©Reuters
©Reuters

De La Fuenteova Španija dominantnija od Aragonesove i Del Boskeove: Imamo najbolji tim i igrače

Vreme čitanja: 2min | pon. 01.07.24. | 02:21

Crvena Furija prvi put u istoriji trijumfovala na prve četiri utakmice na velikim takmičenjima

Spektakularno je igrala Španija Luisa Aragonesa na Evropskom prvenstvu 2008, a onda i Španija Visentea Del Boskea na Mundijalu 2010. i kontinentalnom turniru 2012, ali se ni tada nije baš šetala ranijim fazama takmičenja. Primera radi, na šampionatu 2008. Italiju je porazila u četvrtfinalu tek nakon jedanaesteraca, 2010. izgubila je od Švajcarske u prvom kolu grupne faze, a 2012. odigrala nerešeno protiv Italije u prvoj utakmici.

Aktuelna generacija Crvene Furije dominantnije je odigrala prve četiri utakmice na ovogodišnjem prvenstvu čak i od one predvođene Ćavijem, Andresom Inijestom, Davidom Silvom, Fernandom Toresom, Davidom Viljom... De La Funteova ekipa pobedila je Hrvatsku, Italiju, Albaniju i Gruziju i tako se sa sva četiri trijumfa u 90 minuta igre plasirala u četvrtfinale Evropskog prvenstva, nešto što nikada ranije nije učinila. Zaslužili su Španci prikazanim da preuzmu od Engleza ulogu prvog favorita za osvajanje turnira, a pred četvrtfinale protiv domaćina Nemačke (petak 18.00) selektor Luis De La dodatno podiže samopouzdanje svojim izabranicima.

Izabrane vesti

"Imamo najbolji tim i najbolje igrače. Sledeći protivnik je moćan sa sjajnim igračima. Biće to vrlo tesna utakmica. Sada smo među osam najboljih u Evropi, ono što određuje da li ste jak tim ili ne jeste mogućnost da veslate i gurate u pravom trenutku", rekao je 63-godišnji stručnjak koji je još od 2013. bio u sistemu Fudbalskog saveza Španije kao selektor mlađih kategorija.

Nije se dalo Laminu Jamalu ni na ovoj utakmici da postane najmlađi strelac u istoriji Evropskih prvenstava, ali je momčić rođen 2007. godine konstanta pretnja po golove rivala

"Odigrao je dobru utakmicu, ali mislim da će tek biti dobar. Možda je u nekim trenucima trebalo više da pauzira. Morao je malo da stane i da ne pokušava iznova i iznova. Današnja utakmica pomoći će mu da nauči mnoge stvari. Prvi put igra ovoliko uzastopnih utakmica", zaključuje De La Fuente.

Rodri je dao gol za 1:1 filigranskim šutem u prvom poluvremenu, a enormni značaj veziste Mančester Sitija ističe i selektor.

"Rodri je jedan kompjuter koji se nalazi na centru igrališta i upravlja svime što se dešava. Od trenutka kada je dao gol bilo je nula anksioznosti. Igrali smo protiv tima koji je jedan od najboljih u svetu po pitanju sakrivanja mana".

Vredi istaći i da su Španci protiv Gruzije imali nekoliko interesantnih i indikativnih statističkih parametera, poput onog da je Niko Vilijams postao prvi igrač u istoriji Evropskih prvenstava koji je na jednoj utakmici dao bar jedan gol, imao bar jednu asistenciju i imao sva precizna dodavanja na utakmici (46 od 46).


tagovi

Luis de la FuenteLuis AragonesVisente del BoskeFudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara