Hodnicima istorije (7): Njihova je tuga pregolema...

Vreme čitanja: 3min | uto. 11.06.24. | 12:39

U predvečerje 17. Evropskog šampionata prisećamo se ljudi i događaja koji su obeležili sva prethodna prvenstva Starog kontinenta...

Šampionat Evrope u Engleskoj prvi put je imao zvanični prefiks EURO; prvi put učestvovalo je 16 ekipa među kojima čak šest debitanata – Hrvatska, Rusija, Švajcarska, Turska, Bugarska i Češka; i prvi put je pobeda vredela tri boda, što će se ubrzo odraziti na to da sve veći broj liga širom Evrope počne da koristi takav sistem bodovanja.

Utakmice su igrane u osam gradova i turnir je imao drugu najveću posećenost (1.276.000), odnosno prosek gledalaca po utakmici (41.158) u formatu sa 16 ekipa. Nadmašio ga je kasnije EURO 2012. u Ukrajini i Poljskoj.

Izabrane vesti

 Hodnicima istorije (1): Kako je rođen EURO - ko zna šta bi bilo da se Bugari nisu predomislili

► Hodnicima istorije (2): Nagrada za političke igrarije, domaćinstvo i titula špancima

► Hodnicima istorije (3): Sećanje na Džajinu majstoriju i novčić koji je odredio finalistu

► Hodnicima istorije (4): Totalni fudbal - totalna dominacija; A Panenka? Pa to je zbog piva

► Hodnicima istorije (5): Le Carré Magique – magični kvadrat progutao je sve

► Hodnicima istorije (6): Najbolji volej u istoriji fudbal - samo sam zatvorio oči i opalio

Hodnicima istorije (7): Golovi za dete na samrti i šta bude kad se svi bogovi ujedine

Jubilarno deseto prvenstvo Starog kontinenta obeležila je savršena organizacija (očekivano), najdramatičnija završnica (eliminaciona faza) i nešto tvrđi fudbal – svega šest golova od četvrtfinala do finala, što će reći gol po utakmici u proseku. Gledanost jeste bila rekordna, ali nedostajalo je vrhunskih poteza, pa su se tako lako izdvojili, ispostaviće se, vanvremenski golovi Poborskog protiv Portugalije u četvrtfinalu (lob), Šukera protiv Danske (mnogi će reći veća umetnost) i Gaskojnova minijatura u duelu sa Škotima u grupi.

Junak je, ipak, došao pravo niotkuda, zapravo s klupe – Oliver Birhof! Nemačka je u finalu pobedila najprijatnije iznenađenje Češku sa 2:1 i to nakon što je gubila od 60. minuta. Birof je u igru ušao u 69. umesto Mehmeta Šola, a već u 73. izjednačio. Meč je odlučen njegovim zlatnim golom samo pet minuta nakon što je počeo nastavak...

Englezi su bili puni samopouzdanja pred polufinalni okršaj s Pancerima, računali su da mora da im se vrati posle poraza na penale u polufinalu Svetskog kupa 1990. na Dele Alpiju, ali ispade da Onaj gore još nije zaboravio titulu prvaka sveta na „gurku“ 1966. Opet se rešavalo na ruletu i opet Nemci pobediše. Tragičar – Geret Sautgejt!

I opet - njihova je tuga (bila) pregolema...

Posle takvog trijumfa protiv zakletog neprijatelja, Česi nisu imali šanse u duelu sa nemačkom teškom artiljerijom, iako je dobro bila zaribala u finalu...

Holanđani su tog leta 1996. bili jaki kao zemlja (Sedorf, Davids, Bergkamp, Klajvert, Van der Sar, Stam, Bogarde, Vidžge, Rajzinger, Blind, De Bur...), ali neiskusni, Francuzi sa Zidanom i društvom naplatiće se dve godine kasnije kod kuće, a Španci definitivno nisu bili ta klasa. Italijani kô Italijani, patrijarhalno vaspitani, s vremena na vreme „vežu“ se za grupu i ne napuštaju je.

Pa kad se tako poslože stvari zna se ko na kraju slavi...

FINALE EP U ENGLESKOJ 1996.

Češka - Nemačka 1:2

(pobednik prvi put odlučen zlatnim golom)

/Berger 59pen - Birhof 73, 95/

IDEALNIH 11 (formacija 4-3-3): Kepke (Nemačka), Blan (Francuska), Desai (Francuska), Zamer (Nemačka), Maldini (Italija), Ajlc (Nemačka), Gaskojn (Engleska), Poborski (Češka), Stoičkov (Bugarska), Šuker (Hrvatska), Širer (Engleska).

NAJBOLJI STRELAC: Alan Širer (Engleska) 5 golova.

*** Godine 1996. Juventus je uzeo svoju drugu titulu prvaka Evrope pobedivši u finalu Ajaks posle penala; za najboljeg fudbalera Evrope proglašen je tada 20-godišnji Brazilac Ronaldo. Iste godine prešao je iz PSV- a u Barselonu; Donovan Bejli postavio je novi svetski rekord istrčavši 100 metara za 9,84; Dejmon Hil osvojio titulu u Formuli 1; u 79. godini preminuo je nekadašnji predsednik Francuske Fransoa Miteran; Motorala izbacila najmanji telefon na svetu...


tagovi

EURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara