Embape: Nalazimo se u ključnom trenutku u istoriji naše zemlje, politika je važnija od bilo kakve utakmice

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.06.24. | 19:02

Kapiten Francuske otvoreno se uključio u političke igre u domovini

Francuska sutra uveče startuje na Evropskom šampionatu protiv Austrije, a nešto više od 24 sata pred premijeru, prva zvezda ekipe Galskih petlova - Kilijan Embape, najmanje je govorio o fudbalu. On je sa konferencije za medije slao maltene isključivo političke poruke.

Kapiten dvostrukih šampiona sveta i Evrope poručio je da su predstojeći izbori u njegovoj domovini od ogromnog značaja, pozvavši mlade da izađu da glasaju. I ne samo da izađu, nego i da okrenu leđa krajnjoj desnici.

Izabrane vesti

Novi fudbaler Real Madrida nijednom nije izgovorio ime Marin Le Pen, niti njene stranke (Nacionalni savez), međutim jasno je da se sve negativno što je rekao odnosilo upravo na njenu politiku.

"Nalazimo se u ključnom trenutku u istoriji naše zemlje. Šampionat Evrope jeste bitan u našim karijerama, ali mi smo građani kao i svi drugi i nismo van sistema, van onoga što se događa u našoj državi", izjavio je Embape. "Ovo je dosad neviđena situacija, a mi smo generacija koja određuje sudbinu Francuske. Znamo da nam prete razne krajnosti. Pozivam sve da glasaju, da budu svesni situacije. Moramo da se identifikujemo sa našim vrednostima. Nadam se da ćemo uspeti".

Kada je upitan malo detaljnije objasni na šta konkretno misli, Embape je rekao:

"Mislim da mnogi ljudi nisu svesni šta se dešava. Pokušavam da probudim ljude moje generacije... Kažu da ne treba mešati politiku i sport. U redu, ali u ovakvim situacijama politika je važnija od bilo kakve utakmice, pa i sutrašnje. Naša zemlja je u teškoj situaciji. Protiv sam svake podele. Moje vrednosti su poštovanje i tolerancija".

Podsetimo, predsednik Francuske Emanuel Makron raspustio je parlament i raspisao vanredne izbore u dva kruga (30. jun i 7. jul), čime je iznenadio naciju. Posebno jer je evroskeptična stranka Marin le Pen na izborima za Evropski parlament osvojila više od 30 odsto glasova, naspram svega 15 procenata Makronove partije.

Procene su da predsednikova stranka Renesansa može do pobede samo u slučaju da veliki broj mladih izađe na izbore...

Le Penova je poslednjih godina ublažila desičarske stavove, međutim i dalje zastupa antimigracionu politiku, čestitala je Velikoj Britaniji izlazak iz EU i podržala Donalda Trampa.

Kao u većini zemalja EU, nacionalizam je i u Francuskoj u ogromnom porastu, što je talas na kome pliva ćerka Žan Mari le Pena.

Praktično jedina sportska tema o kojoj je Embape govorio ticala se Olimpijskih igara...

"Stav mog kluba je jasan. Mislim da neću učestvovati na Ol. Želim našem timu sve najbolje i nadam se da će o bez mene doći do zlatne medalje".

Selektor Didije Dešan nije želeo da nastavi priču o politici.

"Samo da vas podsetim da sutra igramo utakmicu"...

"Neću da komentarišem ono što moji igrači govore. To je njihova stvar, postoji sloboda govora. Za mene su sport i fudbal u prvom planu. Fudbal ima sposobnost da ujedini nacije. A naravno da postoji i građanska dužnost kada su izbori u pitanju. Uvek je tako bilo", zaključio je pomalo nevoljno Dešan.


tagovi

Kilijan EmbapeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara