„EKSTRAVAGANCA“: Đoković protiv Kirjosa tri dana uoči Australijan opena

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.01.23. | 16:27

Srbin i Australijanac odigraće u petak na Rod Lejver areni egzibicioni meč u dobrotvorne svrhe

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Sidneja)

Ni 24 sata nisu prošla od trijumfalnog pohoda Novaka Đokovića u Adelajdu, a srpski teniser je već zakazao novu proveru uoči Australijan opena. Kako je zvanično najavio direktor Tenis Australije Kreg Tajli, Novak Đoković i Nik Kirjos će odigrati egzibicioni meč u petak, 13. januara, na Rod Lejver areni u Melburnu.

Izabrane vesti

Teniski dvoboj osvajača 21 grend slem titule sa nestašnim dečkom australijskog sporta, biće održan u dobrotvorne svrhe, pošto će sav prihod od ulaznica biti usmeren Australijskoj teniskoj fondaciji (ATF), koja pomaže bolju budućnost dece i mladih u nepovoljnom socijalnom položaju.

Njihov meč će biti kruna serije egzibicija koje su počele ovog ponedeljka pod nazivom Perfect Practice (Savršeni trening), a u okviru kojih će se sastati i Rafael Nadal – Hubert Hurkač, Aleksandar Zverev – Dominik Tim, Arina Sabalenka – Marija Sakari i drugi, uključujući Danila Medvedeva, Holgera Runea, Koko Gof...

Na taj način će vodeći svetski teniseri dobiti priliku da kroz trening meč pred publikom „osete“ podlogu i ambijent na Rod Lejver areni. Duel Đokovića i Kirjosa proglašen je za „šlager“ i organizatori očekuju da će tribine biti krcate.

Iako Đoković i Kirjos godinama baš i nisu bili „u ljubavi“, pre svega zbog čestih neodmerenih izjava australijskog tenisera na račun srpskog asa, njihov odnos se naglo promenio u januaru prošle godine. Glasna i iznenadna podrška koju je Kirjos, kao jedan od retkih tenisera koji su to učinili, pružio Novaku tokom svega što mu se dešavalo u Australiji početkom 2022. potpuno je promenila „hemiju“ među njima.

Prijateljsko ćaskanje, zagrljaji i osmesi posle Đokovićeve pobede nad Kirjosom u finalu Vimbldona, bili su potvrda velikog zaokreta i naročito su privukli pažnju svetske javnosti.

Sada su čak došli dotle da pojedini australijski mediji za njih kažu da su „od iste vrste“ i njihov egzibicioni meč nazivaju „ekstravaganca“. Tiražni dnevni list The Australian donosi tekst pod zanimljivim naslovom: „Loši momci ili samo par šaljivdžija? Novak i Nik to rade u dobrotvorne svrhe“. „Nekadašnji neprijatelji, Đoković i Kirjos sklopili su neverovatno prijateljstvo tokom najmračnijih sati u karijeri devetostrukog šampiona Australijan opena“ ,


konstatuje autor teksta.

U australijskoj javnosti takođe se potencira činjenica da će Novak u petak po prvi put od deportacije iz Australije zaigrati na centralnom terenu u Melburn Parku. Naveliko se piše i o „više nego srdačnom dočeku u Adelajdu“, a ohrabren takvim prijemom publike, direktor Tenis Australije Kreg Tajli uveren je da će i navijači u Melburnu „iskazati istu naklonost Đokoviću“.

„Novak je zaista uživao u dobrodšlici i pozitivnom iskustvu u Južnoj Australiji, dopalo mu se tamo. Volim to što su naši navijači istinski ljubitelji sporta, što su među najobrazovanijima i što znaju da cene veličinu. Oni poštuju igrače poput Novaka, koji je devet puta pobedio na ovom turniru. Novak se vratio i prilično sam uveren da će mu navijači u Melburnu pružiti jednako dobro iskustvo kao ono koje je imao u Adelajdu“,


istakao je Tajli.

Egzibicioni duel Đokovića i Kirjosa igra se neposredno uoči Australijan opena, koji počinje u ponedeljak, 16. januara. Prethodno, ovog četvrtka održaće se žreb u koji Đoković ulazi kao četvrti nosilac, nakon što je prvoplasirani sa ATP liste Karlos Alkaraz odustao zbog povrede. Meč na Rod Lejver areni zakazan je za petak u 8.30 ujutro po srednjeevropskom vremenu.

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Novak ĐokovićNik Kirjos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara