Reprezentativci Gruzije (©Reuters)
Reprezentativci Gruzije (©Reuters)

Debitant čiji mečevi nikoga ne zanimaju, a kojeg će Azarov gledati od kuće

Vreme čitanja: 3min | uto. 18.06.24. | 10:16

Gruzija svoj istorijski meč na Evropskom prvenstvu igra ovog utorka od 18 časova, protiv Turske u Dortmundu

UEFA se u poslednjih nekoliko godina svojski potrudila da uvede i neke totalne autsajdere na Evropsko prvenstvo. Prvo je proširila broj učesnika sa 16 na 24, a potom je uvela i Ligu nacija, kroz koju je jednu kartu na kontinentalnom turniru omogućila i „trećoj ligi“, odnosno timu iz C divizije. Baš je tako Gruzija ovog puta završila u Nemačkoj, pobedila je u baražu Grčku na penale i prvi put se našla na nekom velikom turniru.

Debitovaće ovog utorka od 18 časova, a rival u 1. kolu F grupe će joj biti Turska. Utakmica koja barem na papiru ne najavljuje neki vrhunski fudbal. Ne očekuje ni UEFA neku veliku gledanost, pa zato ovaj meč nije završio u „prajm“ terminu od 21.00 časova. Njega su dobile druge dve selekcije iz grupe, Portugalija i Češka.

Izabrane vesti

To da je Gruzija najmanje atraktivna od svih 24 selekcije na turniru videlo se u još jednom primeru. Naime, UEFA je potpisala ugovor sa distributerima prenosa da sve reprezentacije moraju da odigraju po dve prijateljske utakmice u sklopu priprema za turnir, ali niko to nije zahtevao i od Gruzije. Znalo se da neće njihovi mečevi biti preterano gledani, pa su Gruzijci odigrali tek jednu prijateljsku, protiv Crne Gore u Podgorici. Pobedili su sa 3:1, ako vas slučajno zanima rezultat.

Selektor Gruzije Vili Sanjol je svestan položaja u kojem se nalaze njegovi izabranici, svi ih gledaju sa potcenjivanjem. Upravo to će i probati da kazne.

Na neki način smo džoker, provukli smo se na turnir neopaženo. Ono što je sigurno, ko god da nam je protivnik nećemo se predavati i pružićemo na terenu sve od sebe“, obećao je Sanjol.


18.00: (1,80) Turska (3,60) Gruzija (5,10)


Gruzija nema veliki broj svetski poznatih fudbalera. Zapravo je samo jedan, Napolijev Hviča Kvarachelija, na top nivou.

Zanimljivo je da, uprkos ne preterano velikom izboru fudbalera, na spisku nije bilo mesta za bivšeg beka Crvene zvezde Iraklija Azarova. Sanjol nije hteo da ga vodi, nije ga koristio ni u baražu, iako je standardan u dresu Šahtjora. Zato će on Evropsko prvenstvo da gleda iz rodnog Batumija, putem TV ekrana.

Očekivano, gruzijska javnost je bila šokirana tom odlukom, pa je Sanjol morao da je obrazloži pred medijima.

Nije bilo lako doneti odluku da ne zovem Iraklija Azarova. Kao selektor često moram da donosim teške odluke. Irakli je talentovan fudbaler, ali moram da kažem da nisam bio zadovoljan njegovim poslednjim nastupima u nacionalnom dresu. Pogotovo protiv Škotske. Mora da razume da je on prvenstveo defanzivac i da zbog toga mora da ispunjava zadate zadatke na terenu. Zato sam tako odlučio. U ovom momentu Levan Šengelija i Giorgi Citaišvili izgledaju bolje“, objasnio je Sanjol.

Turska na papiru ima moćan sastav, ali godinama već ne uspeva da ostvari dobar rezultat kada je to najvažnije. Na poslednja dva turnira nije uspevala da prođe grupnu fazu.

Cilj nam je da pobeđujemo od početka. Želimo da naši navijači budu ponosni, da igramo sa puno strasti i hrabrosti. Imamo miks mladih, talentovanih igrača i momaka kao što je Čalhanoglu, koji je iskusni uzor svima. Imamo dobre šanse“, kazao je selektor Turske Vinčenco Montela.

Turska i Gruzija su se u ovom veku sastali pet puta. Odigrali su dva meča u kvalifikacijama za prethodni veliki turnir koji se igrao u Nemačkoj, Mundijal 2006, te tri prijateljska meča. Turci vode sa 3:1 u pobedama, uz jedan remi u kvalifikacijama.

Poslednji put su se oni sastali u maju 2012. godine, Turska je tada trijumfovala sa 3:1.


------------------------

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------


EVROPSKO PRVENSTVO, GRUPA F

1. kolo, utorak, 18. jun

18.00: (1,80) Turska (3,60) Gruzija (5,10)

21.00: (1,50) Portugalija (4,40) Češka (7,50)

2. kolo, subota, 22. jun

15.00: (4,70) Gruzija (3,50) Češka (1,80)

18.00: (6,00) Turska (4,00) Portugalija (1,57)

3. kolo,sreda 26. jun

21.00: (2,90) Češka (3,45) Turska (2,55)

21.00: (10,0) Gruzija (5,50) Portugalija (1,30)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Fudbalska reprezentacija Gruzijereprezentacija GruzijeFudbalska reprezentacija Turskereprezentacija TurskeEURO 2024Evropsko prvenstvoIrakli Azarovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara