Miodrag Božović: Mazohisti smo, narod ima problem što veruje da smo za polufinale

Vreme čitanja: 3min | sre. 26.06.24. | 12:13

“Ima materijala, ali ja ne bih udarao i pljuvao po Piksiju, iako to u Srbiji vole", poručuje Miodrag Božović

Možemo u sitna crevca da analiziramo podbačaj Orlova i to što je selekcija Srbije negativno iznenađenje Prvenstva Evrope u Nemačkoj. Da smo mogli više - mogli smo. Ali da imamo potencijal da igramo sa najboljim selekcijama Starog kontinenta - nemamo.

To je i mišljenje nekadašnjeg trenera Crvene zvezde Miodraga Božovića, koji je u vrlo delikatnom trenutku vruće glave, pokušao da zadrži dozu odmerenosti. Svestan je Božović da ima prostora da se preispitaju odluke Dragana Stojkovića, ali da se esencija svega krije u prevelikim očekivanja navijača i fudbalske javnosti.

Izabrane vesti

Prema Božovićevim rečima, Srbija u ovom trenutku nema mnogo igrača ekstra klase, i da se to moglo naslutiti tokom mršavih partija tokom kvalifikacija.

”Znaš kako, to što narod očekuje četvrtfinale ili polufinale, to je njegov problem. Mazohisti smo, previše se nadamo. Kada objektivno pogledaš, nisi ti mogao da očekuješ neke velike partije na ovom turniru. Srbija u kvalifikacijama nije igrala dobro, nije uspela da pobedi Bugarsku, jednu od najgorih selekcija u Evropi u ovom trenutku. Igra nije dobro izgledala ni protiv Crne Gore, Mađarske... E sada, možda je u nekim trenucima falilo malo sreće, onaj ofsajd Luke Jovića je bio u milimetar, možda je mogao da se svira penal nad Mitrovićem. Bilo je tih svetlih trenutaka kada je jedna lopta sve mogla da promeni”, objašnjava Miodrag Božović za Mozzart Sport.

Srbija je počela odlučujući meč protiv Danske vrlo oprezno, završila sa ofanzivnom postavom jureći gol. Velike promene u razmišljanju Dragana Stojkovića kao dokaz nedoslednosti i neodlučnosti.

”Meni se najviše dopalo što sam kod igrača Srbije stvarno video želju. Nikome nije bilo svejedno, tražili su gol. I niko ne sme da ima zamerku na njihov stav, voljni momenat... Sada je najlakše udarati po Piksiju. Meni to ne pada napamet, iako ima materijala. Imam poštovanje prema njemu kao jednom od najvećih igrača u istoriji ovdašnjeg fudbala. On je odveo reprezentaciju Srbije na dve velika takmičenja, što je u ovakvim okolnostima veliki uspeh”.

Još malo je Božović pričao o očekivanjima javnosti.

”I da je Srbija prošla, verovatno bi u osmini finala protiv Nemačke bio kraj. Ja sam rekao pre turnira da bi prolazak grupe bio fantastičan uspeh. Ne znam ko se nadao nečemu velikom. Opet moramo da pričamo pošteno. Ima li Srbija igrače na najvišem nivou osim Vlahovića iz Juventusa? Objektivno - ne. Mene je na primer iznenadio prijatno Luka Jović. Dešavalo se uvek nešto oko njega. Ali on je rezerva u Milanu”.

Teško je, ali bi moglo u budućnosti da bude još gore. Srbija nema u perspektivi igrače za najviši domet.

”Nema težeg posla u Srbiji nego biti trener. Mogao je ovaj turnir da se iskoristi za pročišćavanje redova, da se malo podmladi tim. Jer nije bilo realno da Srbija ode daleko. Biće još teže plasirati se na Mundijal u Ameriku, pa je ovo bila možda šansa da se nekim mlađima daju minuti. Ali onda bi se pričalo o onima što ne igraju i što se to radi. Objektivno, mnogo je teško raditi u Srbiji kao selektor. Narod se razočara i traži onog što će da vas popljuje. Prolazi dobro pljuvačina ovde”.


tagovi

Dragan Stojković PiksiMiodrag Božović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara