Počinje finalna potera za zvanje najvećeg u istoriji

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.01.19. | 12:18

Rodžer Federer je na 20, Rafael Nadal na 17 grend slemova. Đoković je osvajanjem Australijan Opena prestigao svog idola Pita Samprasa i sada ima 15

Do danas je Novak Đoković bio izjednačen sa svojim idolom Pitom Samprasom, a od sada je zvanično na trećem mestu u istoriji po broju osvojenih grend slemova! Srpski teniser je prevazišao svog idola i stigao do broja 15. Ispred su samo Rafael Nadal sa 17 i Rodžer Federer sa 20. Sa današnjim osvajanjem Australije Novak je za sva vremena podvukao jasnu crtu između pomenute trojice i prethodne istorije ovog sporta.

Sada počinje ona prava, finalna potera za mesto i zvanje najboljeg tenisera u istoriji!

Izabrane vesti

Provejavala je ova tema tokom Australijan opena, kao da su svi osećali da će Novak sa titulom dodatno da sipa ulje na vatru. I to se dogodilo. Jako je teško meriti učinak tenisera u različitim epohama, ali sa ovim silnim grend slemovima, Rodžer, Rafael i Novak su definitivno izašli kao najbolji. Mnogo puta smo čuli da smo privilegovani da živimo i gledamo tenis u njihovoj epohi, a posebno zato što je jedan od trojice pomenutih - naš. Srbin.

Njih trojica su osvojili ukupno 52 grend slema. Tu je podvučena crta između njih i celokupnog tenisa koji se igrao do njihove ere. A spomenućemo najveća imena koja su ostala ispod: Pit Sampras (14), Roj Emerson (12), Rod Lejver (11), Bjorn Borg (11), Bil Tilden (10), Fred Peri (8), Ken Rouzvel (8), Džimi Konors (8), Ivan Lendl (8), Andre Agasi (8), Ričard Sirs (7), Vilijam Renšo (7), Rene Lakost (7), Džon Mekinro (7), Mats Vilander (7), Stefan Edberg (6), Boris Beker (6) i tako dalje, i tako dalje...

Đoković je sada ispred svih ovih imena. I samo dva su mu na putu ka najboljem u osvojenim grend slemovima. Nadal i Federer.

Zato, sada je svima u glavi - da li može i kada da sustigne ili prestigne ovu dvojicu? Posle Vimbldona, US Opena i Australijan opena to je bliže nego što je ikada bilo. Ko je mogao ovo sve da zamisli prošle godine pre Vimbldona kada je bio povređen, pa je čak imao i operaciju na laktu? Sve deluje kao san. Kako se samo vratio Đoković! Jači nego ikada.

Ko sme da kaže da Novak ne ide na sve grend slemove u ovoj sezoni? Zdravlje ga služi i to je najbitnije. Deluje preozbiljno na terenu. Igra vanzemaljski tenis. Najveći rival mu je u ovom momentu Nadal, a videli ste kako ga je počistio.

Rodžer Federer u avgustu puni 38 godina. Nije to više onaj stari Federer, izgubio je oštricu kako vole da kažu teniski stručnjaci, a to se videlo i u Melburnu gde je ispao od Stefanosa Cicipasa. Gledajući strogo u odnosu na pomentu dvojicu, Đoković je u jasnoj prednosti. A, zapravo su mu oni najveći protivnici.

Ovi ostali, od mlađe garde, nikako da nadođu. To mogu da budu Zverev, Cicipas, Ćorić, Hačanov, Medvedev… Čak i igrači poput Nišikorija, Tima i Raonića ne mogu sa Novakom. A posebno ne mogu protiv njega na grend slemovima u pet setova. Videli smo i kako je prošao Puj. Poželeo je da nije ni izlazio na teren.
"Igra neverovatno, bio je previše dobar danas. Takvim kretanjem, udarcima, kako lako prelazi iz odbrane u napad, ne pravi greške... Mislim da je bio savršeno dobar protiv mene. Nisam siguran, ali je moje mišljenje da mu nema ravnog kada tako odigra. Možda mogu jedan ili dva tenisera da ga pobede, ali i u to više nisam siguran. Naročito kada se igra na tri dobijena seta”, rekao je Puj posle poraza u polufinalu i objasnio sve u nekoliko rečenica.

Videlo se to i protiv Nadala. Nema na vidiku igrača koji može sa Noletom u pet setova. Zato je vezao tri grend slema, a ako podigne trofej na Rolan Garosu biće to novi “Novak slem”.

Ne deluju Nadalovih 17, a ni Rodžerovih 20 titula tako daleko. Đoković ima 31 godinu i ima još nekoliko godina dobrog tenisa ispred sebe. Može li da ih stigne i prestigne? Može.

Naravno, postavlja se pitanje šta je to što čini najboljeg ikada? Mnogi uzimaju kao parametar broj osvojenih najvećih turnira, grend slemova, mada Novak ima da se podiči sa brojnim dostignućima koje niko pre njega nije učinio.

Novak je prvu grend slem titulu osvojio na Australijan Openu 2008. godine. I trebalo mu je vremena sve do 2011. godine da ponovo osvoji grend slem. Takođe je to bilo u Australiji. Do tada je Federer imao 16  grend slem titula, a Nadal devet. Logično je da u tim momentima nije bilo mesta za trećeg gosta u ovom rivalstvu.

Sve do 2011. godine, Rafa je vodio 16:7 protiv Novaka, a sada je 28:25 za Đokovića. Po mnogima je to najveće rivalstvo ikada. Ista stvar se "dogodila" i Federeru. Rodžer je dobio 13 od prvih 19 mečeva (dakle, vodio je 13:6), a to se posle radikalno promenilo pa sada Nole vodi 24:22.

Đoković ima bolji međusobni skor i u odnosu na Nadala i na Federera! Vrlo jak, argument ako ćete da gledate ko je najbolji od ove trojice?

Đoković je jedini teniser u istoriji “open ere” koji je povezao sva četiri osvojena grend slema. Sve se završilo sa osvajanjem Rolan Garosa 2016. godine, a počelo osvajanjem Vimbldona 2015. godine. Sada ponovo ima priliku za tako nešto. Ima tri u nizu.

Novak Đoković je postao jedini teniser u istoriji koji je osvojio sve turnire u Masters seriji. Dakle, svih devet. To je kompletirao osvajanjem Sinsinatija. Ima ukupno jednu manje Masters titulu od Nadala (32:33), ali Nadal nikada nije osvajao Majami i Pariz. Federer ima 27 Mastersa i nikada nije osvajao Monte Karlo i Rim.

Umesto zaključka - pitanje: Da li je Federer gledao ovo finale Australijan Opena i pomislio u sebi - “J..te, ovaj će da me prestigne?”.

Foto: Reuters


tagovi

Novak ĐokovićRafael NadalRodžer FedererPit Sampras

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara