Dominik Tim (Reuters)
Dominik Tim (Reuters)

Izveo redak podvig u eri Novaka, Rodžera i Rafe, pa najavio prerani kraj: Dominator ide u penziju

Vreme čitanja: 2min | pet. 10.05.24. | 16:00

Dominik Tim završava karijeru na kraju 2024. godine

Jedan je od retkih koji su u eri velike trojke svetskog tenisa uspeli da podignu grend slem trofej. Uradio je to Dominik Tim na US Openu 2020. godine. Da, baš onom US Openu u čijoj je četvrtoj rundi Novak Đoković diskvalifikovan jer je nehotično pogodio linijskog sudiju lopticom u glavu. To, naravno ne umanjuje uspeh Austrijanca. On je svoj put do finala pošteno prokrčio, a tamo, u četvoročasovnom maratonu nadoknadio dva seta zaostatka i srušio Sašu Zvereva.

Ta 17. i najveća titula dotadašnje karijere predstavljala je nagoveštaj gomile nadolazećih trofeja tadašnjeg 27-godišnjaka, no neverovatno putovanje prekinula je povreda ručnog zgloba iz 2021. godine posle koje ništa više nije bilo isto. ATP plasman momka iz Viner Nojštata se srozavao, porazi su se nizali, samopouzdanje odlivalo, a zglob nikada više nije bio isti.

Izabrane vesti

Posle svih nedaća koje su Tima zadesile u poslednje tri godine, popularni Dominator je najavio kraj karijere.

Zdravo svima, moram da vam kažem veoma važnu, tužnu, ali i prelepu poruku. Sezona 2024 će biti moja poslednja u karijeri. Završiću karijeru na kraju sezone", poručio je Tim teniskoj planeti i navijačima putem društvenih mreža, te nastavio: “Postoji mnogo razloga za to. Prvi je moj ručni zglob. Nije onakav kakav treba i kakav želim da bude. Drugi razlog je moj unutrašnji osećaj. Razmišljao sam o ovome duže vreme. Pažljivo sam razmatrao. Mislio sam i o celom putovanju koje sam imao kao teniser koje je bilo neverovatno. Imao sam uspehe, osvajao trofeje... Bilo sjajno, neverovatno iskustvo i na to sam zahvalan. Međutim, došao sam do zaključka da je odluka da na kraju sezone završim karijeru ispravna. Zadovoljan sam odlukom koju sam doneo i uzbuđen zbog onoga što dolazi“, rekao je Tim i najavio još više detalja, razgovora sa porodicom o karijeri u vlogu koji će objaviti u subotu.

Pored pehara sa US Opena, Tim je još tri puta bio u prilici da se nadmeće za grend slem pehar. Igrao je finale Rolan Garosa 2018. i 2019. godine, a 2020. počeo finalom Australijan Opena. U uzastopnim finalima Frenč Opena pobeđivao ga je Rafael Nadal, dok mu je na put tituli u Melburnu stao Novak Đoković.

Ipak, izveo je redak podvig Dominik Tim u eri Novaka, Rafe i Rodžera. Naime, od 2011. godine kada je Đoković prvi put postao svetski broj jedan, do povlačenja Rodžera Federara na Lejver kupu 2022. godine, uz Tima grend slem titule su podizali još samo Endi Mari, Stan Vavrinka, Marin Čilić, Danil Medvedev i Karlos Alkaras.

Najbolji plasman u karijeri Austrijanac je imao u martu 2020. godine kada je bio treći teniser sveta, dok se trenutno nalazi na 117. mestu ATP liste.



 


 



 


 


tagovi

Dominik Tim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara