Ako dobijemo Dansku, Nemačka nas čeka u osmini finala! (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 23.06.24. | 23:04

Manšaft se mučio u prvom ozbiljnom testu na šampionatu i do boda došao tek u drugom minutu sudijske nadoknade

Prvi ozbiljan ispit i velika muka za Nemačku! Jedva prelazna ocena. Domaćin i jedan od najvećih favorita za evropsku krunu, spasao se poraza od Švajcarske u drugom minutu sudijske nadoknade - 1:1!

Ovo znači da su Nemci odbranili prvo mesto u Grupi A, odnosno da nas baš oni čekaju u osmini finala ukoliko u utorak savladamo Dansku, a Slovenija ne pobedi Englesku.

Izabrane vesti

Sekunde su delile Srbiju od potencijalnog novog susreta sa Švajcarskom na velikom takmičenju. Da je ostalo 1:0 u Frankfurtu (uz prethodno navedeni scenario u grupi C), Orlovi bi po treći put u šest godina ukrstili koplja sa starim znancima. Možda bi to bila i bolja varijanta. Ovako, na favorita. Pa nek' nam je Bog u pomoći.

Jasno, na dugačkom je štampu taj potencijalni susret sa Pancerima. Prvo treba dobiti Dansku, pa ćemo onda o Nemačkoj, sa kojom, uzgred budi rečeno, za razliku od Švajcarske, umemo - makar tako kaže novija tradicija.

Dobro su Nemci ušli u utakmicu, s puno elana, krenuli od starta da napadaju s puno igrača, s jasnom željom da što pre dođu do prednosti, međutim Švajcarci se nisu uplašili i na tome im zaista treba čestitati.

Naravno, nije hrabrost bila njihov jedini adut večeras. Murat Jakin nadmudrio je mlađeg kolegu Julijana Nagelsmana u mnogim segmentima igre, uspeo da učini da njegovi momci 'upiju' one najžešće udare Nemaca, a onda kako je vreme odmicalo Švajcarci su postajali sve sigurniji na lopti, žešći u duelima, maltene dodavali gas. Dok je Manšaft usporavao i posustajao.

Dugo su Sajdžije imale prednost - čak se može reći zasluženo - nisu se ograničili isključivo na odbranu svoga gola, pokušavali su vrlo često i da uzvrate, jedan gol im je poništen zbog minimalnog ofsajda (bilo bi to 2:0 na pet minuta do kraja), pa ne bi bilo u potpunosti nezasluženo i da Jan Zomer sačuvao svoju mrežu.

Pogotovo što ptitisak domaćina u poslednjih nekoliko minuta čak i nije predstavljao neki naročit problem za Švajcarsku. Kros, Gundogan, Haverc i društvo napadali su bez plana, ali onda uz mnogo sreće, pravo niotkuda, David Raum je uputio jednu dobru loptu u šesnaesterac, na pravom mestu našao se Niklas Filkrug i reagovao onako kako to radi vrhunski centarfor - glavom u suprotan ugao za konačnih 1:1.

Kad smo već kod trenera, Nagelsmanov verovatno jedini plus večeras bilo je upravo uvođenje Rauma i Filkruga. Doduše, s ovim drugim je poprilično zakasnio, ali imao je sreće da ga Raum pronađe u poslednji čas u dobroj poziciji...

Suviše je trpeo neupotrebljivog Kaija Haverca, izgubio Džinatana Ta za osminu finala (mogao je komotno da šansu ukaže Valdemaru Antonu), ni ovoga puta nije odmorio Ilkaja Gundogana, jednog od najiskusnijih i najvažnijih igrača.

Murat Jakin izvanredno je pripremio utakmicu. Gotovo u potpunosti neutralisao najopasnije ofanzivce Nemačke - Džamala Musijalu i Florijana Virca - pustio bekove da kreiraju, a kako su to radili, najbolje govori zamena Maksa Mitelšteta još u 61. minutu.

Kako bi sve teklo da je priznat pogodak Roberta Andriha u 18. minutu veliko je pitanje. Ipak, VAR se oglasio, Musijala je faulom spasao nesigurnog Jana Zomera i na semaforu je ostalo 0:0.

Negde od tog časa Švajcarci postaju sve sigurniji u svoje mogućnosti, dok Nemce pod svoje uzima nervoza. Posebno nakon što su Remo Frojler i Dan Endoj na izvanredan način krunisali kontri iz 28. minuta.

Statistika i utisak su jedno. Ko nije gledao utakmicu, rekao bi prema brojkama da je Švajcarska nadigrana. Takođe, ko se uključio na dvadesetak uvodnih minuta, ili sredinom drugog dela, mogao je da stekne utisak o potpunoj dominaciji domaćina. Suština je, međutim, nešto drugo. Jakinova četa pružila je veoma, veoma zrelu partiju. Organizovano se branila (blistao Manuel Akanđi), pametno napadala, nijednom nije gubila glavu ni pod žestokim presingom Nemačke. Toliko su Švajcarci bili smireni, da je Nagelsman u pojedinim momentima morao da naredi da se odustane od gegenpresa, kako bi sačuvao snagu svojih igrača.

S ovakvim pristupom i strategijom, nikoga ne bi trebalo da iznenadi ukoliko Švajcarska preskoči prvu prepreku u nokaut fazi, a tamo će je po svoj prilici sačekati Italija. Pod uslovom da ne izgubi od Hrvatske.

A GRUPA

3. KOLO

Nedelja, 23. jun

Škotska - Mađarska 0:1 (0:0)

/Čobot 90+10/

Švajcarska - Nemačka 1:1 (1:0)

/Endoj 28 - Filkrug 90+2/


2. KOLO

Sreda, 19. jun

Nemačka - Mađarska 2:0 (1:0)

/Musijala 22, Gundogan 67/

Škotska - Švajcarska 1:1 (1:1)

/Mektomini 13 - Šaćiri 26/

1. KOLO

Petak, 14. jun

Nemačka - Škotska 5:1 (3:0)

/Virc 10, Musijala 17, Haverc 45+1pen, Filkrug 66, Džan 90+3 - Ridiger 87ag/

Subota, 15. jun

Mađaraska - Švajcarska 1:1 (1:1)

/Varga 66 - Dua 12, Ebišer 45, Embolo 90+3/


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara