©Reuters /©AFP
©Reuters /©AFP

Komplikovano, ali ne i nemoguće: Pet preduslova uz koje Srbija može do prolaza i sa bodom

Vreme čitanja: 4min | pon. 24.06.24. | 13:01

Orlovi bi mogli da postanu prvi u istoriji Evropskih prvenstava koji će proći grupnu fazu sa svega dva boda

Nije situacija nimalo povoljna po izabranike Dragana Stojkovića Piksija na kolo pred kraj grupne faze, ali je najvažnija činjenica da Srbija zavisi sama od sebe i u slučaju trijumfa nad Danskom (utorak, 21.00) sigurno će izboriti prvi plasman u nokaut-fazu velikog takmičenja od 2000. godine. Ipak, znajući da je Danska polufinalista prethodnog Evropskog prvenstva, jedna od fizički najspremnijih selekcija na prvenstvu i da istorijski gledano nimalo ne leži Srbiji, razvoj dešavanja na stadionu Bajerna lako bi mogao da krene u smeru po kom bi se Orlovi zadovoljili i bodom.

Naravno, ne treba pristupiti defetistički i ne juriti trijumf, ali je dobro znati da bi i potencijalni remi možda mogao da spreči potonuće svih nadanja o plasmanu u osminu finala Evropskog prvenstva. Pet je preduslova da Srbija uz nerešen rezultat protiv Danske izbori plasman među 16 najboljih (sam remi na Srbija - Danska nije uračunat među tih pet). Već od večeras prava na kiks u toj računici neće biti, jer je Tadiću, Mitroviću i saigračima sinoć značajno odmogao trijumf Mađara u poslednjim trenucima meča protiv Škotske, čime se već desio taj jedan "kiks" koji je bio dozvoljen u kompletnoj računici.

Izabrane vesti

Za početak svu pažnju navijači Srbije treba da usmere na večerašnje okršaje u Diseldorfu i Lajpcigu, gde bi trebalo da navijaju za Italiju i Španiju protiv Hrvatske i Albanije. Prvi preduslov je da Vatreni ne pobede Azure, jer bi u tom slučaju Italija bila trećeplasirana sa tri boda i automatski bi bila bolja u poretku trećeplasiranih od Srbije (koja bi imala dva ako odigra nerešeno protiv Danske). S druge strane, remi u duelu Hrvata i Italijana odgovarao bi Srbiji, jer bi u tom slučaju Srbija imala dva boda i gol-razliku minus jedan, a Hrvatska dva boda i gol-razliku minus tri.

Drugi preduslov kaže da Španija mora da pobedi Albaniju, jer bi u slučaju remija Albanci imali dva boda i gol-razliku minus jedan, baš kao i Srbija, s tim da Albanci imaju mnogo veće šanse da završe grupu sa više datih golova od Srbije (do sada Srbija postigla jedan, a Albanija tri). Dakle, teoretski bi bilo moguće da Srbija protiv Danske odigra 2:2, a Španija i Albanija 0:0, pa da u tom slučaju broj kartona odlučuje ko bi između Srbije i Albanije bio bolji u poretku trećeplasiranih. Ako odigramo sa Dancima 1:1 ili 0:0, a Albanci remiziraju bilo kojim rezultatom protiv Španije, oni bi bili bolji na listi trećeplasiranih od Srbije. Ipak, bilo bi idealno da Španci preduprede sve ove scenarije tako što će opravadati ulogu favorita i pobediti Albaniju.

Treći preduslov tiče se utakmice Engleske i Slovenije, gde bi Gordi Albion trebalo da trijumfuje sa dva gola razlike. U tom slučaju bi Srbija bila treća sa dva boda i gol razlikom minus jedan, dok bi Slovenci bili četvrti sa dva boda i gol-razlikom minus dva. Situacija se značajno komplikuje ako Engleska pobedi Sloveniju sa jednim golom razlike, jer bi u tom slučaju i Srbija i Slovenija imale po dva boda i gol-razliku minus jedan, a sledeći kriterijum koji bi se gledao je broj datih golova. Srbija za sada ima jedan, a Slovenija dva postignuta gola. To znači da ako bi na primer Srbija igrala protiv Danske 1:1, a Slovenija izgubila od Engleske 1:2, Slovenci bi imali tri, a Srbija dva data gola.

Sa druge strane, posebno interesantan scenario dogodio bi se ako Danska i Srbija odigraju 1:1, a Engleska pobedi Sloveniju 1:0. Ili da Danska - Srbija bude 2:2, a Engleska - Slovenija 2:1. U tom slučaju bi Srbija i Slovenija imale po dva boda, remi u međusobnom meču i gol-razliku 2:3 ili 3:4 . Onda bi odlučivao broj negativnih fer-plej poena (svaki žuti karton na prvenstvu znači jedan poen, svaki crveni karton koji je rezultat dva žuta znači tri poena i svaki direktan crveni karton znači četiri negativna poena). Srbija tu stoji znatno lošije jer ima sedam, a Slovenija četiri negativna poena posle dva kola.

Ako bi sve ovo obistinilo čekali bismo s velikim iščekivanjem sredu veče i dvoboj u Hamburgu između Turaka i Čeha gde bi morali da se unesemo u lik Mustafe Kemala Ataturka ili Redžepa Tajipa Erdogana i svim srcem budemo uz momke Vinčenca Montele, kao i uz Portugal Kristijana Ronalda protiv Gruzije. Za duel Gruzija - Portugal računica je jasna, tu ne sme samo da se dogodi pobeda Gruzije, ali je računica mnogo komplikovanija za susret Turska - Češka. Tu bi trijumf Turske otklonio sve dileme i poslao Srbiju u nokaut-fazu, ali bi se sa remijem sve zakoplikovalo. Onda bi i Češka i Srbija imale po dva boda i gol-razliku minus jedan, gde bi se gledao veći broj golova između Srbije i Češke. Trenutno Srbija ima jedan, a Češka dva data gola. Ako bi Srbija igrala na primer 1:1 sa Danskom, a Turska i Češka 0:0, fer-plej poeni bi odlučivali. Trenutno Srbija ima sedam, a Češka šest negativnih poena.

Da još jednom rekapituliramo kakav bi bio idealan scenario u kom bismo izbegli kalkulacije sa brojem datih golova i fer-plej poenima:

1. Hrvatska ne pobeđuje Italiju

2. Španija pobeđuje Albaniju

3. Engleska pobeđuje Sloveniju sa bar dva gola razlike

4. Gruzija ne pobeđuje protiv Portugala

5. Turska pobeđuje Češku.


tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalska reprezentacija Slovenijereprezentacija Danskereprezentacija Engleske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara