Karlos Alkaras
Karlos Alkaras

Alkaras zaplesao na londonskom tepihu, set za 22 minuta, kraj karijere Žeremija Šardija

Vreme čitanja: 2min | uto. 04.07.23. | 16:05

Prvi teniser sveta izbacio Francuza u prvom kolu Vimbldona

Možda 542. (nekada 25) teniser sveta Žeremi Šardi pravo merilo snage, ali Karlos Alkaras se prošetao u prvom kolu Vimbldona, zaplesao na londonskom tepihu. A objektivno, odigrao je meč protiv nekadašnjeg 25. tenisera sveta i čovek koji je samo jednom, 2014. igrao osminu finala Vimbldona, sa 50 posto snage i mogućnosti - 3:0 (6:0, 6:2, 7:5).

Bio je ovo ujedno i poslednji meč u profesionalnoj karijeri Žeremija Šardija koja je počela 2005. godine. Francuz je prošle sezone morao na operaciju kolena, dugo ga nije bilo na terenu, a nakon eliminacije na Vimbldonu okačio je reket o klin.

Izabrane vesti

Centralni teren All-England kluba video je 115 minuta gotovo apsolutne dominacije mladog Španca. Sve što je Šardi uspeo da napravi protiv Karlitosa svodi se na jedan jedini brejk sredinom drugog seta, koji je, pride, ekspresno vraćen. Do tada, prvi teniser sveta dozvolio je rivalu svega četiri poena na svoj servis.

Prvi set predstavljao je čisto maltretiranje čoveka koji po godinama maltene može otac da mu bude. Alkaras ga je dobio za 22 minuta! Tek treći put u Open eri desilo se da je prvi nosilac osvojio uvodni set na Vimbldonu sa 6:0. U oba prethodna navrata protagonisa je bio Novak Đoković (2014. protiv Andreja Golubeva, te 2016. protiv Džejmsa Vorda). Bio je to prvi "krompir" kojim je Alkaras počastio nekog rivala na travnatoj podlozi, a ukupno 11 u karijeri. Šest puta je to činio na šljaci, u četiri navrata na betonu, a u sklopu toga dva puta na Rolan Garosu i jednom na US Openu.

Maestralno je Španac servirao, ispalio osam aseva uz 84 posto realizacije poena na prvi servis, rešetao rivala kako sa osnovne linije, mučio ga drop šotovima, odigravao sigurne voleje na mreži. Sa druge strane, 36-godišnji Francuz mu je poklonio 10 poena duplim servis greškama.

Poslao je Alkaras u polje rivala 36 neodbranjivih udarac uz samo 14 neiznuđenih grešaka, dok je Šardijev saldo bio izrazito negativan - samo 14 vinera i 36 grešaka. Čak i kada je u najdužem, gemu meča, šestom koji su igrali u trećem setu napravio brejk, Alkaras je ekspresnim odgovorom pokazao da se samo on pita za ishod.

Naredni protivnik biće mu još jedan Francuz. Videćemo da li Aleksandre Miler ili Artur Rinderkneš, čovek koji mu je nadavno u Kvinsu uzeo set.


tagovi

Karlos AlkarasŽeremi ŠardiVimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara