Ranko Stojić
Ranko Stojić

Euro iznenađenje na Mozzart Sportu: Upoznajte Ranka Stojića kao novinara

Vreme čitanja: 4min | pet. 14.06.24. | 12:11

Tokom trajanja Evropskog prvenstva imaćemo i gosta analitičara na našem portalu

Bio je golman reprezentativnog kalibra. Bio je menadžer koji je vodio brigu i o karijerama asova kakvi su Luj Saha i Đibril Sise. Bio je alfa i omega Rada u najslavnije vreme banjičkog kluba. A, poslednjih godina je verovatno najpotkovaniji stručni konsultant na srpskim televizijama. I kao takav, Ranko Stojić je idealan čovek da i nama pomogne da vam Evropsko prvenstvo približimo na najbolji mogući način.

Činiće to kroz najave svake utakmice reprezentacije Srbije u Nemačkoj, počevši od ove nedeljne sa Engleskom, prvim favoritom za najviši plasman. Mada Stojić ima i druge favorite. Kao što ima i neke ideje kako bi Orlovi mogli da ugroze gordi Albion. Ima i nešto iskustva u sportskom novinarstvu da vam to sažme na najlepši način.

Izabrane vesti

Još dok sam igrao za Partizan sam pisao za Partizanov vesnik, kasnije za Sportske novosti, SN reviju koja je bila pandan Tempo u to vreme. Prošlo je dosta vremena, ali potrudiću se da se to ne vidi“, smeje se Stojić u kratkom razgovoru za Mozzart Sport u kome smo se samo dotakli tema kojima ćemo se baviti narednih nedelja.

Počevši recimo od te Engleske od koje svi pomalo strahujemo...

Treba biti pametan, Englezi su realno dosta jači od nas indivudalno, čak i timski. Ako eventualno budemo imali negativan rezultat, kakav god da je, ne bismo smeli previše da se potrošimo, jer nas čekaju Slovenija, ključna utakmica po mišljenju, pa onda i Danska. Ali to je lako reći, a vrlo teško primeniti, jer u glavama igrača jedva čekaš meč sa Engleskom. Kao što je bilo i protiv Brazila u Kataru. To ti inspiraciju podiže do maksimuma. Iako, i to moram rećim ni za Engleze neće biti lako taj prvi meč. Nijedna reprezentacija nije sigurna u kakvoj je formi trenutno . Drugo je klub. I sada da pitate Gereta Sautegejta reći će: Prvi meč je uvek težak, protivnik će biti na maksimumu... Ne treba da budemo euforični, ali ni da idemo u drugu krajnost i da budemo falatisti, pesmistični, da ne verujemo u naše momke“.


Kako ipak protiv Engleza? Napadački superiorni, fizički utegnutih do maksimuma?

Retko kada na ovakvim turnirima napadački potencijal pravi razliku, bar kada je u pitanju onaj završni deo, od četvrtfinala pa nadalje. Broj jedan je organizacija tima. Broj dva je taktička disciplina, posebno defanziva. Kao u svakom sporti, u košarci, pitajte bilo kog trenera šta najviše voli, reći će: Da imam dobru defanzivu... Što se tiče fizike... Sigurno ćemo da patimo. Biće nam teško. Mnogo je važno biti inteligentan. Čekati naše momente i pre svega prekid igre. Englezi jesu dosta dobri u fizičkom aspektu, ali nisu superiorni u odnosu na nas. Prekid igre ofanzivni, nadam se da će ih biti što više, mogu biti jedno od najjačih oružja Srbije“.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

Šta god se desi protiv Engleske, utisak je ipak da će Euro za Srbiju početi od drugog kola i Slovenije i mada su tu mnogi već upisali tri boda Ranko Stojić upozorava..

To je tim koji će biti vrlo nezgodan rival. Znam Matjaža Keka, da su mu osnovni fudbalski postulati disciplina, organizacija, kompaktnost. Siguran sam da će da igraju vrlo brzo iza lopte. Istovremeno imaju Šeška, Šporara iza njega, isto dobar, brz u dubinu. Mogu ozbiljno da nas ugroze. Ne očekujem uopšte lak meč, koliko god da je indivudalni kvalitet na našoj strani, manje-više... Slovenci će da igraju čvrsto i na nulu, pa šta urade, a protiv takvih je vrlo teško igrati“.

Na kraju i Danska, verovatno presudna utakmica kada se bude odlučivalo o nokaut fazi?

Bitna je svaka utakmica, i Slovenija – Danska u prvom kolu. Zamislite da Slovenci dobiju. A, o Danskoj moram jednu rečenicu. Danska je tipična reprezentacija domaćeg terena. Kada igraju u Kopenhagenu, kad su pune tribine i svi u crvenim dresovima, to je neki drugi tim, sa drugim pristupom, samopouzdanjem, agresivni su. Međutim, na velikim takmičenjima, videli smo to u Kataru, kao da to nije isti tim. Intenzitet igre nije isti. Ako tu ne bude previše intenziteta imamo dobru šansu, ali prvo da pobedimo Sloveniju, onda nam se povećavaju šanse da budemo, ako ne drugi, onda bar četiri od šest najboljih trećeplasiranih. Ne verujem da će više od četiri tima imati tri i više bodova. Po meni, meč protiv Slovenije je ključan“.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Za kraj i koja reč o Stojićevim favoritima na Evropskom prvenstvu.

Svi će vam reći, kada gledate individualni kvalitet igrača, broj jedan Engleska, broj dva Francuska, ali ja se ne bih baš složio. Francuska je u jendnom dobrom padu. Kada vidimo gde se kreće fudbal, a kreće se kao ozbiljnom intezitetu 90 do 95 minuta, čak i na reprezentativnom nivou... Gledao sam vrlo pažljivo meč Francuska – Nemačka. Nemačka je apsolutno dominirala. Bez obzira na to što su igrali sad 0:0 sa Ukrajinom, ako Nemci reše taj problem sa efikasnošću, da je recimo Kejn Nemac, rekao bih vam odmah da su oni favoriti broj jedan. Francuska... Deluju mi kao tim koji igra ’passe’. Malo su mrtvi u ritmu, malo lopta ide sporije. Još se oslanjaju samo na Embapea... Što se tiče ostalih, Španci su mladi, imaju svoju kulturu igre, ne menjaju je. Može da donese rezultat, jer lome protivniika ritmom. Posle nekog 60-70. ninuta... Teško je zadržati koncetraciju svih 90 minuta. Može da bude iznenađenja. Holanđani možda. Englezi su naravno prvi favoriti, po meni i Nemci“, završava Stojić.

S tim da je ovo samo nagoveštaj onoga što ćete čitati pred same utakmice. Tu ćemo već mnogo konkretnije, u detalje... Znate već kako to Ranko radi.


tagovi

Ranko Stojićfudbalska reprezentacija SrbijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara