Đoković i Gaske na US Openu 2018. godine (AFP)
Đoković i Gaske na US Openu 2018. godine (AFP)

Dok je Mesi u Majamiju, ostali u Arabiji, Novak sa 37 osvaja velike trofeje

Vreme čitanja: 3min | uto. 06.02.24. | 17:38

Nekadašnji svetski broj sedam i vlasnik jednog od najatraktivnijih jednoručnih bekhenda u istoriji tenisa, Rišar Gaske sipao hvalospeve na račun Đokovića

Stari znanci su Novak Đoković i Rišar Gaske. Srbin i Francuz su više od decenije ukrštali rekete na ATP turu, ali je srpski as i u mlađim danima, a i u zrelom teniskom dobu uglavnom dobijao 11 meseci starijeg vlasnika jednog od najatraktivnijih jednoručnih bekhenda belog sporta.

Dvadeset i kusur godina otkako su zaplovili u profesionalne karijere, Gaskeova je na zalasku, dok se Novakovoj ne nazire kraj. Francuz je u 38. godini života pao na 131. poziciju ATP liste. A ko bolje od čoveka koji se bliži petoj deceniji života i koji je prošao i sito i rešeto igrajući tenis, može bolje da predoči koliko su Novakovi podvizi "pod stare dane" neverovatni.

Izabrane vesti

"Jasno je da sa 37 godina moram da igram lošije nego ranije. Osim Đokovića, koji osvaja najveće trofeje sa skoro 37 godina. Mesi igra u Majamiju, ostali u Saudijskoj Arabiji, a Novak je prvi na svetu" , rekao je nekdašnji svetski broj sedam i nastavio: "Ne mogu da shvatim kako neko može da bude tako jak u tom dobu. Sa 37 ili 38 godina normalno je da ne budeš tako dobar kao sa 25. Nikada nisam mislio da ću igrati kada napunim 38. To je nezamislivo."

Kako se porazi nižu, tako postaje sve jasnije da gubi trku sa godinama i biologijom, kao realan scenario nameće se povlačenje Gaskea - možda već ove sezone, na Rolan Garosu, u domovini.

"Ne znam ni sam šta ću. Igraću glavni žreb u Dohi, u Indijan Velsu bi trebalo da idem u kvalifikacije, a ne verujem da ću to uraditi. Najteže mi je što sam ispao iz prvih 100, mada sam znao da će se to desiti ranije ili kasnije. Nisam očekivao da ću stalno biti tu. Ono što će me naterati da se penzionišem je fizički bol. Ako osetim da ne mogu da dobijem meč, da me sve boli, neću forsirati sebe. Prošle godine sam osvojio titulu u Oklendu, ovu godinu sam veoma loše počeo. Kada padneš na svetskoj listi, to je džungla", objasnio je Gaske, pa dodatno raširio priču: "Ljudi svašta pričaju, otkako sam se rodio uvek su mi govorili razne stvari. Navikao sam se. Ponašam se kao Endi Mari, niko mi neće reći kada da se penzionišem, uradiću to kada budem smatrao da je pravi čas. I ja sam kao on imao period od tri-četiri meseca kada je krenulo na bolje, ali sada nije tako. Osećaš da su ti noge pomalo slabe, ali osećaš i varnicu i možeš da igraš."

Tokom karijere koja traje od 2002. godine nikada nije dobacio do grend slem finala. U Australiji je četiri puta igrao u osmini, na Rolan Garosu mu je najveći domet četvrtfinale 2016, vimbldonska polufinala igrao je 2007. i 2015. godine, a na US openu se među najbolja četiri našao 2013.

"Dobro je da sam dao sve od sebe i da se ne kajem ni zbog čega. Kada dođe vreme da stvari zaustave, zaustaviće se same", zaključio je Gaske.


tagovi

Novak ĐokovićRišar Gaske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara