

To koliko Mercedes i dalje kaska za Red Bulom leži u činjenici da je Verstapen sa lakoćom pretekao Hamiltona za prvo mesto, a već posle pola kruga napravio dve sekunde prednosti u odnosu na sedmostrukog šampiona. Toto Volf je izjavio da je brzina na pravcu kod Red Bula tokom korišćenja DRS-a zapanjujuća.

"Na nama je da nađemo način da imamo iste performanse na pravcima", rekao je šef Mercedesa.

Tajna moćnog Red Bula leži u dobro osmišljenom konceptu bolida, kod kog se ističe zadnje krilo, a to možemo primetiti na pravcima gde RB19 ima ogromnu prednost. Nizgon je na zadnjem kraju bolida minimalan, a sve to zbog kompletnog dizajna zadnjeg kraja. Tehnički direktor Red Bula Ejdrijan Njui je svojim dizajnom postigao da Red Bul na pravcima bez korišćenja DRS-a (Drag Reduction System) ima čak 10 odsto veću maksimalnu brzinu u odnosu na Mercedes, a kada je DRS otvoren ta prednost iznosi pet odsto.

Hamilton se posle trke u Australiji i dalje žalio na osećaj u bolidu, gde je sedište postavljeno mnogo unapred u odnosu na prednje točkove.

"I dalje se ne osećam povezano sa autom", izjavio je Britanac.

"Vozim najbolje što mogu i pored toga i radim na tome da stvorim tu povezanost. Ipak, uzimajući u obzir da zaostajemo za Red Bulom po pitanju brzine na pravcima, neverovatno je da se u ovom trenutku u sezoni borimo protiv Aston Martina", da bi na kraju dodao da će biti teško smanjiti razliku, ali da nije nemoguće.

Budući da Mercedes ima potpuno drugačiji koncept bolida, gde za razliku od ostalih na njihovom bolidu ne postoje široki bočni otvori, posle trke u Bahreinu pojavili su se nagoveštaji da će unapređenja uvesti za Baku ili Majami. Međutim, Toto Volf je u razgovoru za australijski Skaj Sports to demantovao i najavio da značajnih promena neće biti pre Imole, koja je šesta runda na ovogodišnjem kalendaru planirana za period od 19. do 21. maja.

"Mislim da nećemo ništa unapređivati do Imole. Želimo da to uradimo kako treba", rekao je Toto. Dodao je da ne treba očekivati da će novi razvojni paket biti čudo i da je ono korak ka još većem približavanju Ferariju i Aston Martinu, a ne Red Bulu.

Piše: Maja NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1Toto Volf

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara