Dušan Lajović (Foto: Reuters)
Dušan Lajović (Foto: Reuters)

Lajović posle pet setova servirao osvetu Fučoviču, Đere propustio veliku priliku

Vreme čitanja: 3min | pon. 17.01.22. | 05:03

Dvojica srpskih predstavnika polovični na startu Australijan Opena

Bio je Marton Fučovič jedan od onih koji nije pokazao kolegijalnost prema Novaku Đokoviću, bio je jedan od zagovornika ideje da srpski teniser ne treba da igra u Melburnu, a Mađar će morati da napusti Australiju samo dan nakon što je to učinio prvi reket sveta. Doduše, iz sportskih razloga. Dušan Lajović savladao je Fučoviča u maratonskom, troipočasovnom meč prvog kola Australijan Opena i na neki način umesto svog sunarodnika servirao osvetu 29-godišnjem Mađaru, 3:2, po setovima 6:3, 4:6, 6:1, 6:7, 6:1.

Ujedno, ostvario prvu pobedu u međusobnim okršajima nad Fučovičem. Slavio je Mađar u prethodna dva okršaja, oba odigrana prošle godine, ali je vidno motivisani Lajović posle velike borbe uzme skalp dve godine mlađem rivalu.

Izabrane vesti

Mogao je srpski teniser i ranije da završi posao, u četvrtom setu je pri rezultatu 5:5 imao brejk loptu i priliku da oduzimanjem seta Fučoviču u narednom gemu servira za meč, ali je Mađar uspeo da se odbrani i u taj brejku iskoristi svoju drugu set loptu i meč ovdede u peti set.

Kako ga je odigrao, bolje da nije. Lajović ga je okončao surovo i brzo, za svega 25 minuta. Ruku na srce, nije Fučovič ni igrao toliko ispod svog nivoa koliko je naš teniser bio raspoložen i koncentrisan. Odlično je servirao, još bolje riternirao, i ono što je vrlo bitno, znatno manje grešio od Fučoviča koji je za čitav meč napravio čak 24 neiznuđene greške više!

Samo u poslednjem, petom, osam, i pitanje je koliko bi ih još bilo da Lajović poput furije nije dodao gas, iskoristio dve od čak pet brejk lopti, što mu je bilo dovoljno da se plasira u narednu rundu i zakaže megdan sa 18-godišnjim Špancem Karlosom Alkarazom, prošlogodišnjim osvajačem Next Generation turnira koji je sa maksimalnih 3:0 savladao Čileanca Alehandra Tabila.

Za razliku od Lajovića, Laslo Đere je svoje učešće na ovogodišnjem turniru u Melburnu okončao već na startu. Četvrti reket Srbije je posle takođe troipočasnovne borbe poražen od Denisa Šapovalova 3:1, po setovima 7:6, 6:4, 3:6, 7:6. Pružio je Đere veliki otpor kanadskom teniseru, pokazao mu zube, ali će i pored časnog poraza imati za čime da žali, jer je utisak da mu nije mnogo falilo za plasman u narednu rundu.

Naime, Đere je na startu meča propustio priliku da povede sa 1:0, imao je pri rezultatu 5:4 dve set lopte, ali je Šapovalov uspeo obe da spasi, povrati brejk i u taj brejku stigne do vođstva. Isto je u narednom setu duplirao, a za to mu je bio dovoljan samo jedan oduzet Laslov servir gem, i to bez izgubljenog poena sredinom seta.

Đere je u narednom, trećem odgovorio na identičan način, napravljenim brejkom u uvodnoj fazi seta, i smanjio prednost na 2:1. Četvrti je bio daleko najuzbudljiviji, mada nije morao da bude i poslednji na meču. Šapovalov je pri vođstvu 3:2 napravio brejk i održavao ga do trenutka kada je trebalo da servira za prolaz dalje.

Tada je Đere uzvratio, oduzeo mu servis, ali je već u narednom mogao da uprska sve što je do tada napravio. Kanađanin je ponovo došao do brejk, ujedno i meč lopte, ali ju je Laslo odbranio, osvojio svoj servis gem, a potom napravio još jedan brejk. Ipak, nije uspeo da ga "potvrdi", ponovo je slabo odservirao, Šapovalov je izjednačio i u taj brejku bez većih problema overio kartu za drugo kolo gde ga čeka Sunvu Kvon, južnokorejski teniser koji je posle preokreta savladao talentovanog Holgera Runea.

Kasnije u toku dana će od srpskih predstavnika nastupiti još Nikola Milojević i Miomir Kecmanović, dok Filipa Krajinovića na terenu očekujemo u utorak.

AUSTRALIJA OPEN - 1. KOLO

Ponedeljak

Bagnis - Garin 2:3

Delbonis - Martinez 1:3

Đere - Šapovalov 1:3

Fučovič - Lajović 2:3

Rune - Kvon 2:3

Vukić - Heris 3:1

Albot - Nišioka 3:1

Alkaraz - Tabilo 3:0

Bonzi - Gojovčik 3:0

Kozlov - Veseli 3:0

Monfis - Korija 3:0

Kačanov - Kudla 3:1


tagovi

Dušan LajovićMarton FučovičLaslo ĐereDenis Šapovalov

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara