Novak Đoković
Novak Đoković

Oživelo veliko rivalstvo, ali Vavrinka je daleko od 2016: Novak počistio Stena za četvrtfinale Rima (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.05.22. | 18:53

Ako u narednoj rundi pobedi Ože Aljasima cementiraće prvo mesto pred Rolan Garos

Skoro tri godine od kada je Novak Đoković predao Stenu Vavrinki meč osmine finala US opena, na osamdesetak minuta oživelo je jedno veliko tenisko rivalstvo. Ne u rangu onog koje Novak neguje sa Rafaelom Nadalom ili Rodžerom Federerom, ali svakako jedno od većih od kako je profesionalno počeo da se bavi tenisom. Očekivano, nije naišao na otpor kakav mu je Sten priredio 2015. godine u finalu Rolan Garosa ili naredne kada mu je oteo trofej US opena. Ponudio je Švajcarac neke karakteristične vinere jednim od najlepših bekhenda u istoriji tenisa, ali kada se podvuče crta, najbolji teniser sveta se rutinski, za 76 minuta na terenu, domogao četvrtfinala - 2:0 (6:2, 6:2)

Jubilarni 20 put u njihovom 26. međusobnom okršaju, Novak je savladao Vavrinku, u ovom momentu 361. tenisera sveta koji će od ponedeljka napredovati na listi za preko 100 pozicija. Ono što je najvažnije za Đokovića jeste činjenica da je prišao na samo korak od cementiranja prvog mesta na ATP listi pred Rolan Garos - za to mu je neophodan još samo plasman u polufinale Rima za koje će se boriti protiv Feliksa Ože Aljasima.

Izabrane vesti

Nakon ovog trijumfa možemo da konstatujemo da Novak od 2007. godine nije propustio četvrtfinale Rima i da nastavlja borbu za 38. masters u karijeri, odnosno šestu titulu u večnom gradu.

Servis je u prvom setu srpskog tenisera služio besprekorno, a Švajcarskog nikako. Otuda Novakov brejk već u prvom gemu, zatim i u sedmom i set dobijen sa laganih 6:2 bez ijedne brejk šanse za rivala. Sa 13 od 16 osvojenih poena kada je ubacio prvi servis, svetski broj jedan nije ostavio 37-godišnjem rivalu gotovo nikakvu šansu.

Početak drugog seta bio je znatno sporiji, jer su se obojica tenisera mučili sa prvim servisom. Uvodni gem je potrajao par minuta, a Novak je ponovo otvorio set brejkom. Ovoga puta mu servis nije bio nedodirljiv, ali je većinu udaraca igrao na izuzetno visokom nivou. U drugom i četvrtom gemu odbranio je ukupno tri brejk lopte, da bi potom usledio mini-niz od tri brejka u koji su stala dva Novakova i jedan Vavrinkin kada je Srbin eksperimentisao sa udarcima.

Samo na mahove, ponekim čišćenjem linije, Švajcarac je podsetio na onog od pre šest, sedam godina zbog kojeg Novak danas nema 22. grend slem trofeja, ali bilo je to premalo za kakav veći podvig protiv Đokovića čak i u periodu karijere u kojem ne igra svoj najbolji tenis. Za to vreme, Novak je odlično riternirao, mada mu Vavrinka nije otežao servisima jer mu je procenat ubačenih prvih bio tek 42.

Posle Karaceva kojeg je savladao u drugom kolu i Vavrinke, Đokovića, bar na papiru čeka znatno teži zadatak protiv devetog tenisera sveta protiv kojeg nikada nije igrao. Ako padne momak iz nove teniske generacije, eto Novaka u polufinalu, gde će mu protivnik, ukoliko ne bude iznenađenja biti Rafael Nadal.


tagovi

Novak ĐokovićStan Vavrinkaatp rim

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara