Finale Vimbldona - Novakova dnevna soba: Pritisak jede Alisu u zemlji čuda

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.07.22. | 10:57

Nije izgubio meč na centralnom terenu u Londonu od 2013. godine, sada protiv Nika Kirjosa ide po sedmi trofej Vimblodna

Bilo je to pred vimbldonsko finale 2021. godine. Novak Đoković koračao je hodnicima All England Club-a, onako kako se prosečan čovek kreće po svom domu, a istovremeno nervoza je vrištala iz svakog pokreta Matea Beretinija. Dok se Italijan psihološki spremao za prvu borbu za trofej najstarijeg teniskog turnira, iz Novakove mirnoće i sa izraza lica lako se čitalo da je spreman za titulu broj šest na londonskoj travi. Beretini tada kao Alisa u zemlji čuda, Novak poput električara koji po hiljaditi put menja sijalicu.

Godinu dana kasnije ponovo Novak, u pohodu na vimbldonski rekord Pita Samprasa i 21. grend slem, i ponovo novajlila ako gledamo finala na najvećim turnirima belog sporta. Ovoga puta protiv lude glave i vanserijskih servisa Nika Kirjosa koji će takođe debitovati u sedmom vimbldonskom meču. I nevezano od toga da li vam je karakter miran poput Beretinijevog ili divlji poput Kirjosovog, pritisak najvažnijeg meča u karijeri tući će kao jutarnja glavobolja posle dobrog pijanstva.

Izabrane vesti

Novak će od 15.00 na Centralnom terenu početi da šamara lopticu sa aurom čoveka koji na tom mestu nije izgubio meč od 2013. godine i onog finala protiv Endija Marija i Kirjos je toga svestan. Svestan da bez obzira što u međusobnim okršajima ima skor 2:0, mora da pobedi tenisku gromadu koja je vezala 27 trijumfa na trećem grend slemu sezone. Australijanac je poslednji branik na Novakovom putu ka sedmom trofeju Vimbldona.

KVOTA DA ĆE SE IGRATI TAJ BREJK U PRVOM SETU - 3,90

Zbog Pita Samprasa i njegovog prvog osvajanja Vimbldona 1993. godine Đoković je zavoleo tenis. Tri decenije kasnije igrama u poslednje dve nedelje pokazao je da je spreman da izjednači po broju londonskih titula sa Amerikancem (7) i priđe Rodžeru Federeru na samo jedan Vimbldon zaostatka.

"Jedno je sigurno - biće mnogo vatrometa emocija. Biće to njegovo prvo grend slem finale, sigurno je veoma uzbuđen. Igra slobodno, ima strašan servis, mnogo je snage u njegovim udarcima, Nismo igrali već neko vreme, nikada nisam uzeo set protiv njega, tako da se nadam da će ovaj put biti drugačije. To je novo finale za mene i zato se radujem. Imam iskustvo koje bi moglo da ide u moju korist", izustio je Novak pre dva dana nakon što je saznao da će Kirjos direktno u finale zbog odustajanja Rafaela Nadala.

KVOTA DA ĆE SE IGRATI 4 ILI VIŠE SETOVA - 1,51

Ako potencijalni vatromet svede na nivou petardi, ako najbolji riterner belog sporta svih vremena ukroti bombe Nika Kirjosa sa servis linije, čeka ga četvrti uzastopni vimbldonski tron. Nedodirljiv je u Londonu od 2018. godine, uz napomenu da se pre dve sezone zbog pandemije korona virusa tenis nije igrao u All England club-u. Četiri titule na Otvorenom prvenstvu Velike Britanije vezali su još samo Pit Sampras (1997-2000), a Rodžer Federer je pet puta uzastopno (2003-20007) bio kralj najprestižnijeg teniskog turnira.

Daleko od toga da Novak neće morati da se nosi sa pritiskom jer je pred njim idealna šansa da protiv najlošije rangiranog tenisera u finalu Vimbldona još od njegovog trenera Gorana Ivaniševića (osvojio Vimbldon kao 125. 2001. godine), dođe do 21. titule i priđe Rafaelu Nadalu na samo jedan gren slem zaostatka. Po svim najmerodavnijim teniskim parametrima Novak je najveći svih vremena, ali dežurni kritičari mu već godinama spočitavaju činjenicu da nije igrač sa najviše grend slemova. Isticali su je i kada su on Rafa i Rodžer imali po 20. titula.

Činjenica da je Novakov i Nikov odnos znatno bolji od australijskog "tamničenja" i maltretiranja srpskog tenisera kada je Kirjos bio jedan od retkih koji mu je stao u odbranu, ne bi trebalo da zavara. Namazan je Nik, prvi put je u situaciji da se osvajanjem jednog od četiri najveća turnira vine iznad teniskog proseka i na tom putu neće birati sredstva. Teniskim potezima, ili nekim drugim psihološkim smicalicama uradiće sve da izbaci Novaka iz fokusa. Ali iskustvo čoveka koji će za par sati igrati svoje 32. grend slem finale, ne bi smelo da mu dozvoli da nasedne. Podsetimo da je, naravno uz odličan tenis, Kirjos u trećem kolu psihološki izmaltretirao Stefanosa Cicipasa do te mere da ga je Grk u više navrata (ne)namerno gađao lopticama pravo u telo. I taktika mu je prošla.

U današnjem finalu Australijanac koji je daleko slabiji riterner čekaće svoju šansu u gemovima u kojima će Novaku pasti procenti prvog servisa. Đoković koji će, paradoksalno od ponedeljka biti sedmi teniser sveta, će morati da bude naročito oprezan, jer ukoliko se Kirjos zahukta sa servisima, preti scenario iz osmine finala 2015. godine kada je Kevin Anderson maestralnom izvedbom sa osnovne linije dobio prva dva seta protiv Novaka. Međutim, Novak je dobio i taj meč i osvojio pomenuto izdanje Vimbldona.

Međutim, još jedna stvar će tapkati po mozgu Nika Kirjosa. Svaka pomisao na Novakov meč u kojem je posle zaostatka 2:0 protiv Janika Sinera, ućutkao razgaljenu publiku u Londonu i premotavanje na polufinale u kojem mu je Kameron Nori uzeo prvi set, pa do kraja susreta bio puki statista, biće Kirjosu teg oko noge. Vreme je da Australijanac prvi put oseti poraz od Novaka Đokovića.

VIMBLDON – FINALE

Nedelja

15.05: (1,30) Đoković – Kirios (3,50)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Novak ĐokovićVimbldonNik Kirjosfinale

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara