Mađar iz Rumunije deli pravdu Srbiji i Sloveniji: Orlovi pamte Kovača sa debakla

Vreme čitanja: 2min | uto. 18.06.24. | 11:21

Sudiji sa finala Lige Evrope poveren meč u Minhenu

Poslednji dan prvog kola grupne faze Evropskog prvenstva je pred nama, te je pogled većine učesnika usmeren ka izazovima u okviru drugog kola. UEFA je u međuvremenu delegirala sudije za susrete koji su zakazani za sredu i četvrtak, a među njima i Ištvana Kovača koji će deliti pravdu na susretu Srbije i Slovenije.

Arbitar iz Rumunije ovo će biti premijera na aktuelnoj kontinentalnoj smotri i prvi značajniji meč na kojem će se naći na centru od finala Lige Evrope između Atalante i Bajer Leverkuzena.

Izabrane vesti

Kovač, koji je po profesiji nastavnik fizičkog vaspitanja, do sada nije sudio seniorskoj reprezentaciji Srbije, dok je Slovencima tri puta delio pravdu i u dva od tih duela donosio sreću. Kekovim izabranicima je 39-godišnji arbitar bio delegiran oktobra 2023. godine za susret sa Severnom Irskom u kojem je Slovenija slavila sa 1:0. Prethodno, istoj reprezentaciji je sudio protiv Litvanije 2017. (4:0) i Slovačke 2021. (1:1).

Sudija Mađarskih korena i državljanstva, iako nije bio delegiran Orlovima, većina naših reprezentativac ga već dugo poznaje. Mnogi Orlovi su se sa Kovačem susretli kao Orlići 2014. godine na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj. Naši omladinci su na pomenutom takmičenju eliminisani u polufinalu na penale od Portugalije, a upravo se Kovač našao na centru Puškaš arene. Deo selekcije koju je vodio Veljko Paunović bili su Predrag Rajković, Vanja Milinković Savić, Nemanja Maksimović, Mijat Gaćinović, Sergej Milinković Savić i Luka Jović.

Sudija koji je sa samo 22 godine delio pravdu u Superkupu Rumunije je član FIFA od 2010, a našim reprezentativcima je delegiran i 2019. godine na Evropskom prvenstvu za mlade. Selekcija koju je predvodio Goran Đorović, danas asistent selektora Dragana Stojkovića, pretrpela je tada debakl od Nemačke (1:6), a u protokolu za Orliće su bili Nikola Milenković, Saša Lukić, Andrija Živković i Luka Jović.

Osim sa pomenutih utakmica, Kovača srpska fudbalska javnost pamti i kao arbitra na utakmici Crvena zvezda - Rendžers (2:1) odigrane marta 2022. godine, a crveno-belima je bio delegiran i 2013. godine u susretu sa islandskim IVB (0:0) u kvalifikacijama za ligu Evrope.


tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeFudbalska reprezentacija SlovenijeIštvan KovačEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara