Novak Đoković (Star Sport)
Novak Đoković (Star Sport)

Iskreni dekica Novak: Nisam želeo da izgubim od 18-godišnjaka, ne dopada mi se stanje srpskog tenisa

Vreme čitanja: 4min | sre. 19.04.23. | 20:31

"Odgovornost svih nas iz zlatne teniske generacije je da postavimo dobre platforme za buduće naraštaje..."

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Banjaluke)

Zahtevno popodne za Novaka Đokovića. Zadržao se na terenu dva sata i 40 minuta, izgubio prvi set protiv tinejdžera Luke Van Aša, ali i uspeo da prenebregne sve prepreke i preokretom obezbedi mesto u četvrtfinalu.

Izabrane vesti

"Čestitke njemu na doboroj igri. Nije spuštao nivo, set i po je bio u prednosti, nije mnogo propuštao. Centralni teren je duplo sporiji nego tereni za trening. Bilomi je potrebno vreme da se naviknem, da pronađem ritam. Pokazao sam dva različita lica, jedno u prvoj i jedno u drugoj polovini meča. Sredinom drugog seta je došlo do promene. Mislim da sam dobro servirao. Mnogo grešaka sam pravio, ali pronašao sam tajming, stavio ga pod pritisak... Najsporiji uslovi na kojima sam ikada igrao. Znam da je bilo mnogo kiše, to je uticalo na teren. Videli ste po dužini ostalih mečeva, po dva i po tri sata, teško je izvojevati pobedu ovde, mnogo mora da se radi da se osvoji poen", ispričao je Novak o samom duelu.

Pravio je Novak Đoković kroz karijeru vanserijske rezultate na šljaci. Dva puta osvajao Rolan Garos, u isto toliko navrata bio šampion u Monte Karlo, ima tri titule u Madridu i vlasnik je šest pehara mastersa u Rimu. Ali zemljana podloga daleko mu je od omiljene.

"Svaki igrač ima svoje preference kada su podloge u pitanju. Jesam odrastao i najviše igrao na šljaci u razvojnim godinama, ali za moj stil ona mi najmanje odgovoara. Naročito ne ovakvi uslovi. Najviše pogoduju trava i tvrda dvoranska podloga. Imao sam puno izvanrednih pobeda na šljaci, da ne ispadne da se žalim, ali u odnosu na druge podloge, mnogo više napora mi treba za kvalitet igre koji tražim. Nije uvek ljubav kada je šljaka u pitanju, bar ne u mom slučaju. Te uvodne nedelje u sezoni na šljaci su za mene najizazovnije. Ne igram na željenom nivou, a on počne da dolazi oko Rima i Rolan Garosa. A to je zapravo i ono što želim. Da odigram svoj najbolji tenis na Rolan Garosu jer je to cilj."

Blistala je Banjačučka publika tokom većeg dela meča sa mladim Francuzem. Počev od stajaćih ovacija pri izlasku na teren, preko energetskih injekcija kada Novaku nije išlo.

"Iscprljujući meč za mene i mog protivnika. Očekivano za uslove u kojima smo igrali. Ono na terenu što sam rekao da sam zbog publike i pobedio, zaista je istina. Gubio sam set, bilo mi je potrebno da dobijem energiju... U svakom trenutku su mi davali energiju i zahvalan sam. Hvala na strpljenu.. Pun stadion, skoro tri sata igre, bio je to poseban trenutak. Podrška koju želim da vidim i osetim na turniru."

Zašao je već u drugu polovinu četvrte decenije života i gazi 36. godinu, ali retko dopušta mladim lavovima da ugroze starog vuka.

"Normalno je očekivati da će da niknu novi, mladi igrači. Smena generacija je normalna stvar kako i sportu generalno, tako i u ovom našem. Nisam želeo da izgubim od 18-godišnjaka. Poštovanje za njega. Divim se njegovoj borbenosti i zato sam rekao da ima svetlu budućnost. Francuska proizvodi sjajne igrače tradicionalno i nadam se da će to postati tradicija sa Srbijom i zemljama regiona. Moramo da razmišljamo unapred. Tenis ovde nema veliku tradiciju... Monika Seleš, Boba Živojinović ranije, ali nismo imali jak tenis do ove naše zlatne generacije. Odgovornost svih nas je da postavimo dobre platforme za buduće generacije. Moramo više da se pozabavimo na nacionalnom nivou. Uopšte mi se ne dopada kako izgleda stanje srpskog tenisa", zabrinuto je govorio Novak.

Zahvaljivali su mu domaći novinari iz Banjaluke što je najvećem gradu Republike Srpske priredio trenutak koji čekaju već dve decenije. To je na neki način bila prećutna molba da ako je ikako moguće ovaj turnir nastavi da živi na istom mestu i narednih godina.

"Ništa nije nemoguće. Ukoliko niste vlasnik licence, vi je iznajmljijete. Nove se ne izdaju. Ova licenca se sledeće godine vraća u Rumuniju svom vlasniku. Pokušaćemo da nađemo način da Srbija i Banjaluka imaju turnir. Imamo želju, ali ne zavisi od nas. Srbija Open poslednje tri četiri godine jako uspešan. Ovo za sada izgleda sjajno. Narod je željan vrhunskog tenisa, ima tenisku kulturu. Publika je fenomenalna. Znaju da se ponašaju na teniskom meču. Nadam se da će ocene iz Svetske teniske organizacije biti dobre. I to je bitno. Osnova je napravljena. Fokus na ovu godinu, a verujem sa dobrim ocenama i preporukama ima perspektivu i za budućnost."

I za kraj o stanju lakta budući da je ponovo odigrao meč sa rukavom na desnoj podlaktici.

"Lakat je izdržao, nije idealno, a ni ovakvi uslovi nisu dobri za zglobove. Zdrav sam i željan novih pobeda."


tagovi

Novak ĐokovićSrpska OpenNik Kirjos

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara