Novak Đoković (©Reuters)
Novak Đoković (©Reuters)

POVRATAK KRALJA!

Vreme čitanja: 4min | ned. 10.07.22. | 18:09

Novak Đoković preko Nika Kirjosa do sedmog trofeja na Vimbldonu i 21. grend slem pehara u karijeri – 3:1

Ima Velika Britanija kraljicu koja dugo, dugo vlada Ostrvom, ali ima i London kralja koji dugo vlada ovim gradom i vladaće još najmanje godinu dana. Ostaje Vimbldon igralište Novaka Đokovića, “monstruma” sa reketom u ruci, gazdom travnate podloge, koji od 2017. ne zna za poraz na njemu.

Sedmi put u karijeri, četvrti put uzastopno Đoković je postao šampion najprestižnijeg teniskog turnira na svetu, osvojio svoj 21. grend slem trofej u karijeri, prvi ove sezone. Ostavio je Rodžera Federera zauvek iza sebe, a sa Ostrva je poslao poruku Rafaelu Nadalu (22 grend slema): Ćeraćemo se još!

Izabrane vesti

U meču koji je više bio igra nerava nego tehnike, Đoković je ponovo bio stena o koju se odbio Nik Kirjos, koji iako je dobio prvi set, mentalno je eksplodirao u napetosti trećeg seta i samom sebi dodatno sapleo nogu u prvom grend slem finalu u karijeri – 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 7:6).

Nikada nije bilo sporno fantastično tenisko znanje ćudljivog Australijanca, majstor je da pogodi sve iz svih pozicija, reket ga nekada nestvarno sluša. Ali, ono što je između dva uva će zauvek ostati najveći protivnik Nika Kirjosa, što se videlo i danas nakon prvog seta na Vimbldonu.

A, Novak je ponovo bio psihički nepomerljiv. Ni kada je izgubio prvi set, ni kada je delovalo da nema ideju kako da ukroti servis protivnika, na njegovom licu nije bilo nimalo, ni trunka panike. Čekao je, znao je da će mu se šansa ukazati. I znao je da ih iskoristi. Gubio je Đoković u finalu svojevremeno od Federera, gubio i prošle od Beretinija. Ništa u Londonu njega ne može dočekati nespremnim, ništa ga ne može iznenaditi. I zato kada je uspeo da prvi put slomi Kirjosa, meč je postao jednosmerna ulica, u kojoj se Australijanac dugo borio da ostane iznad vode, ali kako je meč odmicao, ona mu je sve više dolazila do grla.

Za Novaka najlošija, silom prilika, sezona u karijeri, sada je dobila pozlatu. Osvojio je prvi grend slem trofej od početka godine, u trenucima kada mu je pritisak, imperativ pobede, sedeo na ramenima jače nego ikad. Trka za Najboljeg svih vremena je širom otvorena, ali sa jednim imenom manje…

S obzirom na to da je Đoković proglasio Kirjosa igračem sa najboljim servisom na svetu, jasno je bilo da je matematika za pobedu da Novak ne sme da ispusti svoj servis gem i da čeka eventualnu šansu da zakaže Australijancu taj početni udarac. Ali, problem je što srpski teniser tokom celog turnira daje previše brejk šansi rivalima...

Jedan takav gem, u kojem je Kirjos došao do prilike da oduzme servis Đokoviću, Australijanac je iskoristio i time otvorio sebi autoput do osvajanja prvog seta. A, osvojio ga je u velikom stilu. Novak gotovo da nije uspevao da ni vrati početni udarac protivnika, tek u poslednjem gemu je stigao do 40:40, ali ne i do brejk šanse da se vrati u set. Servis mašina Nik Kirjos je sa dva asa spakovao prvi set u džep i napravio prvi korak ka osvajanju trofeja.

Ali, u drugom setu uspeo je Đoković da nađe dugme da makar na kratko pokvari tu servis mašinu! Na nekoliko minuta, ali dovoljno da ugrabi jedan brejk i ubrizga sebi neophodnu dozu samopouzdanja za nastavak meča. Poslednji gem je bio neverovatan hod po ivici žileta. Imao je Kirjos 0:40, pa još jednu brejk loptu nakon toga, sve je to Novak uspeo da spasi, da dobije set sa 6:4 i da izazove apsolutnu eksploziju besa australijskog tenisera, koji je tad počeo da pokazuje svoju nezgodnu narav. Trpeo je njegov boks seriju kritika, izliva besa, uvreda, na kraju i urlik besa kada je loptica poslednji put završila u mreži, za Novakovo osvajanje seta.

Neverovatnu šansu je Đoković propustio na startu trećeg seta. Dve brejk lopte. Kod druge je imao situaciju na mreži gde je odigrao direktno Kirjosu na reket i samom sebi izbio šansu iz ruku. Ali, bio je to znak da je našao način da čita razorni servis momka iz Kanbere. I do kraja seta mnogo je teže Nik osvajao svoje gemove, ali taj prvi udarac mu je držao glavu iznad vode. Pao je u gemu koji je izgledao dobijen za njega, u kojem je vodio 40:0. A, onda je samo momentum prešao na drugu stranu mreže, izazvao je novu provalu besa kod Kirjosa, koji je duplom servis greškom poklonio Novaku vođstvo od 5:4, koje je srpski as pretvorio u 2:1 u setovima.

Poslednji set je bio najnapetiji, završen je taj-brejkom. Nijedna brejk lopta do kraja! Pucali su gromovi iz reketa obojice tenisera, leteli su asovi na obe strane.

A, onda u taj-brejku dileme nije bilo. Poveo je Đoković 3:1 i onda projurio do titule. Na koncu 7:3 u poslednjem setu. Za novu krunu, za novi trofej. Za 21. grend slem pehar u rukama. Idemo dalje!



tagovi

Novak ĐokovićNik KirjosVimbldon

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara