Evolucija tenisera: Da li je "ovaj" Novak bolji od "onog" Novaka?

Vreme čitanja: 3min | pet. 12.10.18. | 12:37

Đoković deluje zaista zastrašujuće na terenu, ruši sve pred sobom i igra možda i bolje nego što je ikada, a prvo mesto na ATP listi mu je bukvalno na dohvat ruke. Sve ukazuje na to da je podigao nivo čak i u odnosu na dane najveće slave

Šetnja po planini sa suprugom, pomirenje sa Marjanom Vajdom i Gebhardom Filom Gričom, veganska ishrana ili već nešto drugo, te mi opet, nakon dve godine agonije zbog povrede i pada forme i motivacije gledamo starog, ubitačnog Novaka Đokovića.

Zapravo ne starog, već čini se poboljšanog, evoluiranog u izdanje koje uteruje strah u kosti. Novak igra sve bolje i bolje, i deluje sve jače i jače. Vratio se apsolutno u pobedničku fazu kada je veliki favorit protiv bilo ko da stane na drugu stranu mreže. I čini se da jedino ko može da ga pobedi je on sam.

Izabrane vesti

To se moglo videti i ovog jutra kada je u Šangaju za nešto preko 100 minuta gotovo perfektne igre savladao sedmi put uzastopno Kevina Andersona. U pitanju je trenutno jedan od najboljih tenisera sveta, čovek koji zaista igra fantastično i sve bolje. Ali protiv ovog i ovakvog Novaka on jednostavno nema šta da traži. To je bila Đokovićeva 16. pobeda u nizu pošto je poslednji put izgubio još početkom avgusta u osmini finala mastersa u Torontu u tri seta od fantastičnog Stefanosa Cicipasa. A među rivalima koje je savladao u tom periodu izdvajaju se imena Rodžera Federera, Huana Martina del Potra, Keija Niikorija, Marina Čiliča, Miloša Raonića, Grigora Dimitrova... A osvojio je baksuzni masters u Sinsinatiju i US Open.

Možda upravo taj Sinsinati govori više od bilo čega, pošto je u pitanju bio jedini masters koji mu je nedostajao, toliko da je već postalo frustrirajuće. Upravo taj Sinsinati govori o tome da je ovo verovatno još bolje izdanje Novaka od onog koje je žarilo i palilo između 2015. i 2016 kada je vezao četiri grend slem trofeja i obezbedio večnu sporstku slavu.

Trenutno, naš as juri za prvim mestom na ATP listi, a ne zaborivamo da je još koliko početkom jula bio izvan Top 20! Ako podigne titulu, četvrtu u Šangaju, a 32. masters u karijeri biće na samo 35 poena iza Rafe u ATP trci, to jest plasmanu po uspehu u 2018, a na ATP listi kod koje se računaju svi rezultati u poslednje 52 sedmice nedostajaće mu samo 205 bodova (7.660:7.445) da "uhvati" vladajućeg Majorčanina kojeg u poslednje vreme ponovo muče kolena zbog čega je i propustio "azijsku turneju".

A kada smo već kod Azije, da ne zaboravimo da pomenemo da je ona definitivno talična za Đokovića koji je tamo veća zvezda nego na Zapadu. Kinezi, Japanci i Indijci ga posebno cene i nema meča na kojem nema nekoliko stotina lokalnih navijača sa srpskim zastavama. On svojim azijskim fanovima uzvraća pre svega rezultatima, a ova današnja mu je bila 56. pobeda na 60 mečeva na najvećem kontinentu.

Novak, Rafa, Federer i Endi Mari zajedno skoro 15 godina vladaju vrhom belog sporta. Tako je Švajacarac u poslednjih 767 sedmica (14,75 godina), pre koliko je preuzeo lidersku poziciju vladao 310 nedelja, drugi je Nole sa 223, treći Nadal sa 193, a četvrti Mari koji je 41 nedelju držao prvo mesto ATP liste. Svi ostali  - 0! Hegemonija "velike četvorke", pre svih "velike trojke" se nastavlja i svi su svesni da je Đoković, po svemu sudeći sledeći koji će poneti štafetu.

Do kraja godine ga sigurno očekuju masters u Parizu i završni masters u Londonu, a moguće da ako mu bude trebalo, odigra i jedan ATP 500 turnir, da li u Fedeksovom Bazelu ili pak Beču, naknadno će biti odlučeno. U svakom slučaju, pred njim, ali i nama je zaista uzbudljiva završnica sezone, a pre samo godinu dana se činilo da je gotov i da je njegovo vreme prošlo.

Osvajanje vrha ATP liste mu je prvi veliki cilj, drugi je ponavljanje "Novak slema" to jest vezivanje četiri grend slem pehara. Kako sada stvari stoje sasvim realne projekcije, ali se postavlja pitanje, naravno ako mu pođe za rukom - šta dalje? Odakle će onda da iskopa motivaciju?

FOTO: Star sport/Action Images


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara